Fossiele subsidies: wat zijn dat?

Gepubliceerd op 20 september 2023 om 22:50

De term "fossiele subsidies" is eigenlijk niet correct. Want het gaat hier niet om een zakje geld dat een bedrijf krijgt als subsidie. In dit geval gaat het om belastingvoordelen die bedrijven in de fossiele sector krijgen, bijvoorbeeld: 

  • over de brandstof voor vliegtuigen, kerosine, wordt geen belasting betaald
  • een raffinaderij (een bedrijf dat olie en benzine maakt) betaalt geen belasting over het gas dat het inkoopt. 
vliegtuig in de lucht

Fossiele subsidies kosten geen 4,5 miljard, maar 45 miljard

Over het precieze bedrag is al ruim twintig jaar discussie:

  • het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (minister Rob Jetten, D66) zei in 2020 dat het stimuleren van het gebruik van fossiele brandstoffen 4,5 miljard euro per jaar kost
  • maar economisch onderzoeker Alman Metten (oud-Europarlementariër voor de PvdA) schat dat bedrag echter veel hoger, namelijk op 17,3 miljard euro per jaar
  • en op 15 september 2023 is de Miljoenennota uitgelekt en daaruit blijkt dat het gaat om een bedrag tussen de 39,7 miljard en 46,4 miljard per jaar.
minister Rob Jetten, D66, Klimaat en Energie

Wie krijgen in Nederland fossiele subsidies?

Het grootste deel van de voordelen gaat naar de volgende drie sectoren: 

  1. de luchtvaart
  2. de zware industrie en energiecentrales
  3. de landbouw

Waarom zijn er subsidies op fossiele brandstoffen?

Dat stamt nog uit de tijd waarin de overheid de bedrijvigheid en economie wilde stimuleren. In die tijd hadden we heel goedkoop Gronings gas. Toen heeft de overheid voordelen ingesteld voor grote bedrijven om zich in Nederland te vestigen. De subsidies zijn bedacht om de economie te stimuleren en meer werkgelegenheid te creëren.

Nu hebben we ontzettend veel van dat soort bedrijven. En we weten dat we zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af moeten. Toch houdt de overheid de voordelen in stand. Dat is het probleem.

 “Het afbouwen van de fossiele voordelen is lastig", volgens minister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie. Tegen de NOS vertelt de minister: ‘We moeten de verduurzaming enorm versnellen en aanjagen, maar aan de andere kant moeten we ook wel de leveringszekerheid en werkgelegenheid in het oog houden. Dus van de ene op de andere dag ermee stoppen is niet altijd verstandig, maar een snelle afbouw zal zeker moeten.’

Welke invloed hebben de fossiele subsidies op klimaatdoelen?

Afgesproken klimaatdoelen worden door de fossiele subsidies tegengewerkt. Het klimaatbeleid zal nooit geloofwaardig en effectief zijn, zolang er grootschalig wordt gesubsidieerd op het gebruik van fossiele brandstoffen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.