Jeugdzorg: Wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg

Gepubliceerd op 15 september 2023 om 16:18

Dat jeugdzorg in ons land anno 2023 niet opperbest geregeld is, is geen geheim. De kranten staan vol met berichten over kinderen en gezinnen die hulp nodig hebben, maar deze niet voldoende of op tijd kunnen krijgen. De beschikbaarheid van de specialistische jeugdzorg is een stap dichterbij door een wetsvoorstel. Wat houdt dit wetsvoorstel in? Je leest het in dit artikel.

huilende kind

Afbeelding van Jenny Friedrichs via Pixabay

Wetsvoorstel 'Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg'

Rijksoverheid.nl 15 september 2023

Staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ ingediend. De ministerraad heeft met het voorstel van de staatssecretaris ingestemd. Het wetsvoorstel voor aan de Raad van State gezonden.

Wat houdt het wetsvoorstel "Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg" in?

Het wetsvoorstel maakt deel uit van de Hervormingsagenda Jeugd, die in overeenstemming met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), jeugdhulpaanbieders, professionals en cliëntorganisaties tot stand is gekomen. Gemeenten worden verplicht specialistische jeugdzorg op regionaal niveau te organiseren.

Het voorstel regelt:

  • dat gemeenten verplicht moeten samenwerken op regionaal niveau als het gaat om specialistische jeugdzorg
  • deze zorg voor de meest kwetsbare kinderen moet voortaan op regionaal niveau en, waar nodig, op landelijk niveau worden georganiseerd
  • zo verbetert van de beschikbaarheid van de zorg en
  • verminderen de administratieve lasten.

Zorg voor de meest kwetsbare kinderen 

Staatssecretaris Van Ooijen: “De zorg voor de meest kwetsbare kinderen zou het best moeten zijn georganiseerd. Nu is passende zorg vaak onvoldoende en niet op tijd beschikbaar. In de Hervormingsagenda Jeugd zijn we het eens geworden dat we deze zorg beter op regionaal en landelijk niveau kunnen organiseren. Zodat de kinderen en gezinnen om wie het gaat sneller geholpen worden. 

Bron: Het volledige artikel lees je op de site Rijksoverheid.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.