Standpunten van de partijen: Drugs

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 19:15

Wat zijn de standpunten van de politieke partijen over het onderwerp drugs. De verschillen zijn groot: de ene partij vindt dat de overheid zich er niet mee moet bemoeien en is van mening dat softdrugs gelegaliseerd moet worden. Een andere partij benoemt de gevolgen van het gedoogbeleid en is tegen een soepel drugsbeleid. Het laatste kabinet-Rutte IV (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) startte een wietexperiment om te onderzoeken of het mogelijk is om op een verantwoorde manier cannabis te telen, inkopen en verkopen. Het doel van het experiment is de criminaliteit rondom de teelt en verkoop van cannabis terug dringen en de volksgezondheid verbeteren. In dit artikel lees je de mening van de partijen, maar ik ben ook heel benieuwd naar jouw mening. Voor welke partij zou jij kiezen als het gaat om het legaliseren van softdrugs?

Inhoudsopgave

Standpunten van de partijen over softdrugs in het kort

Wat is jouw mening? 

Op welke partij zou jij stemmen als het gaat over het legaliseren van softdrugs?
















BBB: tegengaan van normalisatie soft- en harddrugs

  • We willen normalisatie van zowel soft als harddrugs tegengaan, maar de situatie waarin wietverkoop gedoogd wordt, terwijl productie verboden is, speelt criminelen in de kaart. Voor stappen overwogen worden richting legalisatie van wiet, wacht BBB eerst de resultaten af van het ‘experiment gesloten coffeeshopketen’.
  • Legalisatie kan alleen in Europees verband en ruim voldoende politiecapaciteit is een belangrijke basisvoorwaarde, voordat we stappen zetten.
  • Anti-maffia wetgeving het om crimineel vermogen van families van criminelen af te pakken.
  • Voor beroepscriminelen komt een apart gevangenisregime met als doel criminelen te verhinderen vanuit gevangenissen de aansturing van hun activiteiten te continueren.
  • We halen barrières in privacywetgeving weg voor informatie-uitwisseling voor die zaken die gerelateerd zijn aan zware criminaliteit.
  • Beperken het gebruik van communicatiemiddelen van gedetineerden.
  • We verbeteren en versterken de inzet van kroongetuigen als opsporingsmiddel.
  • We zetten in op vroegsignalering en preventieprogramma’s. Programma’s die er al zijn, moeten worden uitgebreid. Succesvolle lokale initiatieven moeten daarin versneld landelijk worden uitgerold.
  • Dreigingen vanuit georganiseerde ondermijnende criminaliteit, terrorisme en andere actoren zullen voorlopig niet ophouden. Daarom willen we het Stelsel Bewaken en Beveiligen structureel organiseren en financieren.
  • We intensiveren de samenwerking met Noord- en Zuid-Amerikaanse veiligheidsdiensten om internationale drugsroutes tussen onze landen te ontmantelen en hard aan te pakken.

Het einddoel moet zijn om drugsbendes hun verdienmodel te ontnemen en verslaving te voorkomen. De mogelijke baten voor de overheidsfinanciën die hieruit voortkomen, moeten altijd ingezet worden om georganiseerde criminaliteit te bestrijden.

Belang van Nederland: softdrugs reguleren

Belang voor Nederland wil de markt voor softdrugs zoveel mogelijk reguleren en softdrugs uiteindelijk legaliseren. Coffeeshops zitten al decennialang in een vreemde spagaat. Softdrugs verkopen mag, softdrugs inkopen of telen mag niet.

Hierdoor zijn coffeeshophouders overgeleverd aan het criminele circuit.

BVNL vindt dat alle coffeeshops in Nederland legaal moeten kunnen inkopen, leveren en verkopen, waarbij de softdrugs op kwaliteit wordt getest. Regulering van de productie en verkoop met behulp van een stelsel van vergunningen met controles haalt de coffeeshops uit de gedoogzone en neemt het criminele circuit de wind uit de zeilen.

Hiernaast wordt het justitieel apparaat ontlast van de vele softdrugs-gerelateerde vergrijpen die het systeem verstoppen

CDA: einde aan gedoogbeleid

We maken een einde aan de naïeve benadering van drugs, drugshandel en ondermijnende criminaliteit. Regels en wetten worden gehandhaafd. Er komt een einde aan het gedoogbeleid van harddrugsbezit en voor coffeeshops komt er een hasj-heffing. We investeren in kansen in de kwetsbaarste wijken om jongeren uit de handen van criminelen te houden.

In een interview met 'Trouw' zegt CDA-leider Henri Bontenbal: "Ook 'gebruikershoeveelheden' harddrugs moeten beboet worden. Het hoge drugsgebruik is een 'uitwas van het liberalisme'.

Wietexperiment

Het kabinet (VVD, CDA, D66, CU) heeft besloten dat de aanloopfase van het wietexperiment start op 15 december 2023 in Breda en Tilburg. Dit experiment is bedoeld om te onderzoeken of het mogelijk is om op een verantwoorde manier cannabis te telen, inkopen en verkopen. Het doel is om de criminaliteit rondom de teelt en verkoop van cannabis terug te dringen en de volksgezondheid te verbeteren. In kabinet-Rutte IV is Dilan Yesilgöz (VVD) minister van Justitie en Veiligheid en Ernst Kuipers (D66) is minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport met minister. Beide zijn als minister betrokken bij het wietexperiment.

ChristenUnie: een einde aan normalisatie van drugsgebruik

Met het slikken van een pil of het snuiven van een lijn coke, houden drugsgebruikers een wereld van nietsontziende criminaliteit en uitbuiting in stand. Verreweg de meeste ondermijnende criminaliteit hangt samen met drugs. De ChristenUnie wil een einde maken aan de normalisatie van drugsgebruik en aan de enorme export van drugs vanuit Nederland.

  • Bestrijd normalisering en focus op drugspreventie
    •  De ChristenUnie is tegen de legalisatie van drugs, omdat dat een normaliserend effect heeft. Coffeeshops worden gesloten en verdwijnen uit het straatbeeld. We stoppen met heilloze wietexperimenten.
  • Hogere straffen voor zware drugscriminaliteit. 
    • Naar verhouding zijn de straffen voor zware drugscriminelen laag vergeleken met kleinere drugsdelicten. Om de ‘heldenstatus’ van criminelen te bestrijden, zetten we tevens in op afpakbeleid.
  • Vorm één front tegen drugscriminelen 
    • We tolereren geen maffiapraktijken in Nederland. Er zijn de afgelopen jaren stappen gezet in het vormgeven van een gezamenlijke en samenhangende aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit. Dit zetten we met volle kracht voort. Bij de politie wordt verder ingezet op gespecialiseerde teams voor het opsporen en vervolgen van criminele netwerken die de samenleving ondermijnen.
  • Vergroot de capaciteit voor langdurige onderzoeken
    • We willen niet alleen de loopjongens en de incidenten aanpakken, maar ook meer capaciteit voor langdurige onderzoeken om kopstukken te raken.
  • Blowverbod in openbare ruimte 
    • Er komt een blowverbod in openbare ruimtes om het ontmoedigingsbeleid kracht bij te zetten en ter ondersteuning van het lokale beleid.
  • Blowverbod onder de 21
    • Zolang wietverkoop nog gedoogd wordt, gaat een leeftijdsgrens van 21 gelden voor gebruik van wiet.
  • Wiet is geen souvenir
    • Elke gemeente moet verplicht het ingezetenencriterium handhaven. Zolang er nog coffeeshops zijn, verkopen ze alleen aan eigen inwoners. Er is geen ruimte voor verkoop aan toeristen of dagjesmensen.
  • Tempo met uitbreiden verbod psychoactieve stoffen
    • De trage reactie van de wetgever op toename van lachgas-gebruik leren ons een les. De lijst van verboden psychoactieve stoffen moet continu up-to-date gehouden worden. Het gebruik ervan is niet onschuldig maar veroorzaakt gezondheidsschade, verkeersongelukken, maatschappelijke overlast en is slecht voor klimaat en milieu.
  • Maak evenementen drugsvrij
    • Op festivals en andere evenementen worden bezit en gebruik van drugs verboden. Gemeenten krijgen de mogelijkheid hier strengere eisen over te stellen aan organisatoren van festivals.
  • Nationaal rapporteur verslavingen
    • Dankzij de ChristenUnie worden maatschappelijke effecten en kosten van verslavingen sinds kort inzichtelijk gemaakt door de Nationaal Rapporteur Verslavingen. De overheid gaat actief beleid voeren om het aantal verslaafden terug te brengen.
  • Steun kwetsbare gebieden
    • Alle kwetsbare regio’s met veel dumpingen, leegstand en andere gevoeligheden krijgen gerichte steun. Rijk, lokale overheden, OM, politie, Belastingdienst, FIOD en RIEC werken hierbij samen naar voorbeeld van de Taskforce Zeeland Brabant.
  • Drugsvrije havens
    • We willen af van de instroom van drugs in onze havens. Controles worden niet vooraf bij rederijen bekendgemaakt en enkel schepen vanuit gecertificeerde havens worden toegelaten.  
  • Geld naar verslavingspreventie Verslavingspreventie moet niet alleen op tabak en alcohol gericht zijn, maar ook op drugs en gokken. Er komt structureel geld voor bewezen effectieve vormen van preventie. 
  • Voorkomen en behandelen van verslaving Er komt structureel geld voor verslavingspreventie die bewezen effectief is. Verder willen we de bekendheid van verslavingszorg vergroten, zodat meer mensen de weg naar verslavingszorg vinden. Verslavingszorg- en preventie is breed en gericht op tabak, alcohol, drugs, maar ook op gedragsverslavingen zoals game- of gokverslaving. 
  • Groene boa’s in buitengebied In het buitengebied is sprake van toenemende criminaliteit, zoals afvaldumping en met name drugsafval. Er komt geld voor meer groene boa’s in het buitengebied.

Wietexperiment

Het kabinet (VVD, CDA, D66, CU) heeft besloten dat de aanloopfase van het wietexperiment start op 15 december 2023 in Breda en Tilburg. Dit experiment is bedoeld om te onderzoeken of het mogelijk is om op een verantwoorde manier cannabis te telen, inkopen en verkopen. Het doel is om de criminaliteit rondom de teelt en verkoop van cannabis terug te dringen en de volksgezondheid te verbeteren. In kabinet-Rutte IV is Dilan Yesilgöz (VVD) minister van Justitie en Veiligheid en Ernst Kuipers (D66) is minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport met minister. Beide zijn als minister betrokken bij het wietexperiment.

D66: Naar duurzaam, humaan en realistisch drugsbeleid

D66 kiest ervoor om de gehele coffeeshopketen te legaliseren. Zo kunnen we criminaliteit echt bestrijden en beter zicht krijgen op de kwaliteit van cannabis. Daarmee kunnen we de gezondheid van ruim 1,1 miljoen consumenten beter beschermen.

Het drugsbeleid schiet tekort. Méér bestrijding, méér drugswetten, méér repressie en méér stoere taal gaan het verschil niet maken. Sterker nog, ze leiden tot een oorlog tegen drugs die niet te winnen valt.

D66 staat voor een realistisch, menselijk en duurzaam drugsbeleid, op basis van wetenschappelijke inzichten. Daarbij willen we gezondheidsschade door drugs minimaliseren en de veiligheid van de samenleving vooropstellen.

Ook moeten we de schade die de productie van drugs aanricht aan het milieu stoppen. Drugscriminaliteit moet streng bestreden worden (zie hoofdstuk 5, paragraaf Veilig Nederland) en voorlichting en preventie zijn cruciaal. Maar stap één is een gereguleerde markt waar dat kan. 

Wietexperiment

Het kabinet (VVD, CDA, D66, CU) heeft besloten dat de aanloopfase van het wietexperiment start op 15 december 2023 in Breda en Tilburg. Dit experiment is bedoeld om te onderzoeken of het mogelijk is om op een verantwoorde manier cannabis te telen, inkopen en verkopen. Het doel is om de criminaliteit rondom de teelt en verkoop van cannabis terug te dringen en de volksgezondheid te verbeteren. In kabinet-Rutte IV is Dilan Yesilgöz (VVD) minister van Justitie en Veiligheid en Ernst Kuipers (D66) is minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport met minister. Beide zijn als minister betrokken bij het wietexperiment.

DENK: reguleren wietteelt

In het verkiezingsprogramma 2023 - 2027 komt de term "drugs" niet naar voren met de zoekfunctie. Wel heb ik een YouTube-video gevonden waarin toenmalig Kamerlid Tunahan Kuzu zich uitspreekt over wietteelt: DENK ziet graag dat de wietteelt gereguleerd wordt. Alleen dan is er zicht op en kunnen controles worden uitgevoerd. DENK wil het gebruik van drugs wel ontmoedigen.

Forum voor Democratie: modernisering drugsbeleid

  • softdrugs geleidelijk legaliseren
  • meer aandacht voor verslavingsbehandeling
  • overlast veel harder aanpakken

FVD is voor modernisering van het drugsbeleid. Het huidige beleid is mislukt: het kost de politie ontzettend veel tijd en geld, maar is volledig ineffectief. Het staat een effectieve aanpak van gezondheidsproblematiek, criminaliteit en overlast in de weg. Op dit moment is de aanvoer van softdrugs verboden, maar de verkoop is legaal. Deze schizofrene situatie werkt de georganiseerde misdaad in de hand en belemmert effectieve controle op de kwaliteit van cannabis. FVD wil het drugsbeleid moderniseren door softdrugs geleidelijk te legaliseren en door meer aandacht aan preventie en de behandeling van drugsverslaving te besteden. Misbruik en verstoring van de openbare orde door gebruikers moet zwaarder worden bestraft.

GroenLinks-PvdA: legaliseren softdrugs

We legaliseren softdrugs en drugs zoals MDMA, paddo’s en andere middelen met aantoonbaar weinig risico. Regulering, legalisering en verantwoorde recreatie is niet voor niets ook wereldwijd de trend.

We houden de huidige categorisering in soft -en harddrugs tegen het licht. Tegelijkertijd zorgen we voor betere voorlichting over drugs, net als over roken en alcohol.

Door legalisering ondermijnen we het verdienmodel van de georganiseerde misdaad, beperken we slachtoffers door foute drugs, pakken we brandgevaarlijke drugs en wietplantages aan en beperken we de milieuschade van afvaldumping.

JA21: softer voor soft en harder voor hard

De lijn van JA21 laat zich kernachtig samenvatten: softer voor soft en harder voor hard.

  • Wij willen toewerken naar een verstandige, stapsgewijze legalisering van softdrugs.
  • Tegelijkertijd moeten we voorkomen dat de versoepeling van het Nederlandse softdrugsbeleid leidt tot een aanzuigende werking op drugstoeristen, met alle negatieve gevolgen van dien voor de inwoners van onze grote steden en de grensregio’s.
  • De legalisering van softdrugs moet daarom hand in hand gaan met het beperken van toegang tot coffeeshops voor niet- Nederlanders.
  • De legalisering van softdrugs moet gezien worden als het vertalen van de dagelijkse praktijk in wetgeving. Niet als romantisering van softdrugs of als signaal dat het gebruik ervan onschuldig is. Gerichte voorlichting over de potentieel schadelijke gevolgen van softdrugs, bijvoorbeeld op de psychische gesteldheid en school- en studieprestaties, is daarom essentieel.

JA21 pleit voor een keihard offensief tegen harddrugscriminaliteit. Hierbij moet niet alleen werk worden gemaakt van het fors opschalen van de capaciteit bij de politie, de Marechaussee en het Openbaar Ministerie, maar ook van het tegengaan van de normalisering van harddrugsgebruik.

Nieuw Sociaal Contract (NSC): Verbod op drugs bezitten, verkopen en produceren

De ondermijning door de internationaal georganiseerde misdaad is in wijken en buurten steeds directer merkbaar: bomaanslagen op woningen, schietpartijen op straat, de moord op een advocaat en op een journalist.

Het doorbreken van het criminele verdienmodel en het terugdringen van criminele geldstromen moet een speerpunt zijn van het beleid. Door criminele geldstromen te verstoren en terug te dringen nemen de ondermijnende effecten van dat geld af.

Het overgrote deel van alle criminaliteit betreft echter veel minder zware delicten: (winkel-/auto-/fiets)diefstal, vernieling, licht geweld, belediging, bedreiging of verduistering. Ook dit knaagt aan de leefbaarheid van de samenleving.

Voorkomen is beter dan genezen. Organisaties zouden samen met de dader en zijn omgeving moeten werken aan gerichte straffen, die naast vergelding ook bijdragen aan resocialisatie.

Het blijft verboden om drugs te bezitten, verkopen of te produceren. We handhaven het huidige softdrugsbeleid.

Partij voor de Dieren: legaliseren softdrugs

De Partij voor de Dieren is tegen een verbod op softdrugs. Dit gaat in tegen de persoonlijke keuzevrijheid van mensen. Wij pleiten voor de legalisering van softdrugs en voor een minder restrictief softdrugsbeleid in Europa. Ook willen wij een door de overheid gefinancierd onderzoek naar de mogelijke effecten van legalisatie van xtc.

Ook de verstrekking van softdrugs voor medische doeleinden moet minder ingeperkt worden. Juist door softdrugs in het criminele of grijze circuit te drukken bestaat de kans dat jongeren sneller in aanraking komen met gevaarlijke harddrugs.

Bij de productie van xtc in illegale drugslabs in Nederland komt veel gevaarlijk chemisch afval vrij. Dat afval wordt vaak gedumpt in de natuur, in open water of in zee. Dat levert zeer gevaarlijke situaties op voor mens en dier en zorgt voor ernstige milieuvervuiling. Bovendien zorgt het winnen van de grondstoffen voor xtc in andere landen voor milieuschade en uitbuiting. Er moet onderzocht worden of legalisatie kan bijdragen aan het verminderen van deze impact.

PVV: 30 jaar gedoogbeleid = 30 jaar ellende

De drugscriminaliteit wordt keihard aangepakt. Zo gaan wij dealers die drugs aan minderjarigen verkopen twee keer zo zwaar straffen, staat er in het verkiezingsprogramma.

Op de website van PVV lees je hoe de partij denkt over het gedoogbeleid:

Dertig jaar gedoogbeleid. Wat heeft dat voor ons land betekend?

  1. de jeugd opgegroeid met het idee dat softdrugsgebruik niet zo’n probleem is, want de overheid treedt er niet tegen op;
  2. ouders hebben in vrees kunnen leven met de gedachte dat hun kinderen dankzij dat gedoogbeleid gemakkelijk met drugs in aanraking konden komen en in grote getale ook kwamen;
  3. de gedoogde verkoop van softdrugs heeft zich als een tumor over heel ons land kunnen uitzaaien;
  4. hetzelfde geldt voor de teelt van wiet (sinds 2004 20.000 plantages van grootschalige, criminele kwekers opgerold);
  5. hetzelfde geldt voor growshops en hennepbeurzen;
  6. ons land heeft als een magneet gewerkt op drugsgebruikers uit de hele wereld met alle overlast en ellende van dien.

Wat begonnen is als het gedogen van softdrugsgebruik door jongeren in een jeugdhonk onder toezicht van “jeugdleiders” in Enschede, is volstrekt ontaard. Het heeft geleid tot een explosie van criminaliteit. Gedoogbeleid softdrugs is een ellende gebleken. 

Ik zeg dat de overheid m.b.t. harddrugs een pseudo-gedoogbeleid voert:

  • overal in het land worden gebruikers opgevangen en gefaciliteerd met gebruikersruimtes;
  • de overheid verstrekt harddrugs aan verslaafden;
  • verslaafden worden niet adequaat aangepakt;
  • handelaars worden veel te licht bestraft.

Dit zijn allemaal symptomen van een falende overheid.

En de burgers lijden hier al 30 jaar lang onder de gevolgen van buitensporige overlast en criminaliteit. Onder de magneetwerking ook die ons drugsbeleid op gespuis uit het buitenland heeft. Onze zuidelijke gemeenten lijden onder de terreur en overlast van schorem uit andere Europese landen. Alleen al in de regio Breda/Roosendaal 1,3 miljoen drugstoeristen per jaar. In de regio Maastricht is het nog erger. Nederland is de koffieshop van Europa geworden.
De materiële schade daarvan en de schade in termen van leed, angst, overlast zijn gewoon niet meer te begroten, gewoon niet meer onder woorden te brengen.

Burgers willen dit niet. Burgers willen niet beroofd worden door verslaafden. Burgers willen geen permanente overlast in hun straten en wijken. Burgers willen geen krankzinnig verkeersgedrag van drugsrunners op onze snelwegen. Burgers willen geen coffeeshops in de omgeving van hun kinderen. Burgers willen geen rondhangende en overlast veroorzakende drugsgebruikers in hun portieken.
Burgers willen geen opvang van verslaafden in hun woonomgeving.

SGP: in plaats van gedogen gaan we de wet handhaven

Veel problemen met de jeugd zijn mede een gevolg van verslaving aan verdovende middelen. Anders gezegd: verslaving is zowel oorzaak als gevolg van veel ellende. Mensen hebben de verantwoordelijkheid om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Drugs passen hier niet bij. Drugs zijn verslavende middelen die in Nederland op een verkeerde manier worden benaderd.

Het gedoogbeleid is onduidelijk en halfslachtig. De indruk wordt gewekt dat zo’n beetje alles kan of door de vingers wordt gezien. Dit gedoogbeleid is niet alleen slecht voor de drugsgebruikers zelf, maar de hele maatschappij ondervindt er de schadelijke gevolgen van. Zo is er vaak sprake van grote (financiële) problemen, waar zowel de verslaafde als diens nabestaanden onder gebukt gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de extra inzet van politie en justitie en de extra de kosten voor de gezondheidszorg. Legaliseren van drugs is een schijnoplossing.

  • Het gedoogbeleid moet per direct worden afgeschaft. In plaats van gedogen gaan we de wet handhaven.
  • Coffeeshops worden gesloten.
  • Op scholen moet al vroeg worden gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van drugsgebruik.
  • De productie van drugs blijft altijd strafbaar. Een nieuwe gedoogconstructie, waarbij ‘gecontroleerde’ telers niet langer worden vervolgd, is een slecht idee. Aan gereguleerde wietteelt van de overheid moeten we niet beginnen.
  • Het onderscheid tussen soft- en harddrugs moet verdwijnen: beiden zijn verslavend en schadelijk voor de gezondheid.

SP: legaliseren verkoop en teelt van softdrugs

De verkoop en teelt van softdrugs voor de Nederlandse markt moet worden gelegaliseerd. Aan de vreemde situatie dat het gedoogd wordt dat coffeeshops softdrugs mogen verkopen maar het niet geteeld mag worden moet een einde komen. Het wordt steeds duidelijker dat legalisering grote voordelen heeft. Er kunnen eisen en beperkingen worden gesteld, bijvoorbeeld aan het THC-gehalte. Kwaliteitscontroles van de softdrugs die in coffeeshops wordt aangeboden wordt mogelijk, het beperken van de gezondheidsschade moet voorop staan.

Ook wordt met legalisering voorkomen dat de georganiseerde misdaad enorm veel geld verdient met de productie en handel in softdrugs. Legalisering van softdrugs leidt ook tot een forse besparing voor politie en justitie en tot extra inkomsten door belastingheffing. Er moet meer ingezet worden op preventie en het geven van goede voorlichting aan de jeugd.

Handel in harddrugs moet strafbaar blijven. Voorlichting over de schadelijke gevolgen van het gebruik van harddrugs blijft ook van groot belang. Meer onderzoek naar de schade van verschillende typen drugs is nodig om te bepalen of de huidige lijst met verboden drugs zal moeten worden aangepast.

Splinter: voor legalisatie en onderzoek naar medicinaal gebruik

Splinter is voor legalisatie van Cannabis. Splinter wil onderzoek naar CBD-producten bij ziektes als Crohn of epilepsie, omdat CBD hier een gunstig effect op lijkt te hebben.

Volt: xtc legaliseren en reguleren

We herzien het huidige drugsbeleid. Gezondheid en veiligheid van mensen komen centraal te staan. Volt wil bovendien nader onderzoeken of en, zo ja, hoe we bepaalde drugs, zoals xtc, kunnen legaliseren en reguleren. Daarom willen we onderzoek zoals de gedaan bij de “xtcwinkel” in Utrecht verder uitrollen. Ook willen we gecontroleerde decriminalisering van specifieke drugs, naar Portugees voorbeeld. Dit heeft veel positieve consequenties, waaronder het besparen van kosten. 

VVD: voorlichting, samenwerking en zware straffen

  • Voorlichting over drugs(criminaliteit).
    • Hier is een actieve voorlichtingscampagne voor nodig, waarbij samengewerkt zal moeten worden met maatschappelijke partners en werkgevers.
  • Slopen van criminele verdienmodellen.
    • Door intensiever samen te werken met andere landen en ondergronds bankieren en loyaliteitsbetalingen aan te pakken, raken we criminelen in hun portemonnee. Het criminele geld dat we ophalen geven we weer terug aan de samenleving.
  • Aanpak logistieke knooppunten.
    • We gaan door met de investeringen in grote en kleine zeehavens en vliegvelden en betrekken het bedrijfsleven hier intensief bij.
  • Internationaal offensief.
    • We gaan intensiever samenwerken binnen Europa, met landen in Zuid-Amerika waar drugs vandaan komt en met landen als de Emiraten, Turkije en Marokko waar geld wordt witgewassen.
  • Verzwaren van de straffen voor grote criminelen. 
  • Alle uithalers moeten worden gestraft. Uithalers worden beschouwd als onderdeel van een crimineel netwerk. De uithalerswet is al aangepast maar wordt verder versterkt, zodat alle uithalers van tevoren weten dat ze forse celstraffen zullen krijgen.

Wietexperiment

Het kabinet (VVD, CDA, D66, CU) heeft besloten dat de aanloopfase van het wietexperiment start op 15 december 2023 in Breda en Tilburg. Dit experiment is bedoeld om te onderzoeken of het mogelijk is om op een verantwoorde manier cannabis te telen, inkopen en verkopen. Het doel is om de criminaliteit rondom de teelt en verkoop van cannabis terug te dringen en de volksgezondheid te verbeteren. In kabinet-Rutte IV is Dilan Yesilgöz (VVD) minister van Justitie en Veiligheid en Ernst Kuipers (D66) is minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport met minister. Beide zijn als minister betrokken bij het wietexperiment.