Verkenner Gom van Strien stapt op na artikel NRC

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 15:10

Op maandag 27 november zou de verkenner Gom van Strien (PVV) de eerste gesprekken voeren met de politieke partijen na de Tweede Kamerverkiezingen. Maar zover kwam het niet, want diezelfde maandagmorgen stapte de verkenner op. Gom van Strien kwam afgelopen weekend in opspraak door een artikel in het NRC met beschuldigingen van fraude. Wilders heeft een nieuwe verkenner op het oog en hoopt deze persoon dinsdag voor te dragen.

verkenner Gom van Strien (PVV)  met Kamervoorzitter Vera Bergkamp

Afbeelding tweedekamer.nl

Wat is de taak van een verkenner?

De verkenner heeft als taak om gesprekken te voeren met de fracties en te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden deze voor zich zien. Op basis van deze gesprekken en de definitieve verkiezingsuitslag brengt de verkenner op 5 december 2023 verslag uit aan de Tweede Kamer, waarna op 7 december 2023 de nieuw geïnstalleerde Tweede Kamer een debat voert. [bron]

Verkenner Gom van Strien (PVV) stapt op vanwege  fraudezaak

Verkenner Gom van Strien legde maandagochtend zijn taken per direct neer. Van Strien verklaart „Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner." 

Artikelen van NRC

Maar afgelopen weekeinde schreef NRC dat er een aangifte wegens oplichting en omkoping tegen de senator ligt en dat hij in verband werd gebracht met een fraudezaak.

Van Strien ontkent die aantijgingen. Na overleg met PVV-leider Geert Wilders en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp besloot hij zondag nog om gewoon door te gaan met zijn werk als verkenner van een nieuwe coalitie.

Fraudezaak

De NOS bericht het volgende over de fraudezaak tegen Gom van Strien:

De fraudezaak speelt bij een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis UMC Utrecht, Utrecht Holdings. Dat bedrijf deed in maart aangifte van "onregelmatigheden waarbij drie (oud-)medewerkers betrokken zijn".

Volgens NRC, dat documenten in handen heeft, blijkt dat het daarbij onder meer gaat om Van Strien, die tot in 2009 bestuurder was van Utrecht Holdings. Dat bedrijf is het Knowledge Transfer Office van de Universiteit Utrecht en richt bedrijven op om ontdekkingen van de universiteit op de markt te brengen.

In een rapport van onderzoeksbureau Deloitte uit 2022 staat volgens de krant dat Van Strien en diens opvolger aandelen van bedrijven die zijn ontstaan uit de universiteit of het UMC in handen speelden van een extern bedrijf. Van dat bedrijf hadden hun echtgenotes ieder 32 procent van de aandelen in handen. De andere aandeelhouders waren een oud-buurman en vriend van Van Strien, en diens zus, schrijft NRC.

Naar aanleiding van het rapport van Deloitte deed Utrecht Holdings aangifte van oplichting en omkoping "in verband met aandelentransacties (...) in de periode 2006-2018". Op de website schrijft het bedrijf dat uit het onderzoek is gebleken dat de (oud)-medewerkers niet in het bedrijfsbelang hebben gehandeld. "Utrecht Holdings is hierdoor financieel benadeeld."

Utrecht Holdings wil tegenover de NOS niet reageren. Deloitte wil niets over het rapport zeggen.

Van Strien zegt tegen de krant dat hij om opheldering heeft gevraagd toen hij hoorde van de aangifte, maar geen antwoord kreeg. "Wel kwam er een brief van de universiteit met een aantal aperte (apert = voor iedereen duidelijk, onmiskenbaar, red) onjuistheden. Ik heb een brief teruggeschreven waarin ik alles volledig heb weerlegd. Daarna heb ik niks meer gehoord. Ik ging ervan uit dat deze zaak van tafel was", aldus de verkenner.

Het Openbaar Ministerie bevestigt aan NOS dat er een aangifte ligt, maar zegt er verder niets over.

Tot zover het bericht van NOS.

NRC-journalist Joep Dohmen legt zijn artikel uit bij Radio 1

NRC-journalist Joep Dohmen bracht gisteren het nieuws over de inmiddels teruggetreden verkenner Gom van Strien. "Als je naar de feiten kijkt", zegt hij bij Spraakmakers, "dan weet je dat er wel iets aan de hand is."

Reactie van Geert Wilders op opstappen Gom van Strien

De Telegraaf deelt een interview met Geert Wilders over het aftreden van de verkenner Gom van Strien.

"Dit is niet wat je hoopt, natuurlijk", zegt Geert Wilders. Je hoopt dat het goed gaat en dan gebeurt er dit. Het is niet mijn droomstart van een verkennersperiode. Ik had liever gehad dat het niet was gebeurd of dat ik daarover was geïnformeerd. Want ik wist van niets. Ik geloof dan Van Strien onschuldig is, want hij niet vervolgd en niet veroordeeld. Maar ik had het natuurlijk wel moeten weten. En als er dan vandaag weer publicaties komen, dan moet je met elkaar concluderen dat je er beter mee op kan houden."

Terug koppen van de ballen van de pers

"Dat hebben we ook gedaan, want anders ben je de heel week bezig met het terug koppen van de ballen van de pers." Wilders geeft aan dat hij de zaak niet bestudeerd heeft, want hij werkt niet bij het Openbaar Ministerie en is het dus niet zijn taak om de zaak te bestuderen. De journalist wijst Wilders erop dat het 'niet echt een ontspannen start van de formatie is'. "Ik ben positief gestemd", antwoordt Wilders. "Ik had liever een andere start gehad, maar ik ben bezig om een andere verkenner te benaderen. Dan bekijken we of de collega's die verkenner voor kunnen dragen. Dus ik hoop dat we morgen snel verder kunnen, want dat heeft Nederland nodig."

Achterban VVD zegt dat Yesilgöz wel met Wilders moet praten

"Hoe kijkt u naar de reacties van de achterban van de VVD, die zegt dat Yesilgöz wel met u moet praten?" "Ik ga niet stoken in die partij", antwoordt Wilders", maar het is natuurlijk zeer duidelijk dat een meerderheid van de Nederlanders een centrumrechts kabinet wil met de PVV, VVD, NSC en BBB. Ik heb vorige week ook gezegd, ik vind het onbegrijpelijk dat men daar niet aan meedoet. De VVD heeft het kabinet laten vallen op 'immigratie'. Door te regeren met D66 is het een puinhoop geworden. Nu kan de VVD er iets aan doen. Nu kan er een kabinet zijn dat de problemen aanpakt en dan zegt de VVD 'ik doe niet mee'.

Emotionele beslissing van de VVD

Ik denk dat het een emotionele beslissing is geweest. Ik hoop dat ze toch een beetje bij zinnen komen, want het zou doodzonde zijn als er geen centrumrechts kabinet komt. Dat zou ik heel erg betreuren en daarom roep ik mevrouw Yesilgöz op om daar nog eens heel goed over na te denken. 

PVV stemmen is geen taboe meer

Een journalist vraagt of het Wilders gaat lukken om een verkenner zonder 'smetje' te vinden. "Want", zo verklaart de journalist zijn vraag, "in het verleden is natuurlijk gebleken dat het moeilijk is om PVV'ers te vinden. Mensen hebben reserves om zich bij de PVV aan te sluiten."
"Gelukkig is het geen taboe meer om te zeggen dat je op PVV hebt gestemd", antwoordt Geert Wilders. "Een op de vier mensen heeft op de PVV gestemd. Wij zijn by far de grootste partij van Nederland geworden. Dat moet nog bij veel mensen bezinken, maar het is wel gebeurd. Mijn mailbox zit vol van mensen die ik niet ken, maar zich wel aanmelden voor mooie banen. We hebben een fractie hier, we hebben fracties in de Staten, we hebben in de loop der jaren een hele hoop politici gekregen. Dus ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. 

Geen uitspraak over de mogelijke verkenner

De journalisten vissen of dat Kees van der Staaij misschien de verkenner wordt. "Ik volg de procedure. Ik ben in gesprek met een persoon, daarna informeer ik bij de collega's of er voldoende draagvlak is. Als dat rond is, dan draag ik de persoon morgen voor. En dan kan ik de naam van de persoon geven. Anders zou ik die persoon heel erg kunnen beschadigen en dat is niet wat ik wil."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.