De twee dagen na Prinsjesdag staan in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen debatteren de fractieleiders over de hoofdpunten van de Miljoenennota en de rijksbegroting voor 2024. Op woensdag 20 september was het woord aan de Kamerleden en op donderdag 21 september beantwoordde demissionair minister-president Mark Rutte de vragen die de Tweede Kamer een dag eerder had gesteld. BBB wil van Mark Rutte weten wat er met het rapport van de Universiteit van Amsterdam wordt gedaan. En Caroline van der Plas wordt verweten dat ze 'gratis bier uitdeelt'.
Wat wordt er met het rapport van de Universiteit van Amsterdam gedaan?
21 september 2023
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 2023 vraagt Caroline van der Plas aan demissionair minister-president Mark Rutte: "Wat wordt er met het rapport van de Universiteit van Amsterdam gedaan?"
Hieronder zie je de video waarin Caroline van de Plas de vraag stelt en onder de video zie je een gedeelte van het rapport van de Universiteit van Amsterdam.
Caroline van der Plas ergert zich aan het beeld dat wordt geschetst van de landbouwsector. "Dit is de bekende riedel van boeren die moeten worden uitgekocht, want pas dan komt het goed met de natuur. Wat boeren echt willen, is een toekomst."
Een recent rapport van de Universiteit van Amsterdam over stikstof zou te weinig aandacht krijgen. Uit dat rapport blijkt volgens Van der Plas dat stikstof tot een paar honderd meter van een boerderij kan neerslaan, en vervolgens op grote afstand de lucht in gaat. "Maar daar wordt niks mee gedaan."
Bron: https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10525662/caroline-van-der-plas-bbb-mijn-riedel-klopt
Rapport Universiteit van Amsterdam
"Het merendeel van de stikstof uit boerderijen gaat in de 'stikstofdeken'; wat er neerslaat is heel lokaal
12 september 2023
In opdracht van het Mesdag Zuivelfonds hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam gemeten in welke cirkel rond melkveebedrijven de uitgestoten stikstof neerkomt:
- Verreweg het grootste deel van de uitgestoten stikstof (≈ 90%) komt in hogere luchtlagen van de atmosfeer terecht, en zal elders neerslaan
- Er is gemeten binnen een gebied met een straal van 500 meter rond de boerderij. Daar slaat het grootste deel van het resterende deel (≈ 10%) neer. En dan nog binnen een straal van 100 meter.
Deze uitkomsten zijn in overeenstemming met eerder onderzoek en de modellen van het RIVM.
Het onderzoek richtte zich op twee melkveebedrijven. De ene boerderij ligt in een meer stedelijke omgeving, met veel verkeer in de buurt; de andere boerderij ligt meer geïsoleerd en in een landelijke omgeving.
Hoogste neerslag op erf
Bij dit onderzoek is gebruik gemaakt van zowel bestaande methoden om stikstofdepositie te meten als enkele nieuwe, nog experimentele methoden, waar-onder het gebruik van bio-indicatoren. De methoden leverden een eenduidig beeld op.
Slechts 9% van de stikstof die een boerderij uitstoot komt in een straal van 500 meter van de stal terecht. Op die afstand is de bijdrage van de boerderij gedaald tot een kwart van de totale stikstofconcentratie in de lucht en tot een vijfde van de stikstofdepositie. Binnen deze 500 meter neemt de stikstofdepositie exponentieel af naarmate de afstand tot de boerderij groter wordt. Stikstof dat in de omgeving van de boerderij neerslaat, doet dit met name op het erf zelf, binnen een straal van 100 meter rondom de boerderij.
Stikstofdeken
Buiten het gebied met een straal van 500 meter slaat ook stikstof neer, maar op deze afstand is een individuele boerderij niet langer aan te wijzen als de belangrijkste bron. Stikstof dat hier neerslaat is hoofdzakelijk afkomstig uit de zogenoemde stikstofdeken.
De stikstofdeken is het totaal aan stikstof in de atmosfeer dat als een soort deken over ons land ligt, en dat afkomstig is uit een veelvoud van zowel agrarische als industriële bronnen.
Het volledige onderzoeksrapport van de Universiteit van Amsterdam kun je hier downloaden.
Terugdraaien accijns op brandstof en diesel
De BBB is voor het schrappen van de verhoging van zo'n 20 cent van de brandstofaccijnzen per 1 januari 2024. De motie kreeg steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.
De volgende partijen stemden voor:
VVD, SP, ChristenUnie, DENK, PVV
JA21, BBB, SGP, Kamerlid Pieter Omtzigt
Algemene Politieke Beschouwingen: punten BBB
- Verhoging minimumloon: BBB wil ook een geleidelijke stijging, maar noemt geen bedrag.
- Meer investeren in de regio, zoals: buslijnen, ziekenhuizen, bibliotheken
- Caroline van der Plas herhaalt dat ze wil dat het kabinet terugkomt op het stikstofbeleid, waar vooral boeren minder stikstof moeten uitstoten. "Kijk naar de vliegtuigindustrie, de binnenvaart, het autoverkeer. Die stoten ook stikstof uit."
- Meer geld naar de zorg en het onderwijs. "Niet schrappen, maar lappen", is het credo van de BBB.
- Benzine goedkoop houden
- Net zoals de PVV, vindt ook BBB het onbegrijpelijk dat de lijsttrekker van de nieuwe combinatie, Frans Timmermans, met wachtgeld campagne gaat voeren
- Voorstander voor het referendum
Verhogen minimumloon: 'u deelt gratis bier uit'.
Caroline van der Plas diende tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer samen met Pieter Omtzigt een motie in om het minimumloon te verhogen. Andere partijen verwijten haar dat ze niet vertelt hoe de verhoging van het minimumloon betaald wordt, oftewel: hoe de uitgave gedekt is. 'U deelt gratis bier uit.'
De motie werd gesteund door Pieter Omtzigt, die wel een voorstel voor de dekking van de kosten had. Zo denkt Omtzigt dat er 600 miljoen bespaard kan worden op de ‘externe inhuur’ bij de overheid. Daarnaast wil Omtzigt het aantal voorlichters aan banden leggen. Door het voorstel van Van der Plas te steunen wil Omtzigt laten zien dat hij niet principieel tegen het verhogen van het minimumloon is.