Europese Centrale Bank verhoogt rente

Gepubliceerd op 14 september 2023 om 22:28

Om de aanhoudende prijsstijgingen in toom te houden, verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 0,25 procentpunt naar 4 procent. Het is de tiende verhoging in iets meer dan een jaar, wat nooit eerder gebeurde. Door de rente te verhogen, krijgen de banken meer rente als ze geld stallen bij de ECB. Het idee is dat als banken zelf meer rente krijgen, ze ook de rentes voor consumenten en bedrijven verhogen.

Hoe remt de renteverhoging de inflatie?

Oftewel: je krijgt dan meer rente op je spaarrekening. Als je meer rente over je spaargeld krijgt, ga je minder geld uitgeven. Omdat sparen aantrekkelijk wordt, zul je bijvoorbeeld minder geld uitgeven in de supermarkt. Er is dus minder vraag naar producten. En minder vraag leidt tot lagere prijzen. 

Door de rente te verhogen, remt de inflatie dus af.

De prijzen blijven stijgen

Maar tot nu toe lukt dat nog niet echt. Want de prijzen waren namelijk in de eurozone vorige maand 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in Nederland blijven de prijzen maar stijgen, al gaat het minder hard dan vorig jaar. Wel is het zo dat de gevolgen van hogere rentes vaak pas na een tijdje zichtbaar worden.

Ondanks de renteverhogingen is de inflatie nog niet terug op het gewenste niveau van 2%. Maar de economie heeft wel te lijden onder al die verhogingen. Zo kwam Nederland in de eerste helft van dit jaar in een kleine recessie terecht. Ook andere Europese economieën modderen voort. Toch besloot het ECB-bestuur de rente op te schroeven.

Waarom blijven de prijzen stijgen ondanks de renteverhogingen?

De banken ontvangen door de renteverhoging wel meer rente, maar de rente op het spaargeld verhogen ze maar mondjesmaat. De grote banken in Nederland geven inmiddels slechts rond de 1,5% rente, terwijl ze zelf al geruime tijd meer dan 3% krijgen. Daarom hebben de banken de laatste tijd dan ook veel kritiek gekregen, onder meer vanuit de politiek.

Bron: https://www.nu.nl/economie/6280854/ecb-schroeft-rente-voor-tiende-keer-op-naar-hoogste-niveau-ooit.html

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.