35% van VVD-stemmers heeft spijt

Gepubliceerd op 3 december 2023 om 15:33

Op 22 november 2023 vonden de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 plaats. Anderhalve week na de verkiezingen heeft ruim een derde van de VVD-kiezers al spijt van een stem op die partij, meld RTL Nieuws op 3 december 2023. De achterban van VVD-leider Dilan Yesilgöz oordeelt hard over haar snelle beslissing om niet in een kabinet te stappen: 74 procent staat niet achter dat besluit. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 21.000 leden van het RTL Nieuwspanel.

Afbeelding @ANP

VVD-stemmer heeft spijt

Elf dagen na de verkiezingen heeft 66% van de mensen mensen weinig hoop meer dat er met de verkiezingsuitslag van 2023 een stabiel kabinet gevormd kan worden. "Kiezers van rechts én links zijn verbaasd over de beslissing van zowel Dilan Yesilgöz als Pieter Omtzigt, om helemaal niet met Wilders te gaan praten", zegt RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker. "84 procent van alle kiezers vindt dat ze in ieder geval inhoudelijke gesprekken zouden moeten voeren voordat ze zo'n beslissing nemen – en bij VVD- en NSC-kiezers liggen die percentages zelfs nog hoger."

Kritiek bij VVD-stemmers

Vooral bij de VVD-kiezers ziet Rademaker weinig begrip en veel kritiek. "Driekwart vindt dat ze de beslissing om niet in een regering te stappen, veel te snel heeft gemaakt. Dat is dus het overgrote deel van haar eigen kiezers. Zij zagen in één klap de hoop op een rechts kabinet vervliegen. Zelfs na alles wat Yesilgöz de afgelopen week overal heeft uitgelegd, blijft een rechts kabinet met VVD, NSC, BBB én PVV de favoriete optie voor die achterban. Ze vinden dit heel moeilijk te verteren." Het zorgt ervoor dat op dit moment ruim een derde (35 procent) van de VVD-kiezers spijt heeft van zijn stem op die partij. Bij andere partijen is dat 3 tot 4 procent.

Vertrouwen in Yesilgöz is laag

Ook het vertrouwen in de VVD-leider zelf staat door deze beslissing onder druk. Zo'n 72 procent van de achterban heeft vertrouwen. "Dat is laag voor een partijleider," duidt Rademaker. "Het zijn de eigen kiezers, dus dat zou tussen de 85 en 100 procent moeten liggen. Een maand geleden had 86 procent nog vertrouwen in Yesilgöz. Ze heeft heel wat te repareren."

De acherban heeft zelfs een brandbrief gestuurd naar de partijtop van de VVD. Fractievoorzitter van VVD Cranendonck, Jordy Drieman, kan het aan zijn lokale achterban maar moeilijk uitleggen. "Volgens mij hadden we afgesproken dat we geen enkele kiezer zouden uitsluiten."

Drieman vindt het jammer dat de VVD, voordat de gesprekken over het kabinet überhaupt zijn begonnen, de tafel al verlaat. "Ik vind het niet aansluiten bij de campagne die is gevoerd. Volgens mij hadden we afgesproken dat we geen enkele kiezer zouden uitsluiten. En nog voordat een gesprek is gevoerd, sluit je 2,5 miljoen kiezers uit."

Drieman is niet de enige die daar zo over denkt. De VVD-fractie in Steenbergen stuurde zelfs een brandbrief. "Veel VVD-stemmers hebben op de PVV gestemd om een linkse overwinning tegen te gaan en een rechtse coalitie de kans te geven", zegt Tineke Feskens. "Dat is nu teniet gedaan."

Ook NSC-kiezers zijn kritisch

Ook de NSC-achterban reageert verrast op de ontwikkelingen. Veel NSC-kiezers zijn kritisch op het besluit van Omtzigt om niet te gaan praten met de PVV. De helft (50 procent) vindt dat geen goede beslissing en 10 procent van Omtzigts achterban heeft nu spijt van een stem op NSC. Ook deze kiezersgroep wil het liefst in een kabinet stappen met PVV, VVD en BBB. Een minderheidskabinet, zoals Omtzigt zelf wil, is stukken minder populair.

 

OpWieMoetIkStemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij de volgende keer weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.