Kamerlid Pieter Omtzigt Algemene Politieke Beschouwingen 2023

Gepubliceerd op 22 september 2023 om 20:29

De bijdrage van Kamerlid Omtzigt gaat natuurlijk over bestaanszekerheid, maar ook over het gas in Groningen en de investeerders die kinderopvangcentra, huisartsen- en dierenartspraktijken overnemen.

algemene politieke beschouwingen in de tweede kamer

Bedankt Sylvana Simons

Pieter Omtzigt begon zijn betoog met een woord van dank aan Sylvana Simons. Omtzigt is het vaak met haar oneens, maar vindt dat zij een ander geluid toevoegt aan het debat.

Belang van bestaanszekerheid

Omtzigt noemt het belang van bestaanszekerheid en hoe Nederlanders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Officiële armoedestatistieken laten een daling zien, maar in werkelijkheid leven er volgens het Rode Kruis 400.000 mensen in voedselarmoede. Ook zijn er 10.000 gezinnen zijn die al zeven jaar onder het bestaansminimum leven vanwege een rare samenloop van regelingen. Omtzigt vraagt de regering om deze mensen aan te schrijven en hen aan te vullen tot het bijstandsniveau.

Gas uit Groningen

Omtzigt benadrukt dat bestaanszekerheid niet alleen gaat over inkomen, maar ook over uitgaven. Hij vindt dat de basisvoorzieningen de afgelopen jaren aan de ongetemde krachten van de neoliberale markt zijn overgelaten. Waarom is het gas uit Groningen niet gebruikt voor de levering van zekerheid en betaalbaarheid van de Nederlandse gebruikers. "Hoe staat het met de plannen om het gas dat nog vanuit de Noordzee gewonnen wordt, daar wel voor te gebruiken?"

Investeringsmaatschappijen

Jeugdzorg wordt geregeerd door investeringsmaatschappijen, net zoals huisartsen, dierenartsen, woningcoöperaties en kinderopvang. "Ik zie graag dat hier verandering in komt."

Migratie en woningnood

Omtzigt maakt zich ook zorgen over de woningnood in Nederland. Minder migratie zal de woningnood oplossen. Kan de regering maatregelen nemen om de arbeidsmigratie af te doen nemen en om de studiemigratie te beperken tot maximaal 50.000?

Alleen "geen rechtsstaat" is duurder

Omtzigt benadrukt dat een rechtsstaat duur en kostbaar is, maar dat het nog duurder is om geen rechtsstaat te hebben. Welke lessen heeft de regering getrokken uit de schandalen van de afgelopen jaren en welke problemen wil de regering nog oplossen? "Begin eens met het verminderen van het aantal voorlichters bij de Rijksoverheid."

Tot slot bedankt Omtzigt de voorzitter en kondigt hij aan dat hij volgend jaar meer tijd en een vroeger tijdstip wil voor zijn toespraak.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.