De biografie Een slag anders door Johan van Merriënboer en Lennart Steenbergen schetst een diepgaand portret van Ruud Lubbers, een van de meest invloedrijke Nederlandse politici van de 20e eeuw. Verschenen 6 november 2024. 👁 Bekijk de video: 'Ruud Lubbers, 12 jaar de baas'.
De Lubbersjaren (1982-1994)
Ruud Lubbers werd op 43-jarige leeftijd minister-president en drukte zijn stempel op een uitdagende periode in de Nederlandse geschiedenis, die bekend staat als de "Lubbersjaren". Hij leidde het land door massawerkloosheid, omvangrijke bezuinigingen en de kruisrakettenkwestie. Onder zijn leiderschap werden de basis voor economisch herstel gelegd en belangrijke stappen gezet richting Europese integratie, waaronder het Verdrag van Maastricht.
Lubbers voerde het motto "Samen onderweg" hoog in het vaandel en vormde coalities met zowel de VVD als de PvdA. Hij stond bekend om zijn no-nonsense-aanpak, Rotterdamse werklust en pragmatische stijl. Zijn visie op duurzame ontwikkeling en zijn betrokkenheid bij internationale samenwerking waren vernieuwend en vooruitstrevend.
Opkomst en ondergang
Na zijn politieke loopbaan in Nederland ambieerde Lubbers een rol in de Europese Commissie, maar die werd gedwarsboomd door Helmut Kohl. Hij sloot zijn carrière af als Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR), maar werd na drie jaar gedwongen af te treden wegens een beschuldiging van seksuele intimidatie.
Een veelzijdig en controversieel leven
Deze biografie toont zowel de successen als de controverses in Lubbers’ leven. Zijn leiderschap, internationale ambities en persoonlijke uitdagingen worden indringend belicht, waardoor hij een blijvende plaats krijgt in de Nederlandse geschiedenis.
👁 Video Ruud Lubbers, 12 jaar De Baas (1994)
Paul Witteman (VARA) en Ferry Mingelen (NOS) in gesprek met minister-president Lubbers (CDA) over de 12 jaar waarin hij premier van Nederland was van 1982 tot 1994.
Wat is jouw mening?
Heb jij 'Ruud Lubbers - biografie' gelezen? We zijn benieuwd naar jouw mening! Wat sprak je aan in het verhaal, welke inzichten kreeg je, of waar ben je het misschien niet mee eens? Deel jouw gedachten in de reacties hieronder. Zo helpen we elkaar om de thema’s uit het boek verder te begrijpen en te bespreken.
Je e-mailadres wordt niet op de website gepubliceerd.
Reactie plaatsen
Reacties