Discussie om de jaartallen 2030 en 2035 en de bekering van Hoekstra

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 13:50

Op 6 september 2023 komt er een nieuwsbericht van De Telegraaf:  "Het jaar 2030 wordt niet langer als einddoel voor de stikstofplannen in de wet opgenomen." Dit onderwerp "het jaartal 2030 of 2035" mag absoluut niet ontbreken op deze website. Wat mij betreft gaat dit onderwerp met stip de geschiedenisboeken in. 

Stikstofplannen in kabinet-Rutte IV

Even een stukje "geschiedenis". In het kabinet-Rutte IV was er een hoop discussie over de jaartallen 2030 en 2035. Want in de huidige wet staat namelijk dat het jaar 2025 een tussendoel is en het jaar 2035 het einddoel is voor de stikstofplannen.

Regeerakkoord 

In het regeerakkoord kabinet-Rutte IV zijn de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tot het volgende akkoord gekomen:

"Nederland wil koploper in Europa zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde. Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, scherpen we het doel voor 2030 in de Klimaatwet aan tot tenminste 55% CO2 reductie. We committeren ons hard aan dit doel en zullen indien nodig extra stappen zetten om dit te realiseren. Om dit doel ook zeker te halen, spreken we af om ons in het beleid te richten op een hogere opgave, wat neerkomt op circa 60% in 2030."

Het kabinet-Rutte IV wordt dus gevormd door de partijen VVD, D66, ChristenUnie en CDA. Maar Wopke Hoekstra van de coalitiepartij CDA zegt in een interview met het Algemeen Dagblad op 18 augustus 2022: "Het jaartal 2030 is niet heilig" Als het jaar 2030, waar Wopke Hoekstra zijn handtekening onder heeft gezet, niet langer heilig is, dan moet het regeerakkoord opengebroken worden.

Waarom zegt Wopke Hoekstra dat?

Deze actie van het CDA zat er al een beetje aan te komen, aldus de Volkskrant op 19 augustus 2022. Je kunt het niet los zien van de electorale situatie van de partij. Ze worden deels leeggegeten door de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas. Met de Provinciale Statenverkiezingen die eraan komen is dat geen prettig vooruitzicht. Hoekstra staat onder druk van zijn achterban, en dit is zijn eerste stap om die tegemoet te komen.

Nederland wachtte gespannen de ontwikkelingen in deze kwestie af. Valt het kabinet-Rutte IV op dit onderwerp?

Landbouwakkoord

In december 2022 gaat de minister van Landbouw, Piet Adema, in overleg met 50 partijen om een Landbouwakkoord op tafel te krijgen. Naar mijn mening is het bijna onmogelijk om 50 partijen met de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ook minister Adema lukte dit niet: het Landbouwakkoord klapte. De minister kreeg de opdracht om in september 2023 met nieuwe plannen te komen.

De toekomst van Wopke Hoekstra

In de tussentijd onderhandelt het kabinet met Wopke Hoekstra over het jaartal. De toekomst van Wopke Hoekstra is onzeker. Blijft hij leider van het CDA? En wat vinden de leden, en dan met name de boeren, van het CDA? 

 

Tekst gaat verder onder de video

 

Kabinet-Rutte IV valt op 7 juli 2023

Soms lossen de problemen vanzelf op. Want het kabinet valt op 7 juli 2023. Maar niet door toedoen van de actie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Het is de minister-president Mark Rutte, die de stekker eruit trekt. Reden: migratie. Dat is een heel ander verhaal.

Hoekstra naar Europa

De man die een crisis in zijn partij en in de coalitie veroorzaakte door te zeggen dat 2035 ook goed, want "als de doelen maar behaald worden" is dus Wopke Hoekstra van het CDA. En diezelfde Wopke Hoekstra wordt op 25 augustus door Mark Rutte voorgedragen als de opvolger van Frans Timmermans als Eurocommissaris. Want Frans Timmermans verlaat Europa, om lijsttrekker te worden van de samengestelde politieke partij GroenLinks-PvdA.

De bekering van Wopke Hoekstra

Tijdens de sollicitatieprocedure lijkt Wopke Hoekstra ineens groener dan groen. Het Europarlement was kritisch over de gedaantewisseling van Wopke Hoekstra: PvdA'er Mohammed Chahim: "We zijn getuige geweest van de wonderbaarlijke bekering van Hoekstra tot groene politicus. Zijn schriftelijke antwoorden vandaag waren geloofwaardiger. Wij als PvdA-delegatie blijven wel kritisch over zijn transformatie. We zullen hem aan zijn beloftes houden. Hij moet nu de daad bij het woord voegen."

Het Europarlement wilde van Wopke Hoekstra horen dat de Europa tegen 2040 al bijna klimaatneutraal wordt en dat de Eurocommissie het afbouwen van fossiele subsidies gaat afdwingen.

Een jaar geleden was "2035 ook goed" als het gaat om een stikstofreductie van 50%. Tijdens de sollicitatieprocedure blijkt het voornemen van Hoekstra ineens te zijn "in 2040 (in plaats van 2050) klimaatneutraal te zijn", oftewel 0% uitstoot. 

[1] https://www.telegraaf.nl/nieuws/1354661279/cda-leider-hoekstra-stikstofdoelen-halen-in-2030-niet-heilig
[2] https://nos.nl/artikel/2479960-landbouwakkoord-lag-voor-het-grijpen-waarom-ging-het-toch-mis
[3] https://nos.nl/artikel/2479960-landbouwakkoord-lag-voor-het-grijpen-waarom-ging-het-toch-mis
[4] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5395045/het-kabinet-rutte-iv-gevallen-hoe-nu-verder
[5] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5406199/kabinet-neemt-2030-als-stikstofdeadline-niet-meer-op-de-wet

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.