BBB-minister Femke Wiersma wil af van stroomstoten bij varkens

Gepubliceerd op 25 september 2024 om 13:28

De Tweede Kamer fluit de BBB-minister van Landbouw Femke Wiersma terug, want de Kamer eist wel verbod op stroomstoten bij vee. Minister Femke Wiersma had in eerste instantie willen praten met boeren hoe zij zelf de misstanden met 'veeprikkers' willen voorkomen. Maar na grote druk van de Tweede Kamer zet de minister toch het gedeeltelijke verbod op stroomstootapparaten in de veehandel door. Femke Wiersma noemt het naderhand een leermoment.

femke wiersma bbb minister van landbouw, visserij, voedselzekerheid en natuur

Afbeelding: Rijksoverheid.nl

Toch verbod op stroomstootwapens

Onder druk van vrijwel de gehele Tweede Kamer is BBB-minister Femke Wiersma woensdagmiddag toch schoorvoetend akkoord gegaan met een verbod op stroomstootwapens in de veehouderij.

Femke Wiersma alleen in de Kamer

Ze besloot zich neer te leggen bij de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer na een debat waarin ook de drie coalitiegenoten NSC, VVD en PVV zich tegen de bewindsvrouw keerden. BBB stond volledig alleen in de Kamer. De overige Kamerleden vonden het onbegrijpelijk dat Wiersma door wilde gaan met dierenmishandeling terwijl haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) al had beloofd dat er een einde zou komen aan deze praktijk.

Piet Adema: wie is dat?

Femke Wiersma is namens de BBB minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in het huidige kabinet Schoof. Dit kabinet is beëdigd op 2 juli 2024.

Het vorige kabinet, Rutte IV, bestond uit ministers en staatssecretarissen van de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Piet Adema was toen minister van Landbouw namens ChristenUnie. De Tweede Kamer had in die tijd voor een verbod op het stroomstootwapen gestemd. De taak van minister Adema was toen: "ervoor zorgen het verbod op stroomstootwapens in de wet komt te staan".

Op 7 juli 2023 viel kabinet-Rutte IV, waardoor Piet Adema geen minister meer was. Na de installatie van het nieuwe kabinet nam dus Femke Wiersma het stokje over van Piet Adema. En deze minister dacht: "Ik ga met de boeren praten, ik ga nog geen verbod in de wet vastleggen."

"Nee", zegt de Tweede Kamer, "de Tweede Kamer heeft toentertijd voor een verbod gestemd en dat moet u nu verankeren in de wet."

Hard gewerkt om dierenleed terug te dringen

Wiersma’s hardnekkige weigering om zich neer te leggen bij de meerderheid leidde tot verbijstering in de Kamer. “Wat zitten we hier in vredesnaam te doen”, vroeg Thom van Campen (VVD), eerder een van de aanjagers van een verbod op stroomstootwapens. Dion Graus (PVV) zei dat hij acht jaar lang “tering hard” had gewerkt om het dierenleed terug te dringen.

Beginnersfout 

Onder grote druk van de Kamer besloot Wiersma uiteindelijk toch overstag te gaan. “We zullen de wanvertoning maar als een beginnersfout beschouwen”, recenseert Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) het optreden van Wiersma op X.

Bron: BNNVARA

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.