Stephan van Baarle, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter DENK

Stephan van Baarle heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt. In deze blog maak je kennis met Stephan van Baarle, zijn carrière, zijn politieke standpunten en enkele opvallende momenten in zijn loopbaan.

Stephan van Baarle van DENK

Stephan van Baarle over 'regenboogdwang'

Stephan van Baarle gebruikt de term 'regenboogdwang' om te verwijzen naar situaties waarin hij vindt dat mensen of organisaties worden gedwongen om zich actief uit te spreken voor LHBTI+-rechten, bijvoorbeeld door het tonen van regenboogvlaggen of andere symbolen van inclusiviteit, terwijl ze dat misschien niet uit eigen overtuiging zouden doen. Van Baarle en DENK vinden dat iedereen vrij moet zijn om zelf te bepalen of ze deelnemen aan dergelijke uitingen van steun aan de LHBTI+-gemeenschap.

Van Baarle en DENK zijn voorstander van gelijke rechten voor iedereen, inclusief de LHBTI+-gemeenschap, maar vinden dat mensen niet gedwongen moeten worden om deze steun op een bepaalde manier te uiten. Volgens Van Baarle kan zo'n vorm van dwang averechts werken en weerstand oproepen. De term "regenboogdwang" komt vaak naar voren in debatten over de vraag in hoeverre instellingen, scholen of sportorganisaties verplicht moeten worden om actief mee te doen aan acties zoals de "Coming Out Day" of het tonen van regenboogvlaggen tijdens sportevenementen.

Van Baarle benadrukt dat hij tegen discriminatie is en dat LHBTI+-rechten belangrijk zijn, maar hij vindt ook dat de vrijheid van meningsuiting moet worden gerespecteerd, waarbij mensen de keuze moeten hebben of ze dergelijke symbolen willen gebruiken of niet. Bekijk de onderstaande video waarin Stephan van Baarle en Laurens Dassen van Volt discussiëren over deze kwestie.

Standpunt over de Gaza-oorlog

Stephan van Baarle heeft zich regelmatig uitgesproken over de situatie in Gaza en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zijn standpunt is dat hij de Palestijnse bevolking steunt in hun strijd voor gelijke rechten en een eigen staat. Hij pleit voor een einde aan de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden en bekritiseert de Israëlische regering voor wat hij ziet als disproportioneel geweld en schendingen van de mensenrechten, met name in de Gazastrook.

Stephan van Baarle tegen militaire acties van Israël

Tijdens escalaties in de Gaza-oorlog spreekt Van Baarle zich uit tegen de militaire acties van Israël, waarbij veel burgerdoden vallen, met name onder de Palestijnen. Hij stelt dat er sprake is van een "onbalans in macht" en vindt dat Israël haar militaire overmacht misbruikt. Hij roept op tot een onmiddellijke stop van geweld en vreest voor de humanitaire situatie in Gaza, waar veel burgers te lijden hebben onder de blokkades en militaire aanvallen.

Hij roept op tot internationale druk op Israël om de bezetting te beëindigen en pleit voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Daarnaast spreekt hij zich uit tegen de blokkade van Gaza, die volgens hem de levensomstandigheden van de Palestijnen onhoudbaar maakt.

From the river to the sea, Palestina will be free

De slogan "From the river to the sea, Palestine will be free" wordt gebruikt door sommige activisten die de Palestijnse strijd steunen. De uitspraak verwijst naar het gebied tussen de Jordaanrivier en de Middellandse Zee, wat zowel het huidige Israël als de Palestijnse gebieden (Westelijke Jordaanoever en Gaza) omvat. Voorstanders van de slogan gebruiken deze om te pleiten voor een volledig bevrijd Palestina, waarin Palestijnen gelijke rechten hebben, vaak in de context van het beëindigen van de Israëlische bezetting.

De slogan is echter omstreden. Sommige mensen interpreteren het als een oproep voor de vernietiging van Israël, terwijl anderen het zien als een uitdrukking van de wens voor een éénstaatoplossing of het einde van de bezetting, waarbij iedereen in het gebied gelijke rechten heeft.

Stephan van Baarle en de slogan

Van Baarle heeft zichzelf gepositioneerd als een sterke pleitbezorger van de Palestijnse zaak, maar hij benadrukt ook het belang van een vreedzame oplossing. Zijn retoriek en standpunten richten zich vooral op de erkenning van Palestijnse rechten, het einde van de Israëlische bezetting en het waarborgen van internationale mensenrechten.

Als politicus die zich inzet voor gelijkheid en rechtvaardigheid, is het waarschijnlijk dat Van Baarle de slogan zou zien als een uiting van steun voor de rechten van de Palestijnen. Tegelijkertijd zou hij waarschijnlijk een vreedzame oplossing nastreven die beide volkeren in staat stelt in vrede samen te leven, zoals hij dat vaak doet in zijn bredere politieke werk.

DENK pleit voor een tweestatenoplossing waarbij zowel Israël als Palestina bestaansrecht hebben. Van Baarle lijkt te streven naar een rechtvaardige verdeling van land en macht, en het is aannemelijk dat hij op zoek is naar manieren om dit zonder geweld of escalatie te realiseren.

In onderstaande video bekijk je de discussie tussen Stephan van Baarle en collega-Kamerleden over de Gaza-oorlog en de slogan 'From the river to the sea'.

Stop met Turkije bekritiseren voor kijkcijfers

Stephan van Baarle: "Bij DENK mag je zijn wie je wilt zijn. Alleen ik heb een heel duidelijk vertrekpunt. En dat is dat ik me verzet tegen de tendens waarin Turkije als boksbal gebruikt wordt tijdens verkiezingen. Maar ook campagnemomenten door politieke partijen en door de media om mensen tegen elkaar op te hitsen. Waardoor Turkse Nederlanders in Nederland in het verdomhoekje worden geplaatst. Ik ben er klaar mee dat mensen constant worden aangesproken op basis van een Turkse afkomst. Dat mensen heel de tijd vragen moeten beantwoorden over Turkije, over Erdogan, over de Turkse verkiezingen." Bekijk hieronder de video.

Stephan van Baarle over slavernijverleden

Stephan van Baarle pleitte voor meer erkenning van de Nederlandse rol in de slavernij, wat leidde tot felle discussies. Sommige critici vonden dat hij te veel de nadruk legde op de schuldvraag, terwijl anderen hem juist prezen voor het aankaarten van een belangrijk historisch thema.

De politieke carrière van Stephan van Baarle

Stephan van Baarle werd geboren op 24 augustus 1991 in Rotterdam. Na zijn studie politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam raakte hij al snel betrokken bij de lokale politiek. In 2014 werd hij actief als beleidsmedewerker bij de gemeenteraad van Rotterdam. Niet veel later werd hij lid van de partij DENK, een relatief nieuwe politieke partij die zich inzet voor gelijke kansen, antidiscriminatie en diversiteit in Nederland.

In 2018 maakte Van Baarle zijn debuut als raadslid voor DENK in Rotterdam. Hier viel hij op door zijn betrokkenheid bij sociale thema’s, zoals bestrijding van armoede en racisme. In 2021 werd hij verkozen tot lid van de Tweede Kamer. Vervolgens nam Stephan van Baarle in september 2022 het fractievoorzitterschap en partijleiderschap van DENK over. Hij volgde daarmee Farid Azarkan op, die had aangekondigd niet meer beschikbaar te zijn als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Van Baarle werd aangewezen als de nieuwe leider van de partij, zowel binnen de Tweede Kamer als op partijpolitiek niveau.

Standpunten van Stephan van Baarle

Stephan van Baarle staat voor een aantal duidelijke politieke standpunten. Hij zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen – ongeacht afkomst, religie of achtergrond – gelijke kansen krijgt. Discriminatie en racisme moeten volgens hem keihard worden aangepakt. Hij wil dat Nederland een land is waar diversiteit wordt omarmd en waarin minderheden dezelfde rechten hebben als iedereen.

Daarnaast pleit hij voor meer investeringen in onderwijs, met name in achterstandswijken. Volgens Van Baarle moeten kinderen uit alle lagen van de bevolking gelijke kansen krijgen op goed onderwijs. Hij wil ook dat er meer aandacht komt voor de psychische gezondheid van jongeren, en dat de wachtlijsten in de jeugdzorg worden verkort.

Op economisch gebied zet Van Baarle zich in voor een eerlijkere verdeling van welvaart. Hij vindt dat de kloof tussen arm en rijk in Nederland kleiner moet worden. Daarvoor moeten volgens hem de lonen omhoog en moet de zorg beter betaalbaar worden. Verder pleit hij voor meer aandacht voor klimaatverandering, maar dan op een manier die sociaal rechtvaardig is. Hij wil voorkomen dat kwetsbare groepen in de samenleving de prijs betalen voor groene maatregelen.

Politieke successen

Van Baarle heeft als Kamerlid verschillende successen geboekt. Zo heeft hij zich hard gemaakt voor het bespreekbaar maken van discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Hij was betrokken bij meerdere debatten over dit onderwerp en heeft wetgeving gesteund die racisme en uitsluiting moet tegengaan.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.