Stel een daad, een kleine geschiedenis van de SP

Langs de deuren gaan met urineteststrips om ziekten op te sporen. 300.000 blikken voedsel en 100.000 kilo kleding inzamelen voor mijnwerkers in Engeland. Of een heel bos planten om een vuilstort tegen te houden. De meeste partijen doen zoiets niet en dit activisme is een van de kenmerken van de SP. Verschenen 1 mei 2021. 

Stel een daad. Een  kleine geschiedenis van de SP geschreven door Ronald van Raak

De vroege geschiedenis van de SP

In Stel een Daad beschrijft Ronald van Raak de vroege geschiedenis van de Socialistische Partij (SP). Het boek neemt de lezer mee naar een tijd waarin de SP haar naam vestigde met opvallend activisme. Denk aan het inzamelen van voedsel en kleding voor mijnwerkers in Engeland, het planten van een bos tegen een vuilstort en zelfs langs de deuren gaan met urineteststrips om ziekten te detecteren.

De ‘oude’ SP van Daan Monjé

Van Raak duikt in de minder bekende geschiedenis van de SP onder oprichter Daan Monjé. In deze periode was de partij een ‘maoïstische’ splintergroepering met een duidelijke focus op activisme en radicale verandering. Omdat er maar weinig bronnen over deze periode beschikbaar zijn, biedt dit boek een unieke inkijk in het ontstaan van de partij.

De ‘nieuwe’ SP onder Jan Marijnissen

Het boek volgt de transformatie van de SP onder leiding van Jan Marijnissen. Onder zijn leiderschap groeide de partij uit tot een moderne, invloedrijke politieke beweging. De nadruk verschoof van puur activisme naar een bredere politieke strategie die uiteindelijk leidde tot doorbraken in de landelijke politiek.

Een fascinerende partijgeschiedenis

Stel een Daad is meer dan een partijgeschiedenis; het is een verhaal over de kracht van idealen en activisme. Ronald van Raak, filosoof en historicus, brengt deze geschiedenis tot leven met zijn diepgaande analyse en unieke bronnen.

Wat vind jij van dit boek?

Heb jij 'Stel een daad' gelezen? We zijn benieuwd naar jouw mening! Wat sprak je aan in het verhaal, welke inzichten kreeg je, of waar ben je het misschien niet mee eens? Deel jouw gedachten in de reacties hieronder. Zo helpen we elkaar om de thema’s uit het boek verder te begrijpen en te bespreken.
Je e-mailadres wordt niet op de website gepubliceerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.