BBB Woningcrisis: een nationaal noodplan voor bouwen van huizen

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 18:36

Mona Keijzer is samen met Esmah Lahlah van GroenLinks-PvdA, Sophie Hermans (VVD) en Nicolien van Vroonhoven (NSC) te gast bij WNL op Zondag. Een van de onderwerpen die besproken wordt, is het woningtekort. "We hebben feitelijk een noodtoestand. Jonge mensen stellen het starten van een gezin uit. En als het wel gebeurt, wonen ze bij hun ouders op de zolder. Er moet echt een nationaal noodplan komen voor het bouwen van huizen", aldus Mona Keijzer. Kijk het debat bij WNL terug in de YouTube-video of lees de tekst onder de video. Welke partij past, gezien dit onderwerp, het beste bij jou?

Sophie Hermans: "Dit woningtekort is echt een serieus probleem. En als je het echt wil oplossen, zullen we ook het aantal mensen dat naar Nederland komt naar beneden moeten brengen. Of dat nou voor asiel, voor arbeid of voor studie is. Wij gaan ervoor zorgen dat het echt gemakkelijk wordt om straks op de woningmarkt een betaalbare woning te vinden. En als we niet ook die migratiebeperking aanpakken dan gaat het ons gewoon niet lukken. En dat ga ik niet laten gebeuren", aldus Sophie Hermans.

 

Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA): Met alle respect, als ik deze analyse hoor van de VVD dan snap ik heel erg goed dat het woningtekort tot nu toe nog niet is opgelost. De belangrijkste reden waarom wij een woningtekort hebben is, dat we het aan de markt hebben overgelaten. Een feest voor alle pandjesbazen. De huurder, die steeds hogere prijzen moet betalen, komt niet meer rond. Het gaat eigenlijk voornamelijk om betaalbare woningen en die woningen zijn gewoon te weinig gebouwd. Wonen is een grondrecht, betaalbaar wonen is een grondrecht. Dus we moeten als overheid weer de regie terugnemen wat ons betreft. Volkshuisvesting staat dan weer voorop. Dus meer middelen naar woningcorporaties die nieuwbouwwoningen, sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen bouwen en inzetten op verduurzamen,  zodat iedereen op die markt een plek krijgt.

 
Sophie Hermans: Kijk, je zult een heleboel dingen tegelijkertijd moeten doen. Meer regie, dat vinden wij ook. Je moet woningbouwlocaties aanwijzen. We moeten iets doen aan het afremmen van de huurstijgingen. We moeten zorgen dat er in het middensegment geïnvesteerd kan blijven worden. Maar daar hoort iets bij en dat is het punt wat ik hier maak. We moeten het aantal mensen dat naar Nederland komt, beperken. Dat is de vraag die hier voorligt. Bent u het met ons eens dat dat ook een onderdeel is van dit grote vraagstuk als je het serieus wil oplossen. Doet u daar dan ook aan mee?
 
Esmah Lahlah: We gaan het straks hebben over migratiebeperking. Ik denk dat we daar grip op willen hebben. Het gaat nu over het oplossen van het woningtekort en dan gaat het met name over betaalbare woningen. Als we het gaan hebben over migratie, dan ben ik heel benieuwd of de VVD wil kijken naar de groeiende groep. Dat is dan toch arbeidsmigratie.
 
Sophie Hermans: Zeker, ik zei niet voor niets: het is arbeid, studie en asiel. Maar mijn vraag aan u is: Gaan we ook zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen?
 
Esmah Lahlah: Kijk, als mensen op de vlucht zijn voor oorlogen, dan hebben ze gewoon een humane en rechtvaardige opvang nodig zoals ze dat hier in Nederland doen. Het is de VVD die de woningen aan de markt heeft overgelaten en dat heeft niet de oplossing gebracht.
 
Mona Keizer (BBB): Dit is nou het cynische opportunistische gezicht van de politiek.  Dan heb je een stelling over wonen en dan begint de VVD over migratie. Ik ben het eens met de stelling, maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat is het beleid. Wat ook trouwens door de VVD gevoerd is. Twaalf jaar lang aan de macht en bijna niets doen aan migratie. Twaalf jaar aan de macht en precies de verkeerde dingen doen. Corporaties bouwen heel veel woningen, maar heel veel woningen worden gemaakt door investeerders. En dan zie je een stapeling van regels: duurzaamheidseisen, die het allemaal duurder maken. Fiscale maatregelen, die het onaantrekkelijk maken om te investeren. 
De belasting op woningcorporaties. Dus bij elkaar wordt er dan ook van alles en nog wat gestapeld, waardoor er uiteindelijk minder huizen en woningen zijn.
Daar ben ik het dus niet helemaal eens met GroenLinks. Corporaties zijn heel belangrijk en je zult iets moeten regelen. Maar minder markt betekent minder bedrijven, minder investeerders en dus minder huizen.
 
Nicolien van Vroonhoven (NSC): Ik kan heel goed meekomen met de stelling van de VVD. Maar als je kijkt wat er de afgelopen jaren gebeurd is. Zowel op het gebied van woningbouw als op het gebied van migratie. Dan denk ik: 'mevrouw Hermans, u was zelf aan zet'. Dus misschien ligt de oplossing niet bij de woningbouw, maar moeten we eerst aan de migratie sleutelen. Maar het is gewoon tijd voor nieuw bestuur en een nieuw kabinet.
 
Sophie Hermans: Wij moeten aan de kiezers laten zien hoe wij naar verschillende belangrijke onderwerpen kijken. Als het dan gaat over de woningmarkt, is het woningtekort is een serieus probleem. We zagen in het filmpje dat een familie al 14 jaar wacht op een woning. En als dan statushouders voorrang krijgen, dan snap ik dat je dat onrechtvaardig vindt. Op heel veel terreinen vraagt dit maatregelen.
 
Mona Keijzer: We hebben feitelijk een noodtoestand. Jonge mensen stellen het starten van een gezin uit. En als het wel gebeurt, wonen ze bij hun ouders op de zolder. Er moet echt een nationaal noodplan komen voor het bouwen van huizen. En daarvoor is echt veel meer nodig: woningen moeten gesplitst worden, het zal mogelijk gemaakt moeten worden dat op erven bijgebouwd kan worden, recreatiewoningen....
 
Esmah Lahlah: Ik hoor geen enkele aanvullende maatregelen over hoe we meer woningen bijbouwen. Ik hoor alleen maar een groep wegzetten, waarbij je groepen in Nederland tegenover elkaar zet. Dat heeft nog nooit geholpen voor het oplossen van het woningtekort. Ik weiger mee te gaan in het polariseren. Er zijn te weinig woningen gebouwd en daar moeten we op inzetten. En dan moeten we vooral als overheid de regie in terugnemen. Want betaalbaar wonen is een grondrecht.
 
Sophie Hermans: Er is absoluut te weinig gebouwd. En de VVD heeft in de afgelopen jaren dingen goed gedaan en er zijn dingen minder goed gegaan. Ons denken heeft niet stilgestaan. Dus ja, we vinden dat er meer regie moet komen op het bouwen van woningen, bijvoorbeeld door het aanwijzen van bouwlocaties. Het punt is dat we op heel veel vlakken tegelijkertijd maatregelen moeten nemen. Hoe zorgen we dat we meer kunnen bouwen? Hoe zorgen we dat het ook betaalbare woningen zijn? Ons punt is: Je kunt dat niet doen zonder ook die migratie te beperken.
 
Nicolien van Vroonhoven: Ja, we kunnen constateren dat we een probleem hebben op al deze gebieden. Maar dat probleem is niet nieuw, dat loopt al jaren. De VVD is echt aan zet geweest de afgelopen jaren. Die had in ieder geval al een beginnetje kunnen maken met oplossen.
 
Mona Keijzer: Nou ja, er is een noodtoestand. We moeten echt met elkaar tot een plan komen, waarbij alle heilige huisjes opzij moeten om uiteindelijk die woningen ook echt te gaan bouwen.

Welke partij past het beste bij jou?




Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.