Het CDA wist dat de partij maar weinig zetels zou halen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Interne perikelen, geworstel met het stikstofbeleid van het eigen kabinet en een onbekende partijleider, maakten de partij niet populair onder kiezers. Toch hadden ze op meer gehoopt dan de vijf zetels die ze volgens de Ipsos-exitpoll krijgen. Maar dat gebeurde niet. Het ooit zo machtige CDA verliest negen zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Met vijf zetels in de Kamer is een historisch dieptepunt voor de christen democraten.
Afbeelding De Telegraaf
Verkiezingen 2023 een tussenstation voor CDA
Partijleider Henri Bontenbal zei de hele campagne dat de verkiezingen van 22 november een tussenstation was voor het CDA. Deze verkiezingen waren een springplank naar betere tijden. Volgens Bontenbal ging het slecht in de peilingen, maar het ging niet slecht met de partij. Op Radio 1 zei de lijsttrekker van het CDA: "Ik ben aan het knallen als lijsttrekker. Maar ik kan niet in veertien weken rechttrekken wat de afgelopen tien jaar is misgegaan." Henri Bontenbal baalt ervan dat hij een geschiedenis mee torst en dat er keuzes zijn gemaakt die niet altijd goed waren. Hij was er geen onderdeel van, maar hij moet het wel meedragen.
CDA 5 zetels in de Tweede Kamer
Henri Bontenbal zegt de ochtend na de verkiezingen tegen WNL dat hij teleurgesteld is. Hij had meer dan vijf zetels verwacht, maar Bontenbal blijft positief. "Wij zijn toekomstgericht en ik zie het als een grote opdracht om door te gaan op de ingeslagen weg. Het CDA zal altijd verantwoordelijkheid nemen. En dat kan in verschillende rollen, ook als het CDA in de oppositie komt.
CDA regeert nooit met PVV
Henri Bontenbal zal nooit regeren met de PVV of met Forum voor Democratie. "Want deze partijen morrelen aan de democratische rechtsstaat", aldus Bontenbal.
VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgestraft
De vorige coalitie bestond uit de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Elk van deze partijen verloor zetels in de verkiezingen van 2023. De VVD verloor 10 zetels, D66 is twee derde van hun aanhang kwijt, het CDA gaat van 14 naar 5 zetels en ook ChristenUnie ziet twee van de vijf zetels verdwijnen. ChristenUnie vond het te ver gaan om stevige afspraken te maken over het migratiebeleid, maar hebben nu twee zetels verloren. Dat betekent dat de achterban van de partij van Mirjam Bikker vond dat de ChristenUnie niet op het goede spoor zat.
Afbeelding Mirjam Bikker ChristenUnie
Reactie plaatsen
Reacties