Martin Bosma - PVV

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 20:25

Martin Bosma een belangrijk lid van de Tweede Kamer voor de PVV (Partij voor de Vrijheid). Wie is Martin Bosma en wat is zijn rol in politiek Nederland?

martin bosma pvv

De vroege jaren en start van zijn carrière

Martin Bosma werd geboren op 16 juli 1964 in Wormer, een dorp in Noord-Holland. Voordat hij de politiek in ging, werkte hij als journalist en programmamaker. Hij studeerde politieke wetenschappen in Amsterdam en New York. Zijn interesse in politiek en media was al vroeg duidelijk. Hij werkte onder andere bij de NOS en maakte programma's voor verschillende omroepen.

In 2006 stapte hij over naar de politiek. Hij sloot zich aan bij de PVV, de partij van Geert Wilders, en werd al snel een van de belangrijkste adviseurs van Wilders. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stond hij op de kandidatenlijst van de PVV en werd hij verkozen als Kamerlid.

Politieke successen van Martin Bosma

Bosma heeft door de jaren heen verschillende rollen vervuld binnen de PVV. Hij is vooral bekend geworden als specialist op het gebied van media, cultuur, en onderwijs. Als woordvoerder voor deze onderwerpen heeft hij zich vaak uitgesproken over de publieke omroep, die hij bekritiseerde vanwege wat hij zag als een linkse vooringenomenheid. Hij pleitte voor een kleinere en minder invloedrijke publieke omroep en voor meer ruimte voor commerciële zenders.

Een ander belangrijk punt voor Bosma is vrijheid van meningsuiting. Hij verdedigde meerdere keren het recht om controversiële meningen te uiten, zelfs als die tegen de gevestigde orde ingaan. Dit standpunt sluit goed aan bij de kernwaarden van de PVV, die zich vaak profileert als een partij die strijdt tegen politieke correctheid en voor meer directe democratie.

Bosma heeft ook veel aandacht besteed aan de bescherming van de Nederlandse identiteit. Hij is kritisch op immigratie en multiculturalisme en pleit voor het behoud van Nederlandse tradities en waarden.

Martin Bosma als Kamervoorzitter

In 2017 werd Bosma benoemd tot tweede ondervoorzitter van de Tweede Kamer, een belangrijke positie waarin hij de voorzitter vervangt wanneer dat nodig is. Als kamervoorzitter staat hij bekend om zijn strikte handhaving van de regels. Hij zorgt ervoor dat debatten ordelijk verlopen en dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar mening te geven.

Zijn stijl als kamervoorzitter wordt door sommigen gewaardeerd omdat hij duidelijk en streng is, maar anderen vinden hem soms te rigide. Hij heeft meerdere keren harde woorden gewisseld met andere Kamerleden, vooral als hij vond dat ze zich niet aan de regels hielden. Dit heeft hem zowel lof als kritiek opgeleverd.

Twistpunten rondom Martin Bosma

Zoals bij veel prominente politici is Martin Bosma niet zonder controverse. Een van de meest besproken kwesties was zijn kritiek op de publieke omroep, die door sommigen als te fel werd ervaren. Tegenstanders vonden dat hij te ver ging in zijn beschuldigingen van linkse vooringenomenheid.

Ook zijn standpunten over immigratie en multiculturalisme hebben tot discussies geleid. Critici vinden dat hij te eenzijdig focust op de negatieve kanten van immigratie en te weinig oog heeft voor de positieve bijdragen van migranten aan de Nederlandse samenleving.

Een andere controverse ontstond toen Bosma een boek publiceerde over de rol van de media in de politiek. In dit boek, getiteld "Minderheid in eigen land", beschreef hij zijn visie op de invloed van linkse ideeën in de media. Het boek werd geprezen door aanhangers, maar fel bekritiseerd door tegenstanders, die het beschouwden als een aanval op de persvrijheid.

Martin Bosma gekozen als voorzitter van de Tweede Kamer

Op 14 december 2023 is Martin Bosma van de PVV door de Tweede Kamer gekozen als voorzitter. In de tweede ronde van de verkiezingsprocedure kreeg hij 75 van de 146 geldig uitgebrachte stemmen. Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) kreeg er 66 in deze ronde. Het PVV-Kamerlid haalde daarmee de benodigde meerderheid.

Na de verkiezingen van 2010 is hij ondervoorzitter geworden en lid van het Presidium. “Sindsdien heb ik ontelbare malen op ‘de stoel’ plaatsgenomen. Ik heb enorm veel debatten voorgezeten. Altijd ben ik erin geslaagd de Kamer in rustig vaarwater te houden”, schreef hij in zijn openbare sollicitatiebrief. 

martin bosma met bloemen na de overwinning van de verkiezingen voor kamervoorzitter

Partijleider Geert Wilders is supertrots

"SUPERTROTS", is de kop van het nieuwsbericht op de website van de PVV. 

Geert Wilders schrijft: ‘‘We zijn de grootste partij van Nederland geworden, begonnen aan de informatie, leveren de nieuwe Kamervoorzitter, er is een nieuwe politieke werkelijkheid ontstaan en ik ben daar supertrots op!’’

geert wilders pvv

Reacties van Martin Bosma en Tom van der Lee

Met een meerderheid van 75 stemmen is Martin Bosma door 145 leden van de Tweede Kamer gekozen als voorzitter. "Om te beginnen, wil ik een hertelling", grapte de nieuwe Kamervoorzitter.

Het PVV-Kamerlid heeft twee keer eerder gesolliciteerd naar deze functie. Drie keer is scheepsrecht. "Het is nu aan mij om te tonen dat ik Kamervoorzitter ben van alle 150 Kamerleden. En ik ga mijn uiterste best doen om iedereen te faciliteren. Maar ik heb altijd gezorgd dat de partijen, waarmee ik het oneens ben, heerlijk hun ding konden doen. Ik heb er altijd op gelet dat ze hun verhaal konden doen, dat ze voor het voorlicht kwamen. Ik heb ook altijd kleine fracties geholpen, ook in het presidium. Dus dat blijf ik gewoon doen."

Ik hoop dat Bosma zijn woorden in de praktijk brengt

Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) hoopt dat Martin Bosma waarmaakt wat hij in het debat heeft gezegd. Van der Lee blijft lid van het presidium als eerste ondervoorzitter. "Ik zal mijn best doen om te laten zien dat we in samenwerking voor alle Kamerleden en alle Nederlanders die zij vertegenwoordigen op een verbindende manier in dit parlement met elkaar om kunnen gaan."

 

tom van der lee

Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA)

"Ik heb mijn eigen opvatting gegeven over hoe een voorzitter zou moeten opereren. En dat ga ik ook vormgeven als eerste ondervoorzitter. En ik hoop dat de heer Bosma zijn woorden in de praktijk brengt. Ik ben een democraat en de heer Bosma is verkozen door de Kamer en daar heb ik vertrouwen in."

Martin Bosma draagt overwinning op aan de PVV'ers

"Ik wil mijn bescheiden overwinning opdragen aan heel veel PVV'ers die de afgelopen 20 jaar een prijs hebben moeten betalen voor het feit dat ze PVV'er zijn. Ze zijn ontslagen, kregen geen promotie en soms werden hun kinderen niet opgesteld bij een sport. Er zijn hele vervelende verhalen bekend", zegt Bosma na zijn overwinning in de Kamer.

In een interview met De Telegraaf zegt Bosma: "Ik ga niets meer uiten wat niet neutraal is en ik doe niet meer aan partijpolitiek. Ik ga een derzer dagen mijn kantoor leeghalen, ik ben mijn portefeuille kwijt. Nu ben ik gewoon neutraal en dat is altijd de traditie geweest van de Tweede Kamer. De Kamervoorzitter is knetter- ,knetterneutraal. Dat zal soms moeite kosten, maar ik ga wel betrachten, want dat hoort bij de Nederlandse politiek. Ik doe nu mijn best voor iedereen en niet alleen voor mijn fractie. 

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.