Ongehoord Nederland blijft onderdeel publieke bestel

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 19:20

De omroep van Arnold Karskens, Ongehoord Nederland (ON), behoudt zijn voorlopige erkenning en blijft op dit moment onderdeel van het publieke bestel. De NPO heeft D66-staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) in april verzocht om intrekking, op grond van een gebrek aan samenwerkingsbereidheid van ON. De staatssecretaris ziet dat samenwerking inderdaad lastig is door de opstelling van ON. Dat biedt op dit moment echter te weinig juridische basis om zo’n verstrekkend besluit te nemen.

Intrekken vergunning zwaar middel

Het is nog nooit voorgekomen dat een bewindspersoon zich moest buigen over een verzoek tot intrekking. Het intrekken van de vergunning is een zeer zwaar middel en de overheid moet daar volgens staatssecretaris Uslu dan ook bijzonder terughoudend in zijn.

Dit betekent niet dat er niets aan de hand is. De NPO heeft meerdere malen een sanctie opgelegd aan omroep ON en de Ombudsman heeft herhaaldelijk geconstateerd dat de omroep de journalistieke code heeft overtreden.

Ongehoord Nederland moet zichtbaar werk blijven maken van verbetering

ON heeft in het afgelopen jaar evenwel laten zien dat het bereid is om zaken te verbeteren. De staatssecretaris verwacht van ON dat zij deze lijn van verbetering zal blijven doorzetten. De staatssecretaris wil dat de NPO en ON weer constructief met elkaar in gesprek gaan.

Volgens NPO overtreedt ON journalistieke code

Er is veel discussie geweest of ON zich in zijn programma's aan de journalistieke code houdt. Volgens de NPO zegt het overtreden van de journalistieke code iets over de manier waarop kan worden samengewerkt binnen de publieke omroep. In die redenering gaat de staatssecretaris niet mee. De journalistieke code gaat niet over samenwerking, maar over kwaliteitseisen waar een omroep aan moet voldoen. Het Commissariaat voor de Media houdt daar toezicht op. De staatssecretaris heeft dit dan ook niet als grond laten meewegen bij het nemen van het besluit.

arnold karskens van ongehoord nederland

Afbeelding @ANP Arnold Karskens

Er zijn problemen, maar geen juridische grond voor intrekking erkenning

Staatssecretaris Uslu: “Er is niet genoeg juridische grond om de voorlopige erkenning van ON  in te trekken. Ik zie dat er problemen zijn. Maar vooralsnog constateer ik niet zo’n manifest en structureel gebrek aan samenwerkingsbereidheid dat dit het zware middel van intrekking rechtvaardigt. Ik wil benadrukken dat ik geen oordeel kan en wíl geven over de inhoud van de programmering van ON. Het is essentieel dat we de journalistieke vrijheid beschermen, in al haar verschijningsvormen en uitersten. De afstand tussen Den Haag en Hilversum moet onverminderd groot zijn.”

Staatssecretaris Gunay Uslu (D66)
Afbeelding Rijksoverheid.nl

Voorlopig besluit

Het gaat om een voorlopig besluit. De betrokken partijen hebben nu twee weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Daarna volgt het definitieve besluit.

Eventueel nieuw verzoek beoordeeld door opvolger Uslu

Een mogelijk nieuw verzoek zal naar verwachting beoordeeld moeten worden door de opvolger van Uslu in een nieuw te vormen kabinet. De PVV heeft bij de verkiezingen afgelopen woensdag een flinke overwinning geboekt en is dus als eerste aan zet om te proberen een kabinet te vormen. De partij van Geert Wilders is zeer te spreken over ON! en uitgesproken tegenstander van sancties. [bron]

Enorme overwinning

Omroep Ongehoord Nederland neemt verheugd kennis van het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris voor cultuur en media Gunay Uslu (D66) dat het verzoek van de NPO tot intrekken van de uitzendlicentie van ON! wordt afgewezen. 

Volgens ON!-voorzitter Arnold Karskens is dit het enige juiste besluit: “Het geluid dat ON! vertolkt in het publieke bestel – van kritiek op massamigratie, peperdure klimaatplannen, globalisme en Europese integratie en voor het behoud van Nederlandse tradities en cultuur – wordt breed gedragen onder de bevolking. De verkiezingsuitslag van vorige week (22 november 2023, red) heeft dit eens te meer duidelijk gemaakt.

De omroep zal zich blijven inzetten om deze stem te brengen op de publieke omroep. Wij bedanken al onze leden en kijkers van Ongehoord Nieuws voor alle steun en inzet voor ons bestaansrecht.”

Forum voor Democratie: "Geef Ongehoord Nederland een eerlijke kans"

Gideon Meijer van Forum voor de Democratie leidt zijn vraag aan staatssecretaris Uslu in: "De NPO heeft bij de staatssecretaris een verzoek ingediend om de erkenning van Ongehoord Nederland als omroep in te trekken. De staatssecretaris moet er nu een besluit over nemen. Maar de sanctie's die de NPO eerder heeft opgelegd die ten grondslag liggen aan dat verzoek tot intrekking van die erkenning die zijn naar het oordeel van Ongehoord Nederland onrechtmatig en daarom heeft hij daar ook bezwaar tegen gemaakt. Tegen het eerste sanctiebesluit is inmiddels ook beroep ingesteld bij de rechter."
 
"Mijn vraag aan de staatssecretaris is", gaat Van Meijeren verder, "of zij in het kader van zorgvuldigheid ook zou willen wachten met het nemen van een definitief besluit over het intrekken van die erkenning, totdat de bestuursrechter heeft geoordeeld over de rechtmatigheid van die sancties die daaraan ten grondslag liggen?"
 
Staatssecretaris Uslu antwoordt: "Hier kan ik geen antwoord op geven. Ik kom er voor de zomer echt op terug."
 
Gideon van Meijeren vindt het raar dat hij geen antwoord krijgt op een concrete vraag. Hij stelt deze vraag aan de staatssecretaris met het oog op de zorgvuldigheid van de totstandkoming van zo'n belangrijk besluit. Hij probeert het nog een keer: "Waarom kan de staatssecretaris hier niet toezeggen, dat zij in het kader van zorgvuldigheid, wacht met het nemen van zo'n definitief besluit tot de rechter heeft geoordeeld over de rechtmatigheid van die sancties?" Van Meijeren benadrukt nog eens dat het een hele concrete vraag is en vraagt zich af waarom de staatssecretaris geen antwoord kan geven.
 
Staatssecretaris Uslu: "Ik kan alleen zeggen, dat ik de afweging zorgvuldig ga doen. Meer kan ik er niet over zeggen."
 
De Kamervoorzitter zegt dat Van Meijeren het nog één keer proberen, waarop Van Meijeren de voorzitter corrigeert met het feit dat hij het nog twee keer mag proberen. 
 
Van Meijeren: "Ik constateer hier dat er keer op keer geen antwoord gegeven wordt op een eenvoudige vraag. Laat ik dan in het kader van de zorgvuldigheid nog een aanvullende vraag stellen: "Is de staatssecretaris in ieder geval voornemens om het bestuur van deze omroepvereniging in de gelegenheid te stellen om zijn zienswijze in te brengen over de hele gang van zaken, voordat zij definitief een besluit neemt?"
 
Staatssecretaris Uslu: "Voorzitter, natuurlijk, dat hoort bij een zorgvuldige afweging.
 
Een Kamerlid grijpt in met een punt van orde: "Voorzitter, er wordt hier iets gezegd dat niet klopt. Er wordt verondersteld dat Ongehoord Nederland geen zienswijze had kunnen geven op de sancties. En dat is gebeurd."
 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.