Re-integratie tweede spoor: geef je mening

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 13:01

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA) brengt een concept wetsvoorstel in internetconsultatie, namelijk het wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar bij werknemers van kleine en middelgrote werkgevers. Ben jij een kleine of middelgrote werkgever of een werknemer van een klein of middelgroot bedrijf? Laat dan je stem horen over dit onderwerp via de internetconsultatie.

minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Afbeelding: cda.nl

Wat is een internetconsultatie?

Als burger, bedrijf of maatschappelijke organisatie kun jij je ideeën over wetsvoorstellen inbrengen. Een internetconsultatie maakt het wetgevingsproces transparant. En door de kennis vanuit de samenleving te gebruiken, wordt de kwaliteit van de wetgeving verbeterd.[bron]

Wat is re-integratie 2e spoor

Re-integratie 2e spoor is een wettelijke verplichting voor de werkgever en is gericht op werkhervatting van de zieke werknemer buiten de eigen organisatie. Een voorwaarde is wel dat er geen mogelijkheden zijn om de werknemer te re-integreren bij de huidige werkgever.

Doel van het wetsvoorstel

Het doel is om kleine en middelgrote werkgevers (tot 100 werknemers) meer wendbaar te maken als een van de werknemers door ziekte uitvalt. Met de nieuwe wet krijgt de werkgever na het eerste ziektejaar meer duidelijkheid over:

  • het te volgen spoor bij re-integratie en
  • de mogelijkheid tot vervanging van de werknemer in het tweede ziektejaar

Als de werkgever al na één ziektejaar van een werknemer duidelijkheid krijgt over de mogelijkheid van duurzame vervanging van deze medewerker, kan het bedrijf de bedrijfsvoering beter voortzetten. De onzekerheid van kleinere werkgevers met een zieke werknemer vermindert. Maar het ontslaat het bedrijf niet van hun verantwoordelijkheid richting zieke werknemers, aldus de minister.

 

Je kunt deelnemen aan de internetconsultatie tot 24 november 2023.

Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.