Pepijn van Houwelingen (FvD): wie is dat?

Pepijn van Houwelingen is lid van Forum voor Democratie (FvD). In deze blog maken we kennis met zijn carrière, zijn rol binnen FvD, zijn politieke successen, en de controverses waarmee hij in opspraak is gekomen.

pepijn van houwelingen forum voor democratie

Motie tegen accijnsverhoging tabak

De accijnsverhogingen op tabak zijn bedoeld om mensen te laten stoppen met roken en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Het doel is namelijk om in 2040 een 'rookvrije generatie' te hebben. Forum voor Democratie is het niet met de accijnsverhoging eens. "Mensen mogen zelf beslissen hoe ze hun leven leiden", aldus Pepijn van Houwelingen.

Niet gekozen, toch in de Tweede Kamer

Na de verkiezingen van 22 november 2023 werd Van Houwelingen niet herkozen. Hij stond namelijk op nummer 4 op de kieslijst en Forum voor Democratie kreeg slechts 3 zetels in de Tweede Kamer: Thierry Baudet, Gideon van Meijeren en Freek Jansen. Vanwege de parlementaire enquête naar de coronapandemie gaf FVD de voorkeur aan Pepijn van Houwelingen. Jansen gaf zijn zetel op en Van Houwelingen keerde zodoende terug in de Kamer.

Van onderzoeker naar politicus

Pepijn van Houwelingen werd geboren op 24 februari 1980 in Den Haag. Hij begon zijn loopbaan niet in de politiek, maar in de academische wereld. Hij studeerde technische bedrijfskunde (Universiteit Twente), Japankunde en (wijsbegeerte van de) economie (Erasmus Universiteit) en voltooide zijn proefschrift over sociaal kapitaal en buurtgroepen aan de Hiroshima City University. [bronIn 2010 kreeg Van Houwelingen een baan bij het Sociaal en Cultureel Planbureau als wetenschappelijk medewerker gespecialiseerd in burgerparticipatie. Hij bleef daar werken tot hij in 2021 Kamerlid werd. [bron]

Politieke loopbaan bij Forum voor Democratie

In 2017 sloot Pepijn van Houwelingen zich aan bij Forum voor Democratie, een rechtse politieke partij die zich inzet voor directe democratie, soevereiniteit, en het behoud van Nederlandse waarden en cultuur. FvD werd in 2016 opgericht door Thierry Baudet en groeide snel uit tot een van de meest besproken partijen in Nederland.

Eind 2019 was Van Houwelingen betrokken bij de oprichting van Ongehoord Nederland.

Van Houwelingen werd in 2021 gekozen als lid van de Tweede Kamer namens FvD. Hij houdt zich vooral bezig met thema’s zoals democratie, EU-beleid, en de relatie tussen burgers en overheid.

Politieke successen

Hoewel Forum voor Democratie vaak in het nieuws komt door controverses, heeft Pepijn van Houwelingen enkele belangrijke politieke successen behaald. Een van zijn grootste wapenfeiten is zijn inzet voor meer directe democratie in Nederland. Van Houwelingen is een groot voorstander van referenda en burgerinitiatieven, en hij heeft zich sterk gemaakt voor wetten die de macht van de burger zouden vergroten.

Daarnaast heeft hij zich uitgesproken tegen de steeds grotere invloed van de Europese Unie op nationale aangelegenheden. Van Houwelingen pleit voor een Nederland dat meer zelfbeschikkingsrecht heeft en minder afhankelijk is van Brussel. Dit standpunt heeft hem veel aanhangers opgeleverd binnen de rechtse vleugel van het electoraat.

Controverses en kritiek

Pepijn van Houwelingen is een politicus die niet bang is om zijn mening te geven, en dat heeft hem regelmatig in opspraak gebracht. Een van de meest besproken incidenten was zijn confrontatie met collega-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 in november 2021. Van Houwelingen waarschuwde Sjoerdsma tijdens een debat over coronamaatregelen met de woorden: “Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen.” Deze opmerking werd door velen gezien als een bedreiging en leidde tot veel verontwaardiging in de Kamer en daarbuiten.

Van Houwelingen verdedigde zich door te zeggen dat hij bedoelde dat politici ooit verantwoording zullen moeten afleggen voor hun beleid, maar de opmerking bleef hem achtervolgen. Dit incident is een voorbeeld van de manier waarop Van Houwelingen regelmatig in het nieuws komt vanwege zijn controversiële uitspraken.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.