Wooncrisis: Debat Volt, JA21 en SGP

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 14:19

Het is de laatste jaren steeds moeilijker geworden om een woning te bemachtigen. De belangrijkste redenen zijn de hoge prijzen van de koop- en huurwoningen en het tekort aan woningen. De woningmarkt zit muurvast. Meer dan de helft van de woningzoekenden heeft grote moeite met het vinden van een huis. Daarom is voor de kiezers de woningcrisis een cruciaal thema tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Hoe komen we uit deze crisis? Laurens Dassen, lijsttrekker van Volt, Chris Stoffer van SGP en Joost Eerdmans, lijsttrekker van JA21 debatteren over bouwen en de hypotheekrenteaftrek.

joost eerdmans, chris stoffers en laurens dassen bij goedemorgen nederland in de studio

Laurens Dassen, Volt

Het afbraakbeleid van de VVD is de oorzaak van de wooncrisis

Het is niet de vraag óf er gebouwd moet worden. De vraag is, waar komen die nieuwe woningen te staan? Laten we wel even vooropstellen dat we in deze crisis zijn gekomen door het afbraakbeleid van de VVD in de afgelopen jaren. Dus we hadden hier helemaal niet in hoeven te zitten. 

Maar nu moeten we zorgen dat we er zo snel mogelijk uitkomen. En dan moet er inderdaad veel meer extra gebouwd gaan worden. Heel belangrijk is dat we dus ook meer centrale regie krijgen. Dus Volt wil een minister met een eigen ministerie en voldoende budget om woningen te bouwen. 

Volkshuisvestingsfonds

Woningcorporaties geven duidelijk aan dat er binnenstedelijk gebouwd kan worden, maar dat de dure grondprijs het probleem is. Daarom zegt Volt, dat er een ministerie moet komen, die regie heeft en kan helpen om die grondprijzen te verlagen. Daarvoor heeft Volt een volkshuisvestingsfonds opgezet. Dit fonds kan woningcorporaties helpen om zo snel mogelijk binnenstedelijk te bouwen. 

Als dat onvoldoende blijkt, dan moet er buitenstedelijk gebouwd worden. Denk dan aan agrarisch land, dus niet in het groen. Want we moeten de natuur versterken met elkaar. We hebben namelijk gezien hoe kwetsbaar de natuur is in Nederland. Wij willen dat 30% van het Nederlandse oppervlak natuur gaat worden. Wij vinden ook dat de landbouw natuur-inclusief moet worden. Maar als je dan buitenstedelijk gaat bouwen, dan zou je ongeveer 1,5% van het agrarisch land nodig hebben om alle woningen te kunnen bouwen. 

Liever binnenstedelijk, want de natuur moeten we niet afbreken

We moeten de natuur niet afbreken, we moeten de natuur versterken. Er zijn voldoende andere plekken in Nederland waar we kunnen bouwen. We moeten heel snel zorgen voor de jonge mensen. Die kunnen eerst op een kamer en dan doorstromen naar een appartement. Zodat ze niet bij hun ouders hoeven te wonen. Want daar gaat het om: jonge mensen kunnen geen woning vinden. We moeten zo snel mogelijk bouwen en dat hoeft niet in het groen. 

Nieuwe stad De Marker kost teveel tijd

Voor mij klinkt de nieuwe stad als iets dat heel veel tijd kost. Het moet nog onderzocht worden en die tijd hebben we niet. We moeten gewoon gaan starten met bouwen op de plekken in de verschillende steden waar dat mogelijk  is. De jonge mensen, agenten, verplegers, kunnen daar gaan wonen. Daarnaast kunnen we gaan kijken waar we buitenstedelijk gaan bouwen. Maar een hele nieuwe stad kost ontzettend veel tijd om het uit te zoeken. Waar moet hij dan komen? Daar moet onderzoek naar gedaan worden. We hebben geen tijd voor onderzoek, er moet gebouwd worden.

Hypotheekrente zo snel mogelijk afschaffen

De hypotheekrente is geen taboe. Want in 2011 gaf de Nederlandse Bank al aan dat we de hypotheekrente zo snel mogelijk moeten afbouwen. De afgelopen kabinetten hebben we weer lopen dralen, dralen en dralen. Volt wil dat zo snel mogelijk afschaffen, zo richting 2030. De hypotheekrente is een subsidie die de huizenprijzen opdrijft en ervoor zorgt dat de kloof tussen huizenbezitters en de mensen die een huis bezitten groter wordt. Daarbij profiteren de mensen met de grootste vermogens en met de grootste huizen het meest van de hypotheekrenteaftrek. Dat is in mijn optiek niet eerlijk. Het zorgt dat de woningmarkt niet goed functioneert, dus laten we dat zo snel mogelijk afbouwen. 

Als je de hypotheekrenteaftrek niet wilt afschaffen, zeg je eigenlijk dat veel jonge mensen, die op dit moment geen woning hebben, moeten betalen voor de rijkere mensen in Nederland, zodat zij de hypotheekrenteaftrek kunnen behouden. Want dat is wat er uiteindelijk gebeurt. Laten we de hypotheekrenteaftrek zo snel mogelijk afschaffen, dan kan de woningmarkt weer afkoelen.

Joost Eerdmans, JA21

Nieuwe stad, bejaardentehuizen en grip op migratie

Wij willen een nieuwe stad bouwen in De Marker in de Markerwaard. Dat is denk ik een veel betere stap dan in het groen gaan bouwen. Plus de herintroductie van bejaardentehuizen. Oudere mensen kunnen bij elkaar gaan wonen en dan komen er huizen vrij voor de starters. 

En de migratie blijft een hekel punt. Als er jaarlijks netto 100.000 mensen bijkomen, dan zijn we voor de migranten aan het bouwen. Dus daar moeten we de rem opzetten. 

Markerwaard is in ontwikkeling

De Markerwaard is al in ontwikkeling. Het is namelijk heel mooi wonen, want je woont natuurlijk in het groen en bij het water. Dat zou Volt ook moeten aanspreken. Maar ik zeg niet 'stop maar met bouwen'. Ik ben alleen tegen het volbouwen van plekken waar nog amper een strookje groen is. 

ja21 wil stad bouwen in markerwaard

Afbeelding: Vastgoed Business School

Tegenstander hypotheekrenteaftrek, huiseigenaren al veel kosten

Iedereen die een huis heeft profiteert van de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek wordt al stapsgewijs afgebouwd door kabinet-Rutte III. JA21 denkt dat de huiseigenaren al met heel veel kosten worden opgezadeld: de OZB (Onroerende Zaak Belasting) blijft stijgen, straks krijgen ze de dwangpomp in hun huis gezet. Dus er is al veel onrust in de woningmarkt voor de eigenaren. Daarom denk ik dat je hypotheekrenteaftrek niet moet afschaffen. 

Wat is OZB Onroerendezaakbelasting?

Onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die (huis)eigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. Ook als u uw pand niet als woning gebruikt, betaalt u OZB. U betaalt onroerendezaakbelasting (OZB) omdat u een woning, gebouw of perceel grond in bezit hebt of huurt.

De hoogte van de aanslag OZB hangt af van de waardebepaling van de onroerende zaak (WOZ-waarde) waarvan u eigenaar of gebruiker bent.

Chris Stoffer, SGP

Buitenstedelijk bouwen als boeren vrijwillig meewerken

Als de boeren vrijwillig meewerken aan buitenstedelijk bouwen, heeft SGP er geen problemen mee. Want we moeten echt gaan bouwen, want thuis bij je vader en moeder blijven wonen is geen optie. Dan moet je heel reëel gaan kijken, want binnen de bebouwde kom wil je ook een beetje groen en ruimte voor een speelplaats. 

Bouw woningen bij kleine dorpen

Laten we gewoon gewoon de leefbaarheid op het platteland een beetje op pijl houden. Bouw woningen bij kleine dorpen. Dan komen er weer nieuwe jonge mensen bij en dan houd je de dorpen leefbaar. Het is heel goed om zo snel mogelijk te bouwen. Ik denk dat dat kan bij elke dorp, het is goed voor de leefbaarheid van het platteland en ik denk dat het de snelste manier is. Daarnaast moet je kijken of je nog extra kunt bouwen in de nieuwe stad, prima. Volgens mij moeten we nu geen taboes hebben. 

Hypotheekrenteaftrek behouden voor bestaande gevallen

Als het gaat om de hypotheekrenteaftrek vind ik dat je betrouwbaar moet zijn als overheid. Dus sowieso voor de bestaande gevallen moet je niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Anders ga die mensen in de problemen brengen. En verder kun je best kijken naar een stukje versobering door een nationale hypotheekgrens. De SGP hecht er wel enorm aan dat mensen naar een eigen woning worden toegebracht. En daar moeten fiscale mogelijkheden voor zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.