VVD Dilan Yesilgöz over Digitale Diensten Wet

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 18:45

Ruim een kwart van de Tweede Kamerleden moet worden beveiligd. Zij lopen een veiligheidsrisico, deels vanwege online of fysieke bedreigingen. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het om tenminste 41 Kamerleden gaat. “Dat is een directe aanval op onze democratie, op onze rechtsstaat en op ons allen”, zegt demissionair-minister van Justitie Dilan Yesilgöz in de uitzending ‘Online hufters’.

Video 'Online hufters' niet langer online

De video 'Online hufters' kun je niet terugkijken vanwege ingekorte tweets. Zembla schrijft dit op de website:

Zembla kwam erachter dat in onze uitzending ‘Online hufters’ van 31 augustus jl. enkele tweets zijn vertoond die door de regisseur van de uitzending zijn ingekort of aangepast, terwijl de suggestie werd gewekt dat het om originele screenshots van de tweets ging. Dit had nooit mogen gebeuren. We bieden daarvoor onze excuses aan. 

Zembla 'Online hufters'

Dilan Yesilgöz: "Het is al heftig genoeg als haat jou als individu bereikt op deze manier. Het raakt onze manier van leven en het maakt mensen monddood. Ik ken zoveel mensen die zeggen: "Ik hou me maar in, ik uit me maar niet meer, want ik trek het niet."

Yesilgöz gaat verder: "Nou, in zo'n samenleving wil niemand leven, wil ik niet leven. En wij hebben onze vrijheid hier wel te beschermen en ervoor te strijden. En daarom ben ik heel blij dat we in Europees verband tegen sociaal-media-bedrijven nu kunnen zeggen: "Of je handelt of je gaat hier flink voor betalen of dan hoeven we je hier niet."

Beveiligen van politici

 De Tweede Kamer geeft uit principe geen cijfers over het aantal Kamerleden dat wordt beveiligd.

Maar Zembla zocht in het Kadaster naar gegevens over het woningbezit van Tweede Kamerleden en ontdekte dat in tientallen gevallen de informatie is afgeschermd.

Het Openbaar Ministerie en de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) bevestigen aan Zembla dat ze in 27 gevallen het Kadaster hebben opgedragen om de gegevens af te schermen vanwege veiligheidsrisico’s voor de betrokken politici. 

 Ook worden voor alle 21 fractievoorzitters van de verschillende partijen in de Tweede Kamer speciale veiligheidsmaatregelen genomen. Fractievoorzitters krijgen bijvoorbeeld een speciale noodknop in huis, een alarminstallatie of een anti-inbraakdeur. 

In totaal worden minstens 41 Kamerleden beveiligd. “Dit is een schokkend hoog aantal Kamerleden. Als je daarbij ook nog de journalisten, de advocaten, de rechters en officieren van justitie optelt, betekent dat, dat onze democratie onder druk staat", zegt Dilan Yesilgöz.

Verschillende politici, waaronder Sigrid Kaag, gaven afgelopen zomer te kennen dat zij, mede vanwege de bedreigingen, de politiek verlaten.

In de uitzending leggen onder meer Joost Eerdmans (JA21) en Jan Paternotte (D66) uit wat het effect is van online bedreigingen op hun functioneren en dagelijkse leven. “Bijvoorbeeld dat ik thuis, als er een oppas komt, uitleg waar de commode is en waar ze de luiers kan vinden en waar de noodknop te vinden is”, zegt Paternotte.

De bedreigers van de politici

 Zembla onderzocht in een aantal gevallen wie er schuilgaan achter anonieme accounts die online politici bedreigden. Geconfronteerd met hun dreigende berichten, menen verschillende van hen dat ze niets verkeerds hebben gedaan. “Ik heb het gewoon gezegd zoals het is. En met mij velen”, zegt een van hen. “Ik heb nog steeds het recht van vrije meningsuiting.”

Niet meer anoniem achter je toetsenbord

Minister Yesilgöz wil nu dat mensen niet meer anoniem actief kunnen zijn op sociale platforms. “Ik vind het ongelooflijk laf dat iemand anoniem een account gaat aanmaken om dan allemaal dingen over iemand anders te zeggen die je blijkbaar onder je eigen naam niet durft.” Ze beseft wel dat het niet realistisch om daar in Nederland eenzijdig wetgeving voor te maken. Maar ze pleit ervoor om hier binnen de Europese Unie aan te werken.

 Als Kamerlid was Dilan Yesilgöz juist nog voorstander van anonimiteit op internet, maar daar komt ze nu van terug: “Ik heb heel lang gezegd dat ik vond dat dat moest kunnen. Maar als je ziet hoeveel ellende we online op dit moment meemaken, ben ik daarover van gedachten veranderd.”

Digitale Diensten Wet

Onder druk van Europa moeten grote online platforms uiterlijk maandag een reeks aanpassingen doorvoeren. De Digitale Diensten Wet vereist dat. Het doel: na bijna twee decennia ongeremde groei wil Europa meer greep krijgen op grote techbedrijven en op wat mensen online zien. Meer over deze wet lees je in het artikel van de NOS.

Wat is jouw mening?



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.