D66 Hoe worden de partijplannen betaald?

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 22:05

D66 heeft het verkiezingsprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan zijn gepubliceerd op 8 november 2023. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen. De doorrekening zorgt ervoor dat politieke partijen hun plannen concreet maken en legt iedereen
langs dezelfde meetlat", schrijft het CPB in een persbericht. In dit artikel lees je de samenvatting van NU.nl van de doorrekening van de plannen van D66.

doorrekening centraal planbureau keuzes in kaart 2025-2028

Afbeelding Centraal Planbureau

Gezinnen lastenverlichting, bedrijven betalen

De maatregelen die D66 in de komende vier jaar voor ogen heeft, zorgen ervoor dat de overheidsuitgaven in 2028 met 15,6 miljard euro stijgen. De partij maakt vooral extra geld vrij voor sociale zekerheid, het openbaar bestuur, onderwijs, bereikbaarheid en defensie.

Om dit te betalen, worden de lasten verhoogd met 17,6 miljard euro. Vooral bedrijven moeten flink in de buidel tasten. Gezinnen krijgen door een stelselwijziging te maken met een lastenverlichting op het gebied van inkomen en arbeid, maar tegelijkertijd worden de lasten op het gebied van vermogen en winst verhoogd.

Minimumloon verhoogd met 10%

D66 maakt 3,9 miljard euro vrij voor sociale zekerheid, door de kinderbijslag en het kindgebonden budget te vervangen door een nieuwe regeling met een hoger bedrag. Ook verhoogt D66 het wettelijk minimumloon met 10 procent.

Meer salaris voor docenten

Naar het onderwijs gaat 3,7 miljard euro meer. Dit komt vooral doordat er extra geld opzij wordt gezet voor de basisbeurs voor uitwonende studenten, de invoering van een persoonlijk leerbudget en hogere salarissen voor docenten en ander personeel.

Armoede daalt

De maatregelen van D66 leiden tot meer koopkracht voor huishoudens met lagere inkomens en middeninkomens, terwijl de hoogste inkomensgroep erop achteruitgaat. De koopkracht stijgt met gemiddeld 0,6 procent per jaar. De armoede daalt met 2,8 procentpunt tot 3,3 procent.

Overheidsfinanciën

De maatregelen hebben geen effect op de economische groei. De werkloosheid daalt met 0,8 procentpunt in 2028. De staatsschuld daalt in 2028 tot ruim 50 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ruim binnen de marges van de EU-regels.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.