Pro-Palestijnse betogers in ontvangsthal Tweede Kamer

Gepubliceerd op 10 maart 2024 om 13:06

Op 5 maart 2024 protesteerden ongeveer 25 pro-Palestina betogers in de ontvangsthal van de Tweede Kamer. Ze scandeerden daar leuzen als "Free Palestine", "Ceasefire now", 'From the river to the sea, Palestine will be free" en "Rutte schande, bloed aan je handen". Annabel Nanninga van JA21 reageert bij Op1.

pro palestijnse demonstratie in ontvangsthal tweede kamer

Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV): verwerpelijk

Kamervoorzitter Bosma noemde de actie van de betogers "uiterst betreurenswaardig en verwerpelijk" en hij kondigde de aangifte aan. Hij zei ook dat "iedereen die zich heeft misdragen een pandverbod krijgt opgelegd". In het Kamergebouw zijn demonstraties verboden.

Bosma wil met zijn medebestuursleden bespreken of de veiligheidsmaatregelen in de Kamer strenger moeten worden: "Ik neem met klem afstand van iedereen die dit op welke manier dan ook vergoelijkt, probeert goed te praten of stelt dat de demonstranten een punt hebben. Dat hebben ordeverstoorders op geen enkele manier."

Over de actie in de ontvangsthal heeft de Kamer contact gehad met burgemeester Van Zanen van Den Haag en daarna greep de politie in; 18 mensen zijn gearresteerd. Bosma zei blij te zijn dat "de ontvangsthal is schoongeveegd".

kamervoorzitter martin bosma pvv

Wat vinden Kamerleden van de demonstratie

SGP-kamerlid Diederik van Dijk, die de gang van zaken als eerste aan de orde stelde, sprak van antisemitische leuzen. Volgens hem heeft het ook te lang geduurd voor er werd ingegrepen.

VVD-Kamerlid Sophie Hermans noemde de actie verwerpelijk en verderfelijk: "Dit geeft wat de VVD betreft in ons parlement absoluut geen pas." Ook ChristenUnie-leider Mirjam Bikker noemde het ontoelaatbaar dat er sit-ins worden gehouden." GroenLinks-PvdA-voorman Frans Timmermans sloot zich daarbij aan: "Demonstraties zijn toegestaan, maar buiten."

PVV-leider Geert Wilders zei dat hij bij de betoging "pure Jodenhaat, Israëlhaat en antisemitisme heeft gezien" en dat hij zich "kapot schaamt dat dit blijkbaar kan, dat die mensen binnenkomen en dat het een half uur duurt voordat ze door de politie worden verwijderd."

NSC-voorman Pieter Omtzigt sprak van een ordeverstoring die niet geoorloofd is in het parlement. Ook hij vindt de gescandeerde slogans ongepast. CDA-leider Henri Bontebal hoopt dat de actie geen precedent is: "Het is goed dat hier een hele strakke lijn op komt."

Ook BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas zei dat er antisemitische dingen zijn geroepen. Ze vroeg zich af hoe het kan dat de actievoerders ook vlaggen het gebouw in hebben gekregen. "Als dat kan, kunnen het ook attributen zijn die gevaarlijker zijn."

Volgens SP-leider Jimmy Dijk heeft de politie juist gehandeld en moet die bepalen of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ook Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand wil van het Kamerbestuur horen hoe dat in het vervolg met dit soort gebeurtenissen omgaat. Ze wil ook weten of "er geen oneigenlijke beschuldigingen zijn van antisemitisme."

DENK denkt anders over demonstranten in Tweede Kamer

Denk-leider Stephan van Baarle liet aan ander geluid horen. Volgens hem krijgt het opkomen voor de rechten van Palestijnen "te pas en te onpas het label van antisemitisme opgeplakt en draagt dat bij aan een klimaat van onveiligheid voor veel mensen".

Bron: NOS

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.