Nieuw Sociaal Contract: Verkiezingsdebat Wet Toekomst Pensioenen

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 14:25

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract en Dilan Yesilgöz van de VVD debatteren over de Wet Toekomst Pensioenen. Pieter Omtzigt is nooit een voorstander geweest van de nieuwe pensioenwet. Daarom vraagt hij aan Dilan Yesilgöz of de VVD bereid is om de mensen collectief te laten instemmen in de nieuwe pensioenwet. Hij wijst in dit debat op de risico's van de nieuwe wet. En hij vindt dat de burgers een instemmingsrecht hebben.

Pieter Omtzigt in debat met Dilan Yesilgöz

NSC: Instemmingsrecht Wet Toekomst Pensioenen

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract bespreekt de grootste hervorming van het vorige kabinet, namelijk de Wet Toekomst Pensioenen. Deze wet introduceerde een nieuw pensioencontract, dat meer individueel is en de pensioenuitkeringen gaan sneller omhoog en omlaag met de beurs. Omtzigt is nooit een voorstander van deze wet geweest.

Maar hij heeft heeft ook kritiek op het feit dat bestaande pensioenrechten onmiddellijk worden omgezet in de nieuwe pensioenrechten. Dat is een aantasting van de keuzevrijheid, want je mocht er niet mee instemmen en het is een aantasting van je eigendomsrecht.

Is VVD bereid om de mensen inspraak te geven in de nieuwe pensioenwet?

Waarom heeft de VVD dat gedaan zonder mensen inspraak of instemming te laten geven voor die omzetting en bent u bereid om alsnog ervoor te zorgen, zoals wij in ons programma voorstellen dat mensen nog collectief mogen zeggen: Wij willen dat ons pensioen ingevaren wordt, zoals dat technisch heet, dus omgezet wordt in een nieuw contract. En anders blijven we gewoon in het oude contract want ons is een middelloon of een eindloon beloofd."

VVD: We zetten de Wet Toekomst Pensioenen door

Lijsttrekker Dilan Yesilgöz: "De hele overgang moet nog plaatsvinden en dat moet zorgvuldig gebeuren. Er moet veel aandacht besteed worden aan de overgang, want mensen moeten weten wat er precies gebeurt. Ik denk dat heel veel mensen, zeker jongeren, helemaal geen idee hebben hoe die pensioenopbouw eruit ziet, hoe dat werkt, wanneer je wat uiteindelijk gaat krijgen. En ik vind het juist heel erg sterk dat we meer beslisbevoegdheid ook bij die mensen neerzetten.

Nou begrijp ik uw vraag en uiteindelijk hebben we daar niet voor gekozen. Ik denk dat het verstandig is, zeker bij zo'n enorme wet, wat rust te brengen en te laten zien hoe we het nu gaan opbouwen. Ik wil graag dat de pensioenen van de mensen goed geborgd zijn. Dus ik zou zeggen, laten we dan kijken hoe we dit goed kunnen uitvoeren. Als we stappen terug zetten, maken we het alleen nog maar complexer."

Samenvattend: het antwoord van de VVD op de vraag van NSC is "nee".

Overgang nieuwe pensioenwet € 1500 miljard en risicovol

Pieter Omtzigt: "Op dit moment zijn de pensioenen nog niet overgegaan, dus je kunt de mensen gewoon instemmingsrecht geven. Wil
de VVD alsnog meehelpen dat als mensen collectief 'ja' zeggen, dan gaan ze naar het nieuwe pensioenfonds. Als ze collectief 'nee' zeggen,  dan blijft het."
 
"Meneer Omtzigt,  het lijkt een beetje op alsof u doet alsof er hier niet uitvoerig over gesproken is. Ik denk echt dat als je iets wat zoveel jaren heeft heeft gekost om te hervormen, dat je dan niet als het net afgerond is, stappen terug moet zetten. Ik ben zo bang voor alle voorstellen die de boel alleen maar complexer maken ik ben ervan overtuigd dat mensen thuis daar niks aan hebben.
 
Pieter Omtzigt: "Ik heb nog nooit gezien dat je € 1500 miljard vermogen omzet zonder instemming van de deelnemers. Het is de grootste financiële operatie ooit. En het is ook zeer risicovol. De Raad voor de Rechtsspraak heeft gezegd: "Het is risicovol en dat kan ook het hele justitiële  systeem platleggen. Ik zou zeggen, bezint eer je begint. En nu is het nog niet te laat om ervoor te zorgen dat mensen collectief instemmen of ze in het nieuwe pensioenstelsel willen of niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.