De Aanval op de Natiestaat, Immigratie, de Europese Unie en de Democratische crisis van nu

In De Aanval op de Natiestaat legt Thierry Baudet uit hoe de nationale staat sinds de tweede helft van de twintigste eeuw is verzwakt door globalisering, open grenzen en de toenemende macht van de Europese Unie. Baudet betoogt dat zonder nationale soevereiniteit de democratische rechtsstaat niet kan functioneren, omdat het parlement steeds meer macht verliest aan internationale instituties. Verschenen 4 juli 2012.

De aanval op de natiestaat, Immigratie, de Europese Unie en de democratische crisis van nu door Thierry Baudet

De Aanval op de Natiestaat: Soevereiniteit onder druk

Het boek neemt de lezer mee op een historische reis, beginnend bij de vorming van moderne staten in de zestiende en zeventiende eeuw, tot de actuele uitdagingen zoals immigratie, populisme en de toekomst van de EU.

Baudet stelt dat de naoorlogse elites verantwoordelijk zijn voor het verzwakken van de natiestaat door hun keuze voor een steeds verdergaande Europese integratie. Volgens hem leidt deze koers tot het verwateren van nationale identiteit en een breuk tussen de politiek en burgers.

De tiende druk bevat nieuwe voorwoorden van de Franse essayist Pascal Bruckner en de Britse filosoof Roger Scruton, die Baudet's analyse ondersteunen en verdiepen. Het boek is niet alleen een kritische blik op de huidige politieke ontwikkelingen, maar ook een pleidooi voor het herwaarderen van nationale soevereiniteit.

De Aanval op de Natiestaat biedt een scherpzinnige analyse van de spanningen tussen globalisering en nationale identiteit en is daarmee een belangrijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van democratie en de rechtsstaat.

Wat vind jij van dit boek?

Heb jij 'De aanval op de natiestaat' gelezen? We zijn benieuwd naar jouw mening! Wat sprak je aan in het verhaal, welke inzichten kreeg je, of waar ben je het misschien niet mee eens? Deel jouw gedachten in de reacties hieronder. Zo helpen we elkaar om de thema’s uit het boek verder te begrijpen en te bespreken.
Je e-mailadres wordt niet op de website gepubliceerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.