Wietexperiment: legaal wiet in- en verkopen

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 20:49

Het Wietexperiment is op 15 december 2023 van start gegaan. In Breda en Tilburg mogen 19 coffeeshops wiet legaat in- en verkopen. D66 vindt het belangrijk dat het wietexperiment een succes wordt.

bladeren van de wietplant

Wietexperiment van start in Breda en Tilburg

15 december 2023

Het wietexperiment is van start gegaan. In Breda en Tilburg zijn er negentien coffeeshops die legaal wiet mogen inkopen en verkopen. D66 vindt het belangrijk dat het wietexperiment een succes wordt en zal zich hier voor blijven inzetten.Op 26 september sprak D66 Tilburg met vertegenwoordigers van coffeeshop The Grass Company over het wietexperiment. Zij zijn blij dat de wietproef half december eindelijk van start gaat, omdat ze graag legaal willen ondernemen. Iets wat met het huidige coffeeshopbeleid onmogelijk is. Toch zijn er ook zorgen, bijvoorbeeld over het kleine aantal telers dat meedoet met de proef. Bovendien waren de vertegenwoordigers graag betrokken geweest bij het vormgeven van het wietexperiment. 

Aanloopfase wietexperiment start 15 december 2023

Rijksoverheid.nl 15 september 2023

Het kabinet (VVD, CDA, D66, CU) heeft besloten dat de aanloopfase van het wietexperiment start op 15 december 2023 in Breda en Tilburg. Het experiment zal vier jaar duren en wordt uitgevoerd in tien gemeenten verspreid over Nederland. In deze blog houden we de ontwikkelingen van dit experiment voor je bij.

Afbeelding van Erin Stone via Pixabay

Wat houdt het wietexperiment in?

Op dit moment mogen coffeeshops wel wiet verkopen, maar niet inkopen. Tijdens het experiment zijn er twee legale telers die wiet leveren aan deelnemende coffeeshops in.

Doel van het experiment

Dit experiment, ook wel het experiment gesloten coffeeshopketen genoemd, is bedoeld om te onderzoeken of het mogelijk is om op een verantwoorde manier cannabis te telen, inkopen en verkopen. Het doel is om de criminaliteit rondom de teelt en verkoop van cannabis terug te dringen en de volksgezondheid te verbeteren.

Welke ministeries zijn hierbij betrokken?

  • ministerie van Justitie en Veiligheid met minister Dilan Yesilgöz (VVD)
  • ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport met minister Ernst Kuipers (D66)

Amsterdam

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft het stadsdeel Oost voorgedragen om ook deel te nemen aan het experiment. De ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid onderzoeken deze voordracht. Om deelname van de elfde stad mogelijk te maken moeten de Wet en het Besluit Experiment Gesloten Coffeeshopketen worden aangepast. Het wetsvoorstel hiervoor ligt in de Tweede Kamer voor behandeling.