Extinction Rebellion: de klimaatbeweging

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 om 22:40

Extinction Rebellion is een klimaatbeweging die in 2018 in Londen is opgericht. De beweging verspreidt zich supersnel over de wereld en heeft inmiddels honderdduizenden leden, verdeeld over 86 landen. Ook in Nederland is Extinction Rebellion actief. De rebellen zijn gewone mensen uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden. Zij maken zich ernstig zorgen over de klimaat- en ecologische crisis. Het zijn ouders, kinderen, studenten en grootouders die strijden voor een leefbare toekomst. opwiemoetikstemmen.nl zet het nieuws over Extinction Rebellion voor je op een rijtje.

Afbeelding: Wikipedia Av DAVID HOLT – https://www.flickr.com/photos/zongo/31078296837/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74634726

Zaterdag 13 september 2024: Extinction Rebellion blokkeert weer de A12

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag de snelweg A12 bij Den Haag opgelopen. Een grote groep demonstranten voert actie tegen subsidies voor de fossiele sector. Verslaggever Martijn Schoolenberg is ter plaatse bij deze demonstratie. Bron: De Telegraaf

Inzet waterwerper toegestaan, oordeelt de rechter

13 oktober 2023 uitspraak in kort geding

De rechter oordeelt in kort geding dat de burgemeester de bevoegdheid heeft de waterwerper in te zetten als onderdeel van het politieoptreden dat erop is gericht om de Utrechtsebaan/A12 vrij te maken. Stichting Vrienden van XR had dit kort geding aangespannen. 

Het volledige nieuwsbericht over de uitspraak van de rechter in kort geding vind je op rechtspraak.nl.

Motie van GroenLinks en D66 aangenomen: blokkade A12 stopt

Op 10 oktober 2023 is de motie "over het opstellen van scenario's voor het afbouwen van de verschillende subsidies" door de Tweede Kamer aangenomen. Daarom is Extinction Rebellion gestopt het blokkeren van de A12.

Op de website schrijft Extinction Rebellion het volgende: "Na 27 dagen A12-blokkade en meer dan 9.000 arrestaties vraagt de Tweede Kamer het kabinet om met een afbouwpad te komen voor de fossiele subsidies. Extinction Rebellion concludeert: burgerlijke ongehoorzaamheid werkt.

De komende maanden zullen duizenden rebellen de uitvoer scherp in de gaten houden. Zij staan klaar om opnieuw de straat op te gaan als dat nodig is. Ook gaan de actietrainingen gewoon door.[bron]

Meer over de motie lees je in de blog "motie scenario's afbouwen fossiele subsidies". Ook kun je in een tabel zien welke politieke partijen voor en welke partijen tegen de motie hebben gestemd.

Extinction Rebellion stopt voorlopig met blokkeren A12

Op donderdag 5 oktober 2023 roept Extinction Rebellion haar rebellen op voorlopig met de dagelijkse acties op de A12 te stoppen. De protestgroep schort de actie na 27 dagen protest op omdat Suzanne Kröger (GroenLinks) en Raoul Bouke (D66) een motie hebben ingediend.

In de motie vragen GroenLinks en D66 aan de regering "scenario's vast te stellen voor het afbouwen van de verschillende fossiele subsidies in twee tot zeven jaar".

Dinsdag 10 oktober 2023 stemmen Tweede Kamerleden over de motie van GroenLinks en D66.

Als de motie in de Tweede Kamer niet wordt aangenomen, dan wil Extinction Rebellion de Utrechtsebaan in Den Haag opnieuw blokkeren.

De actiegroep meldt in een persbericht:

  1. We roepen onze rebellen op de blokkades op te schorten tot na de stemming
  2. Als de motie wordt aangenomen, bekijken we deze kritisch. Als de voorwaarden niet goed genoeg zijn, beraden we ons op volgende stappen
  3. Als de motie niet wordt aangenomen, komen we terug met nog veel meer

Bron: https://nos.nl/artikel/2493008-extinction-rebellion-schort-acties-a12-tot-dinsdag-op


Kort Geding Extinction Rebellion over inzet waterkanonnen

3 oktober 2023

Vanaf 9 september 2023 voert Extinction Rebellion actie door dagelijks de snelweg A12 te blokkeren. Maar de klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn het helemaal zat. Ze worden bij hun demonstraties op de A12 de snelweg afgespoten door waterkanonnen. Ze willen dat het stopt. 

Daarom heeft Extinction Rebellion een kort geding aangespannen. Ze hopen dat de rechter de inzet van die waterkanonnen gaat verbieden. Collega Saskia Bellman was er bij. 

 

Tweet van Saskia Bellman: 

En een bloeduitstorting van zeker 17 centimeter groot bijvoorbeeld. Blauwe plekken op de lichamen van demonstranten. 

 

Pim Sedee van de Telegraaf tegen Joost Eerdman JA21: 

“Wat zegt je dan tegen die mensen?” 

 

Joost Eerdman

"Nou, dan weet je wat je te wachten staat. Ik zou luisteren voordat je dit ….. dit is nog een beetje een afschrikkend effect zou je zeggen. Als mensen weten dat je daar blauwe plekken van kunt krijgen. Dan halen ze het misschien in hun hoofd om gewoon op het Malieveld te gaan staan.”

 

Pim Sedee tegen Geert Wilders PVV

“Zij zegt, ik heb een week aan een paracetamol gezeten, want dat doet hartstikke veel pijn. Het is buitenproportioneel om dat in te zetten.”

Dus nu een kort geding. Wat zou u daar over willen zeggen? 

 

Geert Wilders 

"Nou... schaf maar wat meer paracetamol aan, zou ik zeggen. Want het minste dat we kunnen doen is het waterkanon richten op die lieden die daar niet horen te zijn. Dus ik heb daar geen probleem mee.”

 

Kees van der Staaij SGP

“Nu gaan we een proces aanspannen over de manier waarop we daar eventueel weggehaald worden. Ja, ik vind dat een beetje de wereld op zijn kop.”

Pim Sedee:

“En als de stralen daadwerkelijk te hard zouden staan?”

“Ja nou weet je, eerlijk gezegd denk ik dat het beste is als je je gewoon houdt aan de regels. Dan heb je ook geen last van een te harde straal van een waterkanon.”

 

Caroline van der Plas BBB

“Dat is aan de Veiligheidsregio. in dit geval volgens mij aan de burgemeester en het OM om te bepalen of dat ingezet moet worden. Dan is dat een overweging. Weet je het is niet zo dat er demonstranten op de weg zitten en dan komt er ineens waterkanon aan racen van “hoppakee, we gaan al die lui even wegspuiten” Daar gaat heel proces aan vooraf. Maar het zou misschien ook een overweging van de demonstranten zijn om dan ook gewoon weg te gaan. Je hebt je punt gemaakt, je bent even toegelaten. Ga dan ook gewoon.”

Pim Sedee:

Samengevat zegt Extinction Rebellion: “Die inzet van waterkanonnen is gewoon buitenproportioneel.”

“Maar,” zeggen de politie en de burgemeester, “op voorhand willen wij wel over al onze middelen kunnen blijven beschikken en dus ook de optie van zo'n waterkanon openhouden.” 

 

13 oktober doet de rechter uitspraak.


Extinction Rebellion: kort geding 3 oktober 2023

Op maandag 25 september 2023 kondigde Extinction Rebellion Nederland aan een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse Staat om het gebruik van waterkanonnen bij de A12-blokkades te verbieden. Dit kort geding vindt plaats op dinsdag 3 oktober 2023 om 10:00 uur in het Paleis van Justitie in Den Haag. Opvallend is dat de Haagse politie geen waterkanonnen heeft ingezet sinds de aankondiging ervan. Ook is er op woensdag 27 september 2023 nauwelijks politie ingezet, waardoor Extinction Rebellion net als vorig jaar de A12 tunnelbak kon blokkeren. Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag gaan “andere prioriteiten nu voor.”

Politie haalt voor 17e dag op rij klimaatactivisten van A12, nu zónder waterkanon

NU.nl 25 september 2023

Het waterkanon werd zondag ook niet gebruikt. Alle dagen daarvoor werd dit middel wel ingezet om de A12 weer vrij te maken, overigens zonder veel succes.

"We maken tijdelijk gebruik van Belgische of Duitse waterwerpers, omdat onze waterwerpers in verband met technische problemen versneld worden vervangen", laat een woordvoerder van de politie Den Haag weten.

Het besluit om zowel zondag als maandag geen waterkanon te gebruiken heeft volgens de politie niets te maken met het dreigende kort geding.

Extinction Rebellion spant een Kort Geding aan tegen de Staat

Extinction Rebellion kondigt aan dat het een kort geding aanspant tegen de Staat. De actiegroep wil namelijk via de rechter de inzet van een waterkanon verbieden bij klimaatdemonstraties op de A12. De dagvaarding gaat vandaag of morgen de deur uit en daarna wordt bepaald wanneer de rechtszaak dient.

Advocaat Willem Jebbink van Extinction Rebellion noemt de inzet van het waterkanon 'volstrekt onnodig en disproportioneel'. Hij wijst erop dat demonstranten worden bespoten met een sterke straal, terwijl er geen sprake is van een bedreigende of gevaarlijke situatie. "Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en maken inmiddels slachtoffers. Demonstranten worden over het wegdek gespoten en lopen blauwe plekken op door de kracht van de straal. De actievoerders moeten hun nieren beschermen door tassen op hun rug te dragen. De overheid moet burgers die vreedzaam hun mening uiten beschermen. Niet hen met nodeloos geweld te lijf gaan", zegt de advocaat.

Blokkeren A12 door Extinction Rebellion

Extinction Rebellion zet de volgende tekst op de website:

"Zaterdag 9 september om 12:00 uur is het moment van de Big One: dan demonstreren wij voor de achtste keer op de A12. En ook voor de laatste keer. Want wat het Haagse gemeentebestuur de politie ook laat doen, wij blijven of komen dag in dag uit weer terug. Net zo lang totdat de regering onze eis inwilligt: een direct einde aan alle fossiele subsidies. Samen kunnen we dit. Doe mee en sluit je aan!"

Bron: https://extinctionrebellion.nl/events/stop-fossiele-subsidies-a12-protest-permanent/

Afbeelding extinctionrebellion.nl/events/stop-fossiele-subsidies-a12-protest-permanent/

Het nieuws meldt het volgende over de blokkade A12

Sinds 9 september 2023 blokkeren de rebellen de A12 bij Den Haag. Dit doen ze omdat ze het niet eens zijn met de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. 

De politie haalt de arrestanten van de rijksweg en brengt ze naar het stadion van de voetbalclub ADO. Daar worden ze weer vrijgelaten. Er zijn demonstranten die zich aan elkaar vastmaken met buizen. 
De meest demonstranten worden aangehouden voor overtreding van de Wet openbare manifestaties. Een aantal actievoerders maken zich schuldig aan de strafbare feiten "belemmering", "belediging" en "vernieling". Ook nam de politie muziekinstrumenten in beslag, omdat deze het werk van de agenten bemoeilijkt. Maar nadat de muziekinstrumenten waren afgepakt, gingen de actievoerders zingend verder.

De demonstranten krijgen steun van mensen langs de weg. Als de politie de rebellen van de weg haalt, gebeurt dat onder luid applaus van de steundemonstranten.

Ook zet de politie waterkanonnen in. Deze worden pas gebruikt na een waarschuwing. Na een waarschuwing staken sommige demonstranten van Extinction Rebellion hun protest, waaronder minderjarigen. De rest blijft zitten met een nat pak. Over de minderjarigen is een discussie ontstaan. Want niet iedereen is het ermee eens dat demonstranten hun minderjarige kinderen meenemen.

De demonstranten blijven demonstreren, totdat de regering stopt met het geven van subsidies aan de fossiele sector. Maar op 15 september 2023 werd bekend dat de fossiele sector méér subsidie en belastingvoordelen krijgt in plaats van minder. In de Miljoenennota die dinsdag 19 september 2023 wordt gepresenteerd, staan bedragen tussen de 39,7 miljard en 46,4 miljard per jaar.

Bronnen:
https://www.nu.nl/binnenland/6281272/op-negende-dag-van-protest-weer-klimaatbetogers-van-a12-den-haag-verwijderd.html
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5407999/klimaatactivisten-extinction-rebellion-a12-blokkade-den-haag

Wat doet Extinction Rebellion?

Welke acties voert Extinction Rebellion. In onderstaande lijst een aantal voorbeelden:

  • Blokkeren A12(bron)
  • Kunstwerken besmeuren(bron)
  • Zichzelf op tafel plakken bij televisieprogramma(bron)
  • Ministerie met zandzakken blokkeren(bron)
  • Fietstochten houden om actie te voeren(bron)
  • In de Hofvijver springen(bron)
  • Binnenstad van Utrecht blauw kleuren(bron)
  • Met begrafenisstoet om klimaat rouwen(bron)
  • Verstoren vergadering Tweede Kamer(bron)
  • Vastketenen bij GasTerra centrum(bron)
  • Nepbloed gooiden en de ramen volkalken met leuzen (bron)
  • Binnendringen Internationaal Strafhof Den Haag (bron)
  • Verkeer in Amsterdam ontregelen (bron)
  • Flessen nepbloed leeggooien en er levenloos bij gaan liggen(bron)
  • Plots 'dood' neer laten vallen (bron)

Bron: https://extinctionrebellion.nl/in-de-media/

Waarom demonstreert de klimaatbeweging?

Extinction Rebellion zegt: "We bevinden ons midden in een ongekende crisis. Wij bestaan omdat onze overheid weigert om het noodzakelijke beleid in te voeren om haar burgers te beschermen. In plaats daarvan blijft zij de industrieën steunen die onze levens in gevaar brengen. We organiseren creatieve, vreedzame en soms disruptieve (=ontwrichtende) acties om druk te zetten op onze regering en ze te dwingen om de nodige maatregelen te nemen. Waarom? Omdat de geschiedenis keer op keer heeft laten zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid een zeer effectieve manier is om snelle veranderingen tot stand te brengen."[1]

extinction rebellion

Wat betekent Extinction Rebellion?

Je kunt Extinction Rebellion vertalen als:

  • opstand tegen uitsterven
  • vernietigingsverzet
  • rebellie tegen onze ondergang[2]

Wat zijn de eisen van Extinction Rebellion?

De eisen van Extinction Rebellion zijn:

  1. Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen
    1.  Extinction Rebellion eist een rechtvaardige transitie:
      • die de behoeften en stemmen van degenen die het meest getroffen worden door de klimaatcrisis centraal stelt en
      • degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor ecologische verwoesting ter verantwoording roept
  2. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen.
    1. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering
  3. Doe wat nodig is 
    1. om biodiversiteitsverlies te stoppen en
    2. verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025
    3. doe dit op een rechtvaardige manier
  4. Laat burgers beslissen 
    1. over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een 
    2. Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.[1]

Bronnen:
[1] https://extinctionrebellion.nl/over-ons/
[2] https://activisthandbook.org/nl/extinction-rebellion