152 Miljoen euro naar Oekraïne en Marokko

Gepubliceerd op 12 oktober 2023 om 22:31

Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking stelt € 50 miljoen beschikbaar voor de wederopbouw van Marokko na de aardbeving van 8 september 2023. Ook Oekraïne kan op steun uit Nederland rekenen. Voor het derde steunpakket trekt de minister € 102 miljoen euro uit.

€ 50 miljoen voor Marokko

12 oktober 2023

Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking kondigde donderdag 12 oktober 2023 aan dat Nederland € 50 miljoen beschikbaar stelt voor wederopbouw in het gebied in Marokko dat op 8 september 2023 door een aardbeving is getroffen. Het bedrag bestaat deels uit leningen en deels uit giften.

De minister bracht woensdag een bezoek aan het aardbevingsgebied. Op verzoek van de Marokkaanse overheid wil de minister het bedrag inzetten voor watergerelateerde projecten, waarbij ook Nederlandse bedrijven een rol kunnen spelen.

Schreinemacher: “De gevolgen van de aardbeving zijn enorm. Nederland is solidair met de bevolking van Marokko en wil bijdragen aan de wederopbouw. Nederland en Nederlandse bedrijven hebben veel expertise en ervaring als het gaat om watermanagement. Ik ben hier deze week met een handelsmissie. Bedrijven die mee zijn, waren al heel geïnteresseerd om te helpen bij wederopbouw in dit gebied.”

102 miljoen euro voor Oekraïne

Nederland trekt 102 miljoen euro uit voor het derde steunpakket in 2023 aan Oekraïne. Dat schrijft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher (VVD) namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Van deze extra bijdrage gaat:

  • 60 miljoen euro naar de ondersteuning van Nederlandse bedrijven die een bijdrage willen leveren aan de wederopbouw van het land. Dit geld is bedoeld voor exportkredietverzekeringen waarmee betalingsrisico’s worden afgedekt van investeringen en transacties in het land.
  •  30 miljoen euro gaat naar aankoop van gas en de levering van onderdelen voor het elektriciteitsnetwerk om Oekraïne te helpen met de voorbereiding op de winter
  • 12 miljoen euro gaat naar steun aan gebieden die recent bevrijd zijn en naar het IMF dat met technische assistentie Oekraïne helpt hervormingen door te voeren

Exportkredietverzekering

Het kabinet stimuleert Nederlandse bedrijven om bij te dragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Nederlandse ondernemers hebben daar veel belangstelling voor en hebben bovendien unieke kennis en expertise in huis.

Tegelijk brengt zakendoen in een land in oorlog grote risico’s met zich mee, die zich kunnen vertalen in mogelijke betalingsproblemen. De exportkredietverzekeringen voor Oekraïne bieden daarom dekking op investeringen en transacties van Nederlandse bedrijven met risico’s die niet opgevangen worden door commerciële verzekeraars. Hierdoor wordt het voor ondernemers toegankelijker te exporteren naar en investeren in Oekraïne en zo bij te dragen aan de wederopbouw. Met de extra bijdrage van 60 miljoen euro is het mogelijk om in totaal voor 120 miljoen euro in Oekraïne te verzekeren. 

Voorbereidingen winter

De verwachting is dat Rusland ook deze winter de energie-infrastructuur zal aanvallen. Oekraïne heeft veel hulp nodig bij het herstel van de energie-infrastructuur: het Oekraïense ministerie van Energie schat dat hier momenteel tussen 3,7 en 4,0 miljard dollar nodig is. Om het land te helpen voorbereiden op de komende maanden trekt Nederland 20 miljoen euro uit voor de aankoop van gas en het aanleggen van strategische gasreserves via de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Daarnaast gaat 10 miljoen euro naar leveringen van onder meer transformatoren, schakelcomponenten en kabels die nodig zijn om het elektriciteitsnet te herstellen.

Financiële stabilisatie en hervormingen

Oekraïne heeft belang bij financieel-economische stabiliteit en sterke instituties om de economie draaiende te houden en zich staande te houden in de oorlog. Daarom heeft Oekraïne sinds het voorjaar een programma van het IMF met een uitgebreide hervormingsagenda. Nederland draagt 7 miljoen euro bij aan het fonds van het IMF, dat met technische assistentie het land helpt bij de hervormingen Oekraïne te ondersteunen bij het uitvoeren van de hervormingsagenda. Deze agenda is gericht op het verbeteren van de financiële stabiliteit en economisch herstel en te zorgen voor sterkere instituties.

Verder draagt Nederland 5 miljoen euro bij aan het ‘Partnership Fund for a Resilient Ukraine’. Het fonds zet in op het versterken van de decentrale overheden en op snel herstel na bevrijding van Russische bezetting. Dat gaat onder andere om reparatie van voorzieningen voor drinkwater, elektriciteit, primaire gezondheidsdiensten en onderwijs.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/10/06/nieuw-steunpakket-oekraine-ruim-100-miljoen-euro-voor-investeringen-herstel-en-hervormingen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.