Tweede Kamer van 150 naar 250 zetels?

Gepubliceerd op 2 oktober 2023 om 19:06

De politieke partijen Volt en ChristenUnie hebben een voorstel gedaan om het aantal leden in de Tweede Kamer te verhogen van 150 naar 250[1]. In juni 2022 hebben dezelfde partijen deze wens al geuit in een ingezonden stuk in De Volkskrant [2]. In dit blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van dit voorstel.

Bron: ANP

Voordelen volgens initiatiefnemers

De initiatiefnota is geschreven door Mirjam Bikker, leider van de ChristenUnie en Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt. Zij vinden dat het parlement met meer leden in de Tweede Kamer beter in staat is de regering te controleren én om zelf wetten te schrijven. Daarnaast pleiten ze ook voor debatten over politieke visies en willen ze dat de totstandkoming van wetgeving transparanter wordt. 

Wat is het doel van dit voorstel?

  • een belangrijk doel is om het vertrouwen in de politiek te herstellen
  • en met meer volksvertegenwoordigers kan ook de mening van het volk beter vertegenwoordigd worden.

In 1956 werd het aantal Tweede Kamerleden voor het laatst uitgebreid: van 100 naar 150. Toen had Nederland 11 miljoen inwoners. Nu heeft Nederland bijna 18 miljoen inwoners. In de huidige maatschappij bestaan veel verschillende opvattingen en belangen. Als er meer volksvertegenwoordigers zijn, dan kan de mening van het volk beter vertegenwoordigd worden.

Positief over voorstel

De volgende partijen vinden het een goed idee om het aantal Tweede Kamerleden uit te breiden:

  1. D66
  2. Groen Links
  3. Partij van de Arbeid
  4. Partij voor de Dieren
  5. Pieter Omtzigt, onafhankelijk Kamerlid

Niet iedereen vindt het een goed idee

Wouter de Winther, journalist en politiek commentator, vindt meer Tweede Kamerleden geen goed idee. Want de nadelen zijn meer vergaderingen en de kans op meer opsplitsingen is groter.

Op NPO Radio 1[3] legt hij uit dat hij wel begrijpt dat de ChristenUnie en Volt een voorstanders zijn van meer Kamerleden.

"De ChristenUnie heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad onder de regeringsverantwoordelijkheid. Zij moest in deze positie over allerlei onderwerpen meedenken, een mening hebben en vergaderen. Ook moest de partij het kabinet scherp houden, dat ook namens hen regeert", zegt Wouter de Winther. 

"Volt had drie zetels in de kamer. Er ontstond ruzie binnen de partij, waarna Kamerlid Nilüfer Gündogan opstapte. Met twee zetels in plaats van drie zetels ben je 33% van je slagkracht kwijt", vervolgt Wouter de Winther. "Het werk wordt dan verdeeld over twee mensen in plaats van over drie mensen en dan wens je dat je meer mensen hebt."

"Meer Kamerleden is voor de kleinere partijen gunstig", volgens De Winther, "want dan kunnen ze aan meer debatten meedoen en zich in de onderwerpen verdiepen. Voor de grote partijen heeft het weinig meerwaarde. Want er zijn nu al Kamerleden waarvan je denkt: "Goh, zouden ze een drukke dag hebben, want we zien ze niet in de Kamer?""          

Ondersteuning en meer salaris

De Winther vindt wel dat de Tweede Kamerleden beter ondersteund kunnen worden. Ze hebben ontzettend veel werk en daarom zal meer ondersteuning een betere oplossing zijn dan meer Kamerleden.

Ook vind hij dat Kamerleden beter betaald mogen worden. "Kamerleden hebben een zware verantwoordelijkheid. Door Sociale Media en praatprogramma's wordt elke uitglijder opgemerkt en uitvergroot. Daar mag best iets tegenover staan." 

Wat verdient een Tweede Kamerlid

Het salaris van een "gewoon" Tweede Kamerlid, ook wel schadeloosstelling genoemd, bedraagt in 2023 € 8.889,89 euro bruto per maand. Daarboven op komt nog 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Verder ontvangen Tweede Kamerleden allerlei onkostenvergoedingen[4]. 

Wanneer heeft Nederland 250 leden in de Tweede Kamer?

Dat kan nog wel even duren. Om meer leden in de Tweede Kamer te krijgen, moet de Grondwet gewijzigd worden. Een wijziging in de Grondwet is niet 1-2-3 gebeurd. Want bij een grondwetswijziging moet twee derde van de 150 Tweede Kamerleden en twee derde van de 75 Eerste Kamerleden met deze verandering in de Grondwet instemmen.

opwiemoetikstemmen.nl

Wij zijn heel benieuwd óf en zo ja, wanneer onze Tweede Kamer bestaat uit 250 leden. We houden je op de hoogte.