GroenLinks-PvdA wetsvoorstel om abortus uit strafrecht te schrappen

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 15:59

Op de website van GroenLinks-PvdA lees je het nieuwsbericht over het wetsvoorstel om abortus uit het strafrecht te schrappen. "Abortus is zorg, geen misdaad. Daarom hoort het niet thuis in het strafrecht", schrijft GroenLinks-PvdA.

Abortus hoort niet thuis in het strafrecht

Abortus is zorg en hoort niet thuis in het strafrecht. Daarom dient GroenLinks-PvdA op 15 november 2023 een wetsvoorstel in artikel 296 definitief uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

In eigen land nemen verschillende partijen het niet zo nauw met rechten van vrouwen

“In veel landen – Polen, Hongarije, Italië, de VS – staat het recht op abortus onder druk of is het zelfs helemaal verboden. Zorgelijk zijn de ontwikkelingen in eigen land, met gevestigde en nieuwe partijen die het niet zo nauw nemen met rechten van vrouwen”, zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks-PvdA.

SGP en ChristenUnie tegen abortus

Mevrouw Ellemeet doelt dan op gevestigde partijen SGP en ChristenUnie, die tegen abortus zijn. De SGP wil namelijk dat de huidige abortuswet wordt afgeschaft. De beschermwaardigheid van het leven moet expliciet worden vastgelegd in de Grondwet. Lijsttrekker Chris Stoffer is tijdens de verkiezingscampagne in gesprek gegaan met betogers voor een abortuskliniek

ChristenUnie neemt het volgende standpunt over abortus in: "Dat afbreking van een zwangerschap in het wetboek van strafrecht staat ziet de ChristenUnie als bescherming van het ongeboren leven. En als bescherming van de vrouw die zwanger is."

NSC niet tegen abortus, maar het beleid in Nederland is goed

Met de nieuwe partij bedoelt Corinne Ellemeet Nieuw Sociaal Contract. In onderstaande video legt Pieter Omtzigt zijn standpunt uit. In de eerste plaats valt abortus in het huidige beleid onder het WLZ. Dat is de Wet Langdurige Zorg, waardoor vrouwen geen eigen risico hoeven te betalen. Een ander voordeel van dit beleid is, dat de zorgverzekeraar de behandeling niet uit het pakket kan halen, aldus Pieter Omtzigt.

"Het wetboek van Strafrecht zegt heel duidelijk dat een abortus na een zwangerschap van 24 weken strafbaar is. Binnen 24 weken is abortus is Nederland mogelijk."

Omtzigt blijft bij het standpunt dat het huidige beleid geen verandering behoeft. "Want als iemand abortus pleegt zonder medische zorg of illegaal abortus pleegt, dan kan iemand overlijden."

GroenLinks-PvdA recht op abortus en op zelfbeschikking wettelijk verankeren

Ellemeet: “We moeten daarom zorgen dat het recht op abortus en op zelfbeschikking zo goed mogelijk wettelijk is verankerd. Met deze initiatiefwet doen we dat.”
Abortus staat in Nederland nog altijd in het Wetboek van Strafrecht. Artikel 296 bepaalt dat degene die een abortus uitvoert, strafbaar is, tenzij de abortus wordt uitgevoerd in een speciale kliniek of een ziekenhuis, onder de voorwaarden omschreven in een aparte wet, de Wet afbreking zwangerschap. Abortus is daarmee geen recht, maar een misdrijf waar uitzonderingen voor worden gemaakt.

Abortus is een misdaad als het in het wetboek van Strafrecht staat

Door het strafrecht als vertrekpunt te nemen voor abortus, voor iets dat in essentie zorg is en geen misdaad, criminaliseer je de arts en stigmatiseer je degene die de abortus krijgt, zegt Ellemeet. “Door de dreiging van het strafrecht gaan artsen geen betere zorg leveren. En door de dreiging van het strafrecht gaan vrouwen geen zorgvuldiger keuze maken. Daar hebben we zorgwetgeving voor.

De initiatiefwet, die door een nieuwe Tweede Kamer besproken zal worden, kan voor elkaar krijgen dat deze strafrecht-bepaling na meer dan een eeuw verdwijnt. Een grote wens die ook wordt onderschreven door oproepen van medische en juridische experts, noodoproepen van maatschappelijke organisaties en een het burgerinitiatief van BNNVARA dat 93.698 keer werd ondertekend en waarover de Tweede Kamer begin dit jaar debatteerde.

Wet Abortus is zorg

De wet Abortus is zorg schrapt artikel 296 in het wetboek volledig. Hierdoor is abortus niet langer een strafbare verrichting. Het uitgangspunt wordt dat abortus zorg is. De wettelijke waarborgen voor zorgvuldigheid en kwaliteit blijven in stand. De zorgvuldigheidseisen uit de wet afbreking zwangerschap (Wafz) worden ondergebracht in de Wet kwaliteit, klachten, geschillen zorg (Wkkgz).

Corinne Ellemeet heeft eerder, samen met andere partijen, gezorgd voor verbeteringen aan de abortuswetgeving. Deze initiatiefwetten zorgden voor het schrappen van de verplichte beraadtermijn. En voor de mogelijkheid dat ook huisartsen de abortuspil voorschrijven.

Corinne Ellemeet keert niet terug in de Kamer

De indiening van de wet Abortus is zorg is de laatste politieke actie van de politica, die na de verkiezingen niet terugkeert in de Kamer, en niet wilde vertrekken zonder deze belangrijke initiatiefwet achter te laten.

De memorie van toelichting is hier te lezen en downloaden (PDF).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.