VVD Hoe worden de partijplannen betaald?

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 21:53

VVD heeft het verkiezingsprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan zijn gepubliceerd op 8 november 2023. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen. De doorrekening zorgt ervoor dat politieke partijen hun plannen concreet maken en legt iedereen
langs dezelfde meetlat", schrijft het CPB in een persbericht. In dit artikel lees je de samenvatting van NU.nl van de doorrekening van de plannen van VVD.

doorrekening centraal planbureau keuzes in kaart 2025-2028

Afbeelding Centraal Planbureau

VVD wil bezuinigen

De VVD wil als enige van de partijen die hun programma hebben laten doorrekenen bezuinigen. De overheid moet in totaal een kleine 10 miljard euro minder uitgeven. 

De liberalen halen het meeste geld weg bij internationale samenwerking (5,5 miljard). Dit gaat vooral ten koste van ontwikkelingssamenwerking. Het verlenen van noodhulp, verplichte internationale bijdragen en opvang in de regio zijn hiervan uitgezonderd.

Het Nationaal Groeifonds wordt afgeschaft. Daarmee wilde het kabinet-Rutte III investeringen mogelijk maken die de Nederlandse economie duurzamer maken. Zo'n miljardenfonds was destijds relatief goedkoop, doordat de rente op staatsleningen extreem laag was.

Wat is het Nationaal Groeifonds?

Dit is een plan van kabinet-Rutte III. Met dit fonds wil het kabinet de maatregelen bekostigen die nodig zijn om de stikstofbelasting van de natuur terug te dringen, evenals de uitstoot van broeikasgassen door landbouw en landgebruik.

Bron

Defensie en minimumloon

Dat geldt niet voor defensie (ruim 2 miljard), veiligheid en infrastructuur en openbaar vervoer.

Het minimumloon gaat omhoog naar 16,72 euro per uur. De koppeling met de AOW wordt deels losgelaten, waardoor de ouderdomsuitkering deels meestijgt. De afgesproken verhoging van de kinderopvangtoeslag voert de partij niet door.

Huren worden bevroren

Wel bevriest de VVD de huren, waardoor huurders in een sociale huurwoning niet meer huur gaan betalen. Het eigen risico blijft ook gelijk.

Belastingen

De inkomstenbelasting in de eerste schijf wordt verlaagd en werkenden krijgen een hogere arbeidskorting. Gezinnen houden zo meer geld over. Bedrijven gaan wel meer betalen door hogere belastingen op klimaat en milieu.

Armoede daalt

Met de VVD-plannen daalt het aandeel mensen in de armoede tot ruim 5 procent van de bevolking. Ook de armoede onder kinderen daalt: tot ruim 6 procent. Dat komt vooral door de verhoging van het kindgebonden budget.

Koopkracht

De koopkracht stijgt met de VVD-plannen een klein beetje. Mensen met een laag inkomen en mensen met een uitkering merken daar het meest van. Voor beide groepen stijgt de koopkracht met 1,3 procent.

Overheidsfinanciën

De economie groeit een klein beetje (0,2 procent per jaar) en de overheidsschuld daalt iets (0,8 procent in 2028).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.