Koopkracht stijgt in 2024 met 1,8%

Gepubliceerd op 15 september 2023 om 20:32

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag: in 2023 is dat op 19 september. Op Prinsjesdag presenteert de minister van Financiën de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. De redactie van RTL Nieuws heeft de Miljoenennota ingezien en demissionair minister van Financiën Kaag schrijft in het voorwoord: "Te veel volwassenen en kinderen leven in armoede. Zij kunnen de vaste lasten nauwelijks opbrengen en hebben geen geld over voor een gezonde maaltijd of nieuwe kleren." Dat vindt de minister onaanvaardbaar en daarom geeft het het kabinet 2 miljard euro uit aan armoedebestrijding. 

kassabon met boodschappen

Koopkrachtstijging per inkomensgroep

  • de koopkracht stijgt met 1,8%
  • de laagste inkomens en gepensioneerden gaan er iets meer dan 1% op vooruit
  • de hoogste inkomens hebben een plus van 1,5%
  • gezinnen met kinderen hebben volgend jaar 2,4% meer te besteden

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5407822/prinsjesdag-2023-armoede-twee-miljard-euro-kabinetsplannen

Maatregelen van de overheid voor betere koopkracht

De overheid heeft al maatregelen genomen om de koopkracht voor huishoudens te verbeteren.

  1. De overheid verlaagde de accijnzen op de brandstof
  2. Mensen met een laag inkomen kregen een energietoeslag van € 1.300
  3. Mensen die in een slecht geïsoleerd huis wonen, kregen hulp bij het isoleren
  4. Compensatie voor de hoge energieprijzen [bron]

Armoede in Nederland

Maar ondanks de inspanningen van de overheid hebben mensen moeite om rond te komen. Het Centraal Planbureau is bang dat in 2024 een miljoen mensen onder de armoedegrens.

En dat zijn dan niet alleen de mensen die leven van een uitkering. Ook de werkenden dreigen in de financiële problemen te komen.

Want deze zogenaamde ‘werkende armen’ hebben een inkomen dat net boven het bestaansminimum ligt, waardoor ze niet in aanmerking komen voor de energie- of zorgtoeslag of het recht op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en bonussen [bron].

Plannen van de overheid 2024

Het kabinet trekt 2 miljard euro uit voor armoedebestrijding. Dit geld gaat onder andere naar hogere zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget voor de laagste en de middeninkomens. 

Vooral de laagste inkomens profiteren sterk van de plannen van het kabinet. Zij gaan er namelijk ruim twee procent vooruit.

Brandstofprijzen

Op 1 april 2022 verlaagde het kabinet de accijns op een liter benzine met 17,3 cent en een liter diesel daalde door de verlaging met 11,1 cent. Lpg en lng werden door de accijnsverlaging 4,1 cent goedkoper. De einddatum van deze maatregel was 1 juli 2023[bron].

Maar door de inflatie en het aflopen van de accijnskorting dreigt benzine volgend jaar 21 cent duurder te worden. Wat het kabinet aan dit probleem gaat doen, is nog onduidelijk. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.