Fossiele subsidies afbouwen: wat betekent dat voor de economie?

Gepubliceerd op 15 oktober 2023 om 14:56

Op donderdag 12 oktober publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) een rapport over de afbouw van fossiele subsidies. Een van de belangrijkste conclusies uit het rapport: "Pas op dat je niet aan de verkeerde knoppen draait". Niet alle afgeschafte subsidies komen de energietransitie ten goede. In het rapport wordt het voorbeeld genoemd van het verlaagde belastingtarief voor grootverbruikers van elektriciteit. Als je dat tarief fors omhoog schroeft, wordt elektriciteit duurder en wordt het minder aantrekkelijk voor bedrijven om over te stappen van aardgas op elektriciteit.

Bron: https://nos.nl/artikel/2493774-kijk-bij-afbouwen-fossiele-subsidies-vooral-naar-wat-energietransitie-helpt

In deze video reageert minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) op het rapport van het CPB.  

Waarom stopt de overheid niet direct met de fossiele steun?

De overheid wil uiteindelijk stoppen met de fossiele steun, maar zegt daar "de komende jaren" nog voor nodig te hebben. Ze stopt niet direct met de steun omdat het afbouwen van fossiele subsidies gevolgen heeft voor de economie.

VNO-NCW is een ondernemersvereniging die streeft naar een duurzaam Nederland. Ook VNO-NCW wil ook dat de fossiele steun stopt. Maar niet te snel, en samen met andere Europese landen. Anders is het risico volgens de werkgeversorganisatie groot dat de CO2 alleen maar wordt verplaatst. "Dan verliezen we hier banen en wordt er elders veel meer CO2 uitgestoten. Dat is niet wenselijk."

Tilburg University zegt "zo snel mogelijk afbouwen"

Volgens hoogleraar Reyer Gerlagh van Tilburg University is het noodzakelijk de subsidies zo snel mogelijk af te bouwen.

"We hoeven niet bang te zijn dat bedrijven snel uit Nederland vertrekken als de fossiele subsidies verdwijnen. Weggaan is niet de meest logische optie voor grote bedrijven. Een lopende fabriek sluiten en vervolgens weer ergens anders neerzetten, kost veel geld", legt hij uit.

Daarnaast zien we in de data dat meer milieumaatregelen leidt tot meer groene innovaties in een land, zegt Gerlagh. "Dus het afschaffen van fossiele steun kan de energietransitie versnellen."

"Het stoppen met fossiele steun betekent kortweg dat onze economie minder gaat leunen op fossiele brandstoffen", zegt de hoogleraar. "Uiteindelijk moeten alle bedrijven die omslag maken. Of ze gaan over op hernieuwbare energie, of ze verdwijnen. Die keuze zijn bedrijven aan het uitstellen, omdat het geld kost."


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.