Fatbike minimumleeftijd: Tweede Kamer stemt in

Gepubliceerd op 2 september 2024 om 23:27

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een minimumleeftijd voor fatbikes. PVV, GroenLinks-PvdA en VVD willen dat minister Madlener van Infrastructuur een leeftijdsgrens invoert.

fatbike

Afbeelding: fatbikeskopen.nl

Moties van Kamerleden over fatbikes

Op welke leeftijd de grens precies komt, is onduidelijk. Op 11 september 2024 is er een debat in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid. Dan kunnen Kamerleden moties indienen om een leeftijdsgrens in gang te zetten.

De fatbike heeft razendsnel een slecht imago gekregen, maar zijn ook Nederlanders die niet meer zonder kunnen, zoals de 56-jarige Anneloes en 17-jarige Chris. In deze video vertellen ze waarom:

Bron: RTL Nieuws

Maatregelen tegen opgevoerde fatbikes

"Nederland schreeuwt om maatregelen tegen opgevoerde fatbikes. We hopen met een leeftijdsgrens de omgeving te beschermen tegen de bestuurders van fatbikes", zegt PVV-Kamerlid Hidde Heutink. "Welke leeftijdsgrens daar het beste aan bij draagt gaan we bezien."
Eerder voelde de PVV, met Madlener als Kamerlid, nog weinig voor maatregelen.

Hidde Heutink

VVD vóór maatregelen tegen Fatbike

Meerdere partijen in de Kamer willen dat de minister strenger optreedt. De VVD liet eind juni al weten vóór verschillende maatregelen te zijn. Kamerlid Hester Veltman is voorstander van een minimumleeftijd, rijbewijs én een helmplicht. "We zien allemaal hoe veel ongelukken en overlast vooral jongeren op fatbikes veroorzaken. Die apparaten zijn de facto (betekenis de facto: in feite, red.) gewoon bromfietsen. Het is goed dat andere partijen nu ook die eerste stap van een leeftijdsgrens willen zetten."

Afbeelding Hester Veldman-Kamp

GroenLinks-PvdA: ernstige ongelukken door fatbikes

Ook GroenLinks-PvdA wil maatregelen. "De overlast door fatbikes loopt de spuigaten uit, met ernstige ongelukken - waarbij vaak jonge kinderen en tieners zijn betrokken - tot gevolg", zegt Kamerlid Habtamu de Hoop. "PVV-minister Madlener doet het af als: 'grappige en stoere fietsen', dat is totaal onverantwoord!" De Hoop pleit voor een grens van 12 jaar en een helmplicht.
Ook BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil een leeftijdsgrens. Ze, is net als de VVD, voor 16 jaar. "We moeten daar serieus naar kijken", zegt Van der Plas.

Afbeelding: Habtamu de Hoop, GroenLinks-PvdA

Afbeelding: Caroline van der Plas BBB

CDA vraagt om maatregelen tegen fatbikes

3 september 2024, mondelinge vragen Tweede Kamer:

CDA'er Harmen Krul wil graag dat minister Madlener (Infrastructuur) een helmplicht en een minimumleeftijd voor fatbikes invoert.

Berijders van fatbikes veroorzaken overlast en zijn een gevaar voor zichzelf en voor andere weggebruikers, constateert Krul. Bovendien zijn het vaak minderjarigen. Hij wil daarom een helmplicht en een minimumleeftijd voor fatbikes. Ook vraagt Krul om betere handhaving op opgevoerde fatbikes.

De minister (Barry Madlener, red) antwoordt dat hij zeker bereid is wensen van een Kamermeerderheid te volgen, maar dat het ook ingewikkeld is om specifieke regels te stellen. Fatbikes vallen namelijk in de categorie "elektrische fiets". Elke regel die je invoert, zal daarom voor álle elektrische fietsen gelden. Hij zegt toe dat hij een brief zal sturen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van aanvullende regels voor de fatbike. Ook gaat hij met Justitie en Veiligheid bespreken hoe de controles beter kunnen, eventueel met behulp van boa's.

[bron: tweedekamer.nl

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.