ChristenUnie weggestuurd op NS-station Utrecht

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 21:01

Op 25 november evangeliseerden zo’n 35 christelijke jongeren op Utrecht Centraal. Na ongeveer drie kwartier moest de groep van NS direct stoppen met het uitdelen van flyers. Dit omdat de folder ‘propaganda’ zou bevatten. Enkele dagen eerder werd op diezelfde plek nog een pro-Palestina demonstratie gehouden waarbij niet ingegrepen werd. Dat roept vragen op. ChristenUnie gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van het incident. 

jongeren christenunie zingen op ns station utrecht

Afbeelding: cvandaag

ChristenUnie weggestuurd op NS-station vanwege uitdelen flyers

Als de jongeren ongeveer drie kwartier aan het zingen zijn en flyers uitdelen aan voorbijgangers, komen er handhavers van NS op hen af. "Sommigen van ons waren aan het zingen en anderen deelden flyers uit. Dat laatste vonden de handhavers bepaald niet oké", zegt een jongere tegen cvandaag. "Tegen ons werd gezegd dat het ‘propaganda’ was. We moesten de foldertjes wegdoen. Ook de foldertjes die op de piano lagen en voorbijgangers zelf konden pakken, moesten we weghalen. Een week terug, toen er nog mensen met Palestijnse vlaggen stonden, werd er niet ingegrepen. Dat verbaast me wel.”

Gedoe om vergunning te krijgen

"Wij vertrouwen op de Heere en we laten ons niet ontmoedigen”, vertelt een van de jongeren. “Enerzijds willen we de overheid gehoorzamen, maar het is soms zo’n gedoe om een vergunning te krijgen. Al die keren dat we er al stonden, kregen we reacties van mensen die vertelden dat ze geraakt waren door de gesprekken. Als het personeel dan zegt dat we ermee moeten stoppen, vind ik dat wel aangrijpend.”

Pro-Palestina demonstranten

Het feit dat op diezelfde plek pro-Palestina demonstranten ongehinderd hun gang kunnen gaan, ervaren de CU-jongeren als een ‘tegenwerking van het kwade’. Een van de jongeren benoemt een ander voorbeeld van een aanvaring met pro-Palestina demonstranten. “Pas waren wij in Amsterdam en daar gingen we ook zingend de straten op om het evangelie te delen. Op een gegeven moment kwamen we op het station terecht waar aardig wat boa’s naar ons stonden te luisteren, totdat er plots met een hoop kabaal pro-Palestijnse demonstranten binnenvielen. Ze hadden trommels en microfoons bij zich. Om een confrontatie uit de weg te gaan, zijn we uiteindelijk weggegaan. 

Wat wij merkten is dat als wij zongen, zij van alles probeerden om ons te overstemmen. Dat gebeurde later opnieuw toen we al zingend terugkwamen op Amsterdam Centraal. We dachten even dat ze vertrokken waren, maar niets bleek minder waar. We zagen ze met honderden zitten en ze begonnen hard te schreeuwen. Zo hard dat ze ons overstemden. Dit is echt de boze die niet wil dat de Boodschap verspreid wordt. Het grijpt mij aan als ik me dan bedenk dat diezelfde groep ongehinderd kan demonstreren. Ik vraag mij wel eens af aan welke kant we als Nederland staan. In hoeverre kunnen we onze stem nog laten horen?”

Reactie NS

Een woordvoerder van de NS laat aan cvandaag weten "demonstraties en manifestaties, ongeacht de inhoud, op een station onwenselijk te vinden." "Een station is in principe gebouwd om heel veel mensen door te laten stromen. Met een demonstratie creëer je dus precies het tegenovergestelde, namelijk dat je mensen niet kan laten doorstromen. We zijn een OV-knooppunt en we willen dat dat veilig bereikbaar is.”

Wordt er niet met twee maten gemeten door wél christelijke jongeren aan te spreken maar niet in te grijpen bij een pro-Palestina demonstratie? “Dat dit een gevoel van onrecht oproept is begrijpelijk", vervolgt de woordvoerder. "Maar het is altijd wel een moeilijke afweging om te maken voor het centrale gezag. Die pro-Palestina demonstraties werden door honderden tot duizenden mensen bijgewoond. Als je die het station wil uitzetten, lukt dat niet met een vriendelijk woord. Als je echt doorzet, dan heb je over inzet van de ME. De vraag is of de situatie daar beter van wordt. 

Dus ook wat pro-Palestina demonstraties betreft, is dat voor de NS onwenselijk en oncomfortabel. Zeker als er tijdens die demonstraties strafbare uitingen worden getoond of gescandeerd. Dan is dat ontoelaatbaar en verwerpelijk. Met de gemeente heeft de NS voortdurend contact hierover. Uiteindelijk is het ook de burgemeester die over handhaving gaat. Het is dus zeker niet zo dat wij daar niet tegen optreden.”

Kamervragen over de jongeren van ChristenUnie die door NS weggestuurd zijn

'Vorige week zag ik hoe de NS op haar stations openlijke oproepen tot geweld tegen Joden tolereerde', aldus SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen op datzelfde medium. 'Maar folders met de vredesboodschap worden geweerd… Het beleid van de NS is niet te begrijpen.' De tweet wordt onder meer gedeeld door SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. 

Er wordt inmiddels volop gereageerd op het incident, ook vanuit de politiek. Zo is CDA-Kamerlid Derk Boswijk verbaasd over de gang van zaken. 'Antisemitische leuzen tolereren we wel maar het uiten van een grondrecht, vrijheid van geloof, valt onder propaganda?', vraagt hij via X aan de NS. 

Afbeelding: Derk Bosma, X

Don Ceder, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, besloot zelfs om Kamervragen te stellen naar aanleiding van de berichtgeving op Cvandaag: 'Massale ‘sit-ins’ tijdens Chanoeka op stations met kwetsende leuzen en hinder voor reizigers kan wel, maar een christelijke boodschap delen via een eenvoudige flyer is ontoelaatbaar volgens de NS. De verhoudingen zijn zoek. De ChristenUnie stelt Kamervragen', meldt hij op X. 

tweet van Don Ceder over het feit dat NS de jongeren van ChristenUnie wegstuurt
Don Ceder ChristenUnie

Afbeelding X Don Ceder ChristenUnie

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.