ChristenUnie Hoe worden de partijplannen betaald?

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 20:55

ChristenUnie heeft het verkiezingsprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan zijn gepubliceerd op 8 november 2023. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen. De doorrekening zorgt ervoor dat politieke partijen hun plannen concreet maken en legt iedereen
langs dezelfde meetlat", schrijft het CPB in een persbericht

doorrekening centraal planbureau keuzes in kaart 2025-2028

Afbeelding Centraal Planbureau

Belastinghervorming voor rust in het huishoudboekje

De plannen van de ChristenUnie leiden tot een verlaging van de armoede met maar liefst 60%, het meest van alle partijen. Bovendien gaan gezinnen én alleenstaanden er fors op vooruit. 

Dat is het gevolg van het nieuwe belastingstelsel dat de ChristenUnie voorstelt. Dat stelsel wordt veel eenvoudiger én voorspelbaarder door onder andere vrijwel alle toeslagen te schrappen én in plaats daarvan een basiskorting gebaseerd op de omvang van het huishouden te introduceren. Zo ontstaat een veel grotere fiscale gelijkheid tussen eenverdieners- en tweeverdienersgezinnen én meer keuzevrijheid om betaald werk en zorg voor elkaar te combineren dan wel meer te werken zonder dat het extra verdiende loon helemaal hoeft te worden ingeleverd bij de fiscus. Tegelijkertijd zijn de arbeidslasten voor werkgevers bij de ChristenUnie zo’n 5% lager.

Lijsttrekker Mirjam Bikker reageert: “Financiële rust voor gezinnen en het aanpakken van armoede is altijd een topprioriteit voor onze partij. De ChristenUnie laat met dit programma zien dat het lef combineert met daadkracht. We maken het belastingstelsel eerlijker en rechtvaardiger. Gezinnen krijgen zo meer keuzevrijheid en rust in het huishoudboekje.” Ook in het kabinet maakt de ChristenUnie veel werk van het thema armoede. Juist dit jaar nog presenteerde minister Carola Schouten een omvangrijk pakket aan nieuwe maatregelen.

Eenvoudig belastingstelsel

Kamerlid Pieter Grinwis was nauw betrokken bij het opstellen van het verkiezingsprogramma en de plannen voor beide planbureaus: “Veel te veel mensen verkeren in grote financiële onzekerheid. Juist omdat onze belastingen en toeslagen een doolhof zijn geworden. Het is tijd om de jarenlange liberale dominantie te breken en een eenvoudig belastingstelsel in te voeren dat zekerheid en keuzevrijheid biedt.”

Plannen van de ChristenUnie

  • Mantelzorgverlof, waarmee werknemers door het UWV bekostigd acht weken mantelzorg kunnen verlenen.
  • Eigen risico in de zorg bevriezen
  • Basispakket van de zorgverzekering uitbreiden met tandartscontroles en het vullen van gaatjes.
  • Forse investeringen voor in defensie en ontwikkelingssamenwerking, zodat Nederland weer gaat voldoen aan de internationale normen (2% bbp voor defensie en 0,7% bni voor ontwikkelingssamenwerking).
  • Fundamentele herziening van het belastingstelsel.
    • Werken loont weer.
    • Een marginale druk die nergens boven de 51,5% uitkomt.
    • De toeslagen – die tot desastreuze navorderingen kunnen leiden - worden afgeschaft.
    • Huurtoeslag wordt vervangen door de vroegere huursubsidie.
    • Inkomensafhankelijke regelingen en heffingskortingen worden afgebouwd waarmee een einde komt aan decennia aan doorgeslagen liberaal beleid dat keuzes als zorgen voor het gezin afstrafte.
    • Ieder gezin een verzilverbare basiskorting van 4000 euro per kind, 4800 euro voor de eerste volwassene en de helft daarvan voor de tweede volwassene in een huishouden.
    • Samen met een belastingkorting voor werkenden en drie belastingschijven (34,5% tot 40.000 euro, 41,9% tussen 40- en 80.000 euro en 51,5% daarboven) resulteert dit in een meer gelijke en eerlijkere behandeling van alle huishoudens en zo in meer keuzevrijheid, naast een grotere voorspelbaarheid.
    • Werken wordt lonender, omdat inkomen uit werk minder wordt belast, maar uit vermogen meer wordt belast.
    • Schuiven met winsten en zo belasting te ontwijken ingeperkt. Hierdoor gaan met name grote beursgenoteerde bedrijven hun fair share betalen.
    • Winstbelasting wordt sterk vereenvoudigd. 

Op papier stijgen de werkgeverslasten bij de ChristenUnie, maar in de praktijk dalen de daadwerkelijke loonkosten voor bedrijven ten opzichte van het zogenoemde basispad. De lastenstijging voor bedrijven is daarmee de facto veel geringer dan het CPB rapporteert. De lastenstijging die resteert vinden we goed verdedigbaar. Het gaat immers om slimme heffingen die de economie groener maken en die ervoor zorgen dat niet een deel van de bedrijven, maar álle bedrijven rechtvaardig bijdragen aan onze publieke infrastructuur.

Klimaat en Natuur

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) laat zien dat de ChristenUnie ambitieus, verstandig en uitvoerbaar klimaat- en energiebeleid voorstelt, waarmee de doelen uit de Klimaatwet kunnen worden gerealiseerd. “Het komt er nu op aan om met de grootste urgentie en zonder taboes de energietransitie te versnellen en klimaatverandering aan te pakken. Daarbij gaat het er niet alleen om grijze energie te vervangen door groene, maar ook om minder en milieuvriendelijker te consumeren”, aldus Pieter Grinwis.

  • Btw af op reparatie van spullen, op aankopen in de kringloopwinkel en op openbaar vervoer wordt afgeschaft.
  • Vliegbelasting gaat de lucht in, korte vluchten worden uitgebannen.
  • Meer investeren in trein, tram, bus én de fiets.
  • Het Nationaal Isolatieprogramma krijgt een boost.
  • Energiebelasting voor huishoudens gaat omlaag gaat en voor grote bedrijven omhoog.

Boeren een goed verdienmodel

In de plannen van de ChristenUnie wordt boeren een goed verdienmodel geboden en wordt tegelijkertijd ruimte gemaakt voor de natuur: het PBL laat zien dat onze plannen daar een goede basis voor zijn. We zetten de boer aan het stuur door te vertrouwen op zijn of haar vakmanschap, we betalen voor ecosysteemdiensten en door in te spelen op natuurlijk verloop in de sector, kunnen we meer boeren helpen met extensiveren in plaats van stoppen. Zo bereiken we de stikstofreductiedoelen, klimaatdoelen, verbetert het verdienvermogen van boeren en de kwaliteit van de natuur. Kortom, de ChristenUnie biedt echt toekomst aan boer en natuur.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.