In deze video wordt Thierry Baudet van Forum voor Democratie geïnterviewd door Sven Kockelmann op Radio 1. Het doorrekenen van de verkiezingsprogramma's is deze week een hot item. Acht partijen hebben hun plannen wel door laten rekenen, maar een aantal partijen hebben dat niet gedaan, zoals Forum voor Democratie. Thierry Baudet gelooft niet in het doorrekenen van de plannen, want de economie is niet te voorspellen, volgens de lijsttrekker. Maar er is goed nagedacht over de 103 pagina's die het verkiezingsprogramma telt. En omdat Forum voor Democratie een stabiele partij is, konden vele pagina's uit het programma van 2021 gekopieerd worden. Verder wordt er in dit interview gesproken over de ambitie van FVD om naar de maan te gaan, de Europese Unie en de NAVO te verlaten, toe te treden tot de Europese vrijhandelsassociatie en de rol van de koning.
Waarom wil Thierry Baudet naar de maan?
Ten eerste is het belangrijk dat we innovatieve technologie blijven ontwikkelen. SpaceX van Elon Musk bijvoorbeeld, is een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Maar ten tweede: het is spiritueel. FVD denkt dat het heel belangrijk is dat we als natie, als volk spreekwoordelijk naar de sterren reiken. Het is belangrijk dat we een groot project hebben. In het verleden hadden we ontdekkingsreizen, de Eiffeltoren of een kathedraal in de Middeleeuwen. Dat waren dingen die een hele gemeenschap konden inspireren. En wat hebben we nu nog waar we als land echt samen trots op zijn? Misschien dat het Nederlands elftal een keertje speelt. Maar we moeten meer van die grote projecten doen. In het verkiezingsprogramma staat dat het doel dat Nederland in 2040 een onbemande sonde naar de maan stuurt. Omdat Forum voor Democratie nationalistisch is, wil de partij dat Nederland dit project in principe alleen doet. Wij vinden het beter als de wereld georganiseerd is in 200 natiestaten. Nationale staten, die zelf hun projecten opzetten. Het uitgangspunt is, dat we dit doen vanuit Nederland.
Een land met ambitie
Forum voor Democratie wil terug naar een land met de ambitie om mooie projecten op te zetten. Baudet verwijst naar het verleden, toen mooie bedrijven als KLM, Fokker en Philips werden opgebouwd. Forum voor Democratie wil weer een technologische, geavanceerde, innovatieve natie worden.
Weinig vertrouwen in ESA
Forum voor Democratie heeft weinig vertrouwen in de ESA, European Space Agency, waar Nederland het technologische hart van is. Baudet benoemt als voorbeeld de pulsvisserij voor het slechte functioneren van Europa. Het pulsvissen is een super innovatieve manier om te vissen. Het is beter voor de natuur, het is effectiever. En dan verzint de Europese Unie milieurichtlijnen, omdat andere landen niet mee kunnen komen.
Het nadeel van de Europese Unie is, dat alle landen een stukje van de cake willen. En zo zal dat ook zijn met de ruimtevaart. Als je dat op Europees niveau doet, willen alle landen een stukje van de cake. Als je dat nationaal doet, kun je een mooi bedrijf opbouwen.
Als Nederland zelf een raket moet bouwen, kost dat een miljard. Dat geld is er wel, want als we stoppen met de klimaatmaatregelen besparen we veel geld en er zit nog voor 600 miljard aan gas in de bodem van Groningen.
Om de plannen te realiseren wil Forum voor Democratie wel samenwerken met andere landen, maar er zit duidelijk een verschil in tussen samenwerken en integratie.
Tien Nobelprijzen
Een ander doel van Forum voor Democratie is het winnen van tien Nobelprijzen. "Laten we de ambitie terug proberen te krijgen van het land dat daadwerkelijk streeft. We zijn teveel navelstaarders geworden. We kijken teveel naar 'excuses voor het verleden', 'slachtofferschap', ook in het onderwijs", aldus Thierry Baudet.
Wij vinden onderwijs ontzettend belangrijk. Maar er gaat nu heel veel geld en tijd naar mensen die moeilijk mee kunnen komen. Zo is de economie ingericht: de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Dat is op zich een belangrijk beschavingsidee. Maar Forum wil ook geld vrijmaken voor kinderen die dingen goed kunnen, voor talent.
NEXIT
Forum voor Democratie wil de Europese Unie verlaten. Volgens een berekening van de Rabobank in mei 2023 blijkt het verlies in het gunstigste geval enkele tientallen miljarden, in het slechtste scenario kunnen de verliezen oplopen tot honderden miljarden euro's. Die verliezen zitten in onze buitenlandse bezittingen, want die moet je gaan afwaarderen. En het feit dat de binnenlandse munt dan een andere verhouding heeft tot de buitenlandse valuta speelt ook een rol in de verliezen. Daarom moet je niet van de een op de andere dag de euro verlaten. Want dan gaat de nieuwe munt appreciëren ten opzichte van de euro. Het gevolg is dat de euro meer waard wordt en dan worden de bezittingen in het buitenland relatief minder waard.
Dat is dus een dom scenario. Want de Rabobank gebruikt een scenario waarin je in één keer uit Europa stapt. "Als ik van een flat afspring, dan val ik dood neer. Als ik parachute draag, kan ik rustig van die flat afspringen", verduidelijkt Thierry Baudet het verschil in scenario's. Daarom moet je een tijd lang de nieuwe munt koppelen. Je moet een wisselkoers houden van één, en na een aantal jaren laat je dat gefaseerd, met bandbreedtes, los. Er zijn heel veel mensen die hierover nagedacht hebben. Ik snap dat je, na 20 jaar Eurozone, niet in één keer uit Europa kan stappen. Het is absoluut onwaar dat het persé honderden miljarden moet kosten.
Economie is een sociale wetenschap
Een van grote misvattingen van deze tijd is dat 'economie' een voorspellende bètawetenschap is. Maar het is een sociale wetenschap. Het is een voorspellende gedragspsychologie, van massapsychologie. Daarom maak ik een analyse op basis van wat we zien in algemene wetmatigheden van euromunten, van munteenheden.
De eurozone is geen 'optimal currency area', dat wil zeggen dat conjuncturen verschillend zijn. Zuid Europa heeft een totaal andere begrotingscultuur dan Noord-Europa. Daarom kun je nooit monetair beleid voeren dat goed is voor alle landen van Europa. Dat zien we ook, want onze pensioenen verdampen en we hebben een enorme inflatie gehad.
Uit de NAVO
Forum voor Democratie heeft in het verkiezingsprogramma 2023 staan, dat we moeten overwegen om uit de NAVO te treden. Maar Thierry Baudet wil dit wel middels een referendum voorleggen aan de bevolking. En als de bevolking via het referendum uitspreekt om lid te blijven van de NAVO, dan legt de democratische partij zich neer bij de wens van de bevolking.
FVD vindt wel dat het leger moet worden opgetuigd, want het is een grof schandaal dat er zoveel kaalslag is geweest. Daarom verscheen Thierry Baudet in 2017 met een militair vest aan in het Kamerdebat over Defensie. Hij wilde daarmee laten zien dat militairen vaak met slecht materieel moeten werken.
Thierry Baudet ziet voor Nederland een rol vergelijkbaar met die van Zwitserland. Nederland heeft namelijk ook al eeuwenlang een traditie van neutraliteit. Om die reden is het Vredespaleis in Nederland gevestigd. Neutraliteit past Nederland.
Europese vrijhandelsassociatie
Forum voor Democratie wil toetreden tot de Europese vrijhandelsassociatie, een samenwerkingsverband tussen vier landen: IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland.
De Europese Unie is een douane-unie. Dat wil zeggen dat de douane-unie regels maakt voor alle producten. Melk moet bijvoorbeeld een x-percentage calcium en een x-percentage vitamine B bevatten. Dat vormt de opbouw van bureaucratie, wat nu in Brussel gebeurt.
Een vrijhandelszone, zoals de Europese vrijhandelsassociatie, zegt: "Als melk in jouw land is toegestaan, dan mag dat ook bij mij." In dit model heb je veel meer vrijheid en democratie op nationaal niveau.
Forum voor Democratie wil meer controle op 'wie er ons land binnenkomt'. Dat kan bijvoorbeeld met een péage, zoals Frankrijk gebruikt. Maar FVD beseft dat je nooit helemaal autonoom wordt. Niemand leeft op een eiland, niemand is volstrekt onafhankelijk. Maar je hebt veel meer vrijheid in de Europese vrijhandelsassociatie dan in de Europese Unie.
Het is niet de bedoeling van Forum voor Democratie om alle internationale verdragen op te zeggen. Slechts de verdragen die Nederland belemmeren zullen worden opgezegd. Want FVD kiest altijd voor het nationale belang.
Wat vindt Forum voor Democratie van het Koningshuis?
Ik ben vanuit cultureel en historisch oogpunt een voorstander van het koningshuis. Maar de politieke rol van de koning moet teruggedrongen worden. Want de koning is formeel voorzitter van de Raad van State en hij ondertekent de wetten. De koning heeft weliswaar geen invloed op het kabinet, maar hij heeft wel wekelijks een gesprek met de minister-president.
En de meeste partijen in de Tweede Kamer willen dat de koning wordt teruggebracht in het formatieproces, waarschuwt Thierry Baudet. Dan wordt zijn politieke rol nog groter.
Verkiezingsprogramma Forum voor Democratie 2023
In het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie staat:
- Investeren in private ruimtevaart initiatieven
- De Netherlands Space Office uitbouwen tot een eigenstandige ruimtevaartorganisatie
- Een eigen lanceerplatform op Aruba realiseren
De ruimtevaart is al lang niet meer enkel iets voor grote landen als de VS, China en Rusland; ook Israël, een land met slechts 9 miljoen inwoners - lanceerde in 2019 een sonde naar de maan. Nederland is een van de slimste landen ter wereld met internationaal aangeschreven technische universiteiten. Als één land dit mogelijk kan maken is het Nederland!
Er valt veel mee te winnen. Uit de ruimtevaart zijn tientallen commerciële toepassingen voortgekomen die we nu voor lief nemen. Telefooncamera’s, LED-lampen, CAT-scanners, draadloze hoofdtelefoons, enzovoorts. De ruimtevaart schept vele hoogwaardige banen, kan de Nederlandse kenniseconomie naar een geheel nieuw niveau tillen en maakt ons koploper in innovatie. Forum voor Democratie gelooft daarom dat Nederland een volwaardig ruimtevaartprogramma moet nastreven.
Wij willen:
- Investeren in private ruimtevaart initiatieven door ruimschoots budgetten beschikbaar te stellen voor onderzoek, innovatie en projecten.
- De Netherlands Space Office uitbouwen tot een eigenstandige ruimtevaartorganisatie.
- Verhoging van het budget van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).
- Een Nederlandse (onbemande) sonde naar de maan sturen in 2040.
- Een eigen lanceerplatform op Aruba realiseren, om tevens commercieel te verhuren.
- Een vijfde legeronderdeel binnen Defensie gericht op ruimtevaart.
- Onderzoek naar het lanceren van een Nederlands GPS-alternatief.
Reactie plaatsen
Reacties