VVD stemt in Eerste Kamer in met verlaging Eigen Risico

Gepubliceerd op 28 augustus 2024 om 14:42

In augustus 2024 maakte de VVD een opvallende beslissing bekend: de partij zal unaniem instemmen met een verlaging van het eigen risico in de zorgverzekering. Dit besluit markeert een aanzienlijke koerswijziging voor de partij die traditioneel gezien juist pleit voor eigen verantwoordelijkheid en marktwerking in de zorg. Waarom besluit de VVD om van richting te veranderen?

Edith Schippers Lid Eerste Kamer en fractievoorzitter VVD

edith schippers  eerste kamer vvd

VVD voorstander van vrije markt en eigen verantwoordelijkheid

De VVD heeft zich jarenlang geprofileerd als de partij die de vrije markt en persoonlijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Het eigen risico werd door de liberalen altijd verdedigd als een noodzakelijk instrument om de zorgkosten beheersbaar te houden. De redenering was dat mensen bewuster zouden omgaan met hun zorgconsumptie als zij een deel van de kosten zelf moesten dragen.

Eigen risico onrechtvaardig

Steeds meer Nederlanders vinden het eigen risico onrechtvaardig. Vooral mensen met een laag inkomen en/of chronisch zieken vinden het verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico een goed idee.

Verlaging eigen risico in hoofdlijnenakkoord

De VVD maakt deel uit van een coalitie met PVV, NSC en BBB. De verlaging van het eigen risico staat niet in het verkiezingsprogramma van de VVD. Maar de partijen hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat het eigen risico verlaagd wordt. "Dus als er wetgeving in de Eerste Kamer voorligt om het eigen risico te verlagen, stemt de VVD-fractie daar unaniem voor”, reageert Schippers (bron).

Meer lezen over verlagen eigen risico?

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.