DENK: Algemene Politieke Beschouwingen 2023

Gepubliceerd op 21 september 2023 om 19:12

Op 2 augustus 2023 is Stephan van Baarle gekozen tot fractievoorzitter van DENK. Hij volgt daarmee Farid Azarkan op. Stephan van Baarle doet het woord namens DENK tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 2023.

Algemene Politieke Beschouwingen 2023 in de Tweede Kamer

DENK tijdens Algemene Politieke Beschouwingen 2023

Voordat de nieuwe Denk-aanvoerder Stephan van Baarle aan zijn betoog begint, haalt hij hard uit naar Geert Wilders. Daarna valt Denk-leider Van Baarle de VVD-leider Yesilgöz aan, waarna hij tot de orde geroepen wordt door Kamervoorzitter Vera Bergkamp en demissionair minister-president Mark Rutte (VVD).

Stephan van Baarle: ‘Is de minister-president nu scheidsrechter in dit debat? Er wordt met twee maten gemeten. Alles wat in het straatje past van haatzaaien mag doorgaan, maar degenen die daar kritiek op hebben moeten hun mond houden.’

DENK wil verhoging van de brandstofaccijns terugdraaien

DENK-leider Van Baarle wil van Sophie Hermans weten of de VVD met dit programma een samenwerking in een coalitie met de PVV nog steeds mogelijk acht. Hermans zei daarover dat ze de komende weken wil bekijken wat de breekpunten en discussiepunten van Wilders zijn. Ze wil eerst afwachten of tijdens de campagne van de PVV "de scherpe kantjes" eraf gaan.

Stephan van Baarle wil weten of het kabinet een plan heeft voor als de energieprijzen de komende winter weer fors gaan stijgen. Steunmaatregelen als het prijsplafond en de energietoeslag lopen volgend jaar af en worden niet verlengd.

Mark Rutte antwoordt: "De gasopslagen zitten in tegenstelling tot vorige winter wel vol. En geen enkele deskundige verwacht een prijsstijging. Maar mensen die komende winter in de problemen komen met het betalen van de energierekening kunnen volgens hem nog steeds aankloppen bij het Noodfonds Energie".

DENK over de bestaanszekerheid

Dat de bestaanszekerheid onder druk staat, dat is niet de schuld van mensen met een andere afkomst. Dat komt door het maken van verkeerde politieke keuzes. De gevestigde politiek heeft goed voor zichzelf en hun rijke vrienden gezorgd. En hebben de mensen in het land laten stikken.

Aan de ene kant staan mensen in de rij voor de voedselbank. Aan de andere kant gaan de honderden miljoenen aan belastingvoordelen naar rijke expats en vervuilende bedrijven.

Aan de ene kant is de zorgpremie torenhoog. Aan de andere kant potten de zorgverzekeraars met steun van de gevestigde politiek miljarden op.

Aan de ene kant wachten mensen jarenlang op een sociale huurwoning. Aan de andere kant heeft de gevestigde politiek er alles aan gedaan om zoveel mogelijk sociale huurwoningen te verpatsen aan Casino kapitalisten en sprinkhaanbeleggers.

De werkelijk oorzaak van de problemen in ons land zijn niet die paar honderd kwetsbare vluchtelingen, kinderen die naar ons land komen. Laten we onze ogen op de bal houden. Het zijn niet de kwetsbare vluchtelingen op gammele bootjes die ervoor gezorgd hebben dat onze asielzoekerscentra volstromen en dat er onvoldoende capaciteit is om die mensen op te vangen.

Dat waren de staatssecretarissen van de gevestigde politiek, in het bijzonder van de VVD. Die hebben bezuinigd op de capaciteit.

Ik ben nieuw in deze rol, maar loop al een tijdje mee in de politiek. En mijn les is: ga dus nooit af wat politici zeggen, maar vooral wat ze hebben gepresteerd in het verleden. 

We hebben inmiddels in Nederland bijna een miljoen huishouders in armoede als gevolg van verkeerde keuzes. Een schande voor een rijk land als Nederland. De mensen in ons land verdienen politiek die kiest voor eerlijk delen en het helpen van mensen in nood voor een hoger minimumloon, voor het investeren in een toereikend bestaansminimum.

Verlagen accijns op benzine, verlagen belasting op boodschappen, voor een lagere zorgpremie, afschaffen van het eigen risico, dat is waar mensen behoefte aan hebben. En het is echt karig wat het Kabinet op dit moment laat zien om de armoede in ons land te bestrijden. De armoede blijft volgend jaar gewoon in stand. Op hetzelfde torenhoge niveau komen er zelfs 5000 mensen in armoede bij. Voor de VVD een detail misschien. Het leven wordt nog onbetaalbaarder met een hogere zorgpremie en een hogere accijns op benzine. En dan gaat het kabinet ook nog eens oneerlijk verdelen. Iemand die het al goed heeft, krijgt er gewoon veel meer bij dan iemand die het moeilijk heeft. Sterker nog, uit de berekening blijkt dat iemand in de bijstand er op achteruit gaat met tientallen euro's. Terwijl iemand met een royaal inkomen er flink wat mag bijklussen. Dat zijn asociale keuzes en dan zien we ook nog eens dat alle steunmaatregelen voor de energiemaat voor de energierekening midden in de winter gaan vervallen! Wat gaan we voor de mensen doen als de energierekening gaat oplopen en de energieprijzen stijgen?

Vraag ik het kabinet, voorzitter, over 9 weken gaat Nederland weer naar de stembus. De komende verkiezingen gaan over asiel van Nederland. Over wie willen we zijn als land. Willen we een land zijn waarin racisme en discriminatie genormaliseerd worden? Of willen wij een land zijn waarin in ieder gelijkwaardig wordt behandeld? Ongeacht etnische achtergrond, religie of wel kenmerk dan ook? Willen wij een land zijn waarin de rijkste nog rijker worden door de belastingvoordelen? Of willen wij een land zijn waar we opkomen voor de kwetsbare in de samenleving. Willen wij een land zijn waar de grillen van politieke partijen bepalen of mensen een toekomst mogen opbouwen in Nederland? Of willen wij een land zijn waar de basale Mensenrechten internationale verdragen die beschaving voorschrijven worden nageleefd en waar voor iedereen een plek is?

Dat is de keuze die voor ligt. Het is tijd voor een land zonder racisme en discriminatie.  Een land met gelijke kansen. Een land waarin we omkijken naar mensen die kwetsbaar zijn. En op 22 november kunnen we kiezen voor dat land. Nu is dat moment.

digitale handtekening Sylvia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.