Asielzoekers naar Den Haag, inwoners woedend

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 11:15

De nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is in het weekend van 25 en 26 november 2023 zo hoog dat asielzoekers dreigen op het gras te moeten slapen. Zo begint het artikel van RTL Nieuws. De gemeente Den Haag is bereid om vanaf zondag honderd tot honderdtwintig geregistreerde asielzoekers op te vangen in het NH Hotel in Kijkduin vanwege deze 'zeer acute situatie'. De inwoners zijn woedend en de lokale politieke partij Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd.

Afbeelding WNL

Asielzoekers naar Den Haag

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk worden opgevangen in Den Haag. Dat is afhankelijk van de instroom. Er zijn vijftig tot zestig kamers beschikbaar voor volwassen mannen, vrouwen en stellen. Er is geen plek voor kinderen.

COA blij met hulp Den Haag

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) erg blij is met de hulp van de gemeente Den Haag, maar benadrukt dat ondanks dat de situatie bij het aanmeldcentrum 'nijpend' blijft.

Omwonenden niet betrokken bij besluit en zijn razend

Omwonenden worden dit weekend per brief op de hoogte gesteld van de opvang die tot uiterlijk 15 januari mag plaatsvinden. Volgens de woordvoerder van wethouder Nur Icar is de brief vandaag bij de omwonenden bezorgd. "Gezien het spoedeisende karakter heeft het college besloten om de opvang aan te bieden, maar daardoor was er geen gelegenheid om omwonenden te betrekken bij het besluit."

Inwoners van de Haagse wijk Kijkduin zijn ‘compleet overdonderd’ door de opvang van asielzoekers in het NH Hotel, meldt De Telegraaf op zondag 26 november 2023. Ze zijn ‘razend’ dat ze zaterdagmiddag een brief ontvingen waarin ze werden geïnformeerd over de spoedopvang in het hotel voor asielzoekers uit Ter Apel. “Dit wordt door de strot geduwd.”

Wij Nederland bericht dat zondag twee bussen met asielzoekers arriveerden in de badplaats. “Een schande”, zegt een inwoner tegen de Telegraaf over de noodopvang. “We zijn behoorlijk overdonderd. Iedereen zegt: ’hoe kan dit’”, zegt ondernemer Sylvain Koch, die een horecabedrijf heeft in de buurt van het hotel. “Het is het gesprek van de dag. Ik denk dat iedereen in Kijkduin een beetje in shock is.”

Je hoort alleen ellende over de vluchtelingen in Ter Apel

Inwoner Jessica vindt de situatie ‘heftig’. “Je hebt eigenlijk weinig te zeggen. Dat vind ik vooral bizar. Het klinkt onaardig, maar je hoort alleen ellende en narigheid over Ter Apel. Ik heb twee kleine kinderen. Deze vluchtelingen nu hier, vind ik niet prettig.”

Spoeddebat Hart voor Den Haag

Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over de opvang van asielzoekers in het hotel. De lokale politieke partij stelt woedend te zijn over de nieuwe opvanglocatie. Gemeenteraadslid Coen Bom: "Het is ronduit schandalig dat omwonenden voor een voldongen feit worden gesteld. Nul inspraak, nul overleg."

Website Hart voor Den Haag

Op de website van Hart voor Den Haag lees je het volgende bericht:

Hart voor Den Haag is woedend over wéér een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers in Den Haag.

Meer opvanglocaties dé natte droom van D66, GroenLinks-PvdA, CDA, PvdD en DENK

“Dat meer en meer opvanglocaties dé natte droom is voor de bestuurders van het college van D66, GroenLinks/PvdA, CDA, PvdD en DENK snappen wij, maar in meerderheid is de Nederlandse bevolking, dus ook in Den Haag, tégen méér opvang van asielzoekers. Wanneer gaat er eens geluisterd worden naar de wil van het volk?,” vraagt Hart voor Den Haag raadslid Coen Bom zich af. Hij stelt dat de Haagse bevolking zich bij gemeenteraadsverkiezingen niet heeft kunnen uitspreken over het opvangen van asielzoekers teneinde het aanhoudende landelijke asielopvangtekort bij het aanmeldcentrum in Ter Apel het hoofd te bieden.

Woensdag is massaal gestemd voor immigratiebeperkende maatregelen

“Wél heeft Nederland afgelopen woensdag massaal op partijen gestemd die immigratiebeperkende maatregelen voorstellen. Uit ieder onderzoek komt naar voren dat het Nederlandse volk in ruime meerderheid voor een asielstop is. Stop dan met het bij de Haagse inwoners door de strot duwen van meer en meer asielopvang. Zeker ook omdat het absorptievermogenvan onze stad is bereikt. We hebben een woningnood, een tekort aan agenten, leraren, zorgpersoneel en onze sociale voorzieningen, waar een te groot beroep op wordt gedaan, staan ernstig onder druk. Stoppen dus!”

Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over het besluit van het college om in te stemmen met de opvang van 100 tot 120
geregistreerde asielzoekers in het NH Hotel in Kijkduin.
“De opvang zal zijn vanaf zondag 26 november 2023 tot uiterlijk 15 januari 2024. Het is ronduit schandalig dat omwonenden voor een voldongen feit worden gesteld. Nul inspraak, nul overleg,” aldus Bom die stelt dat Den Haag de drukst bevolkte stad van Nederland is. “Er is geen enkele regel die zegt dat de gemeente dat moét doen.”

Reactie VVD Den Haag

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de Haagse VVD laat via X haar onvrede blijken over het besluit van het college van B en W. “Hoe verzin je het. In het hart van onze familiebadplaats Kijkduin. En de bewoners? Die ‘stellen we nog dit weekend op de hoogte’. Van het voldongen feit, welteverstaan.”

Niemand wil vluchtelingen opvangen

De situatie in Kijkduin staat niet op zichzelf, weet politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak. “Dit zie je vaak. Mensen voelen zich overvallen en dat is begrijpelijk”, zegt Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Aan de andere kant: anders heb je in Ter Apel weer zo’n situatie dat mensen buiten slapen en dat het daar overvol is. Waar vang je deze mensen op? Dat ligt continu gevoelig, ook in de politiek.”

Ter Apel moet geholpen worden

Volgens Pak moet Ter Apel geholpen worden. “Tot nu toe zie je dat Ter Apel al jarenlang alles draagt. Dat kan soms niet. En dit is een noodsituatie, zeggen ze.”

“Dit soort dingen liggen erg gevoelig, meestal laait het dan op”, zegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits. “Maar politici hebben gezegd: ‘nooit meer buiten slapen in Ter Apel’. Als de druk dan zo oploopt, moet je met die mensen ergens naartoe. Mensen in de plaats waar ze dan terechtkomen zijn er minder blij mee. Dat is altijd een discussie”, weet Smits. “Maar het is maar tijdelijk.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.