Oplossing klimaatcrisis: CO2-opslag onder zeebodem in lege gasvelden

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 13:07

Op 16 oktober 2023 hebben Nederland en Denemarken een akkoord getekend om samen te werken aan transport en opslag van CO2  onder de zeebodem in lege gasvelden. Door grensoverschrijdend transport tussen havens en industrie leveren Nederland en Denemarken een bijdrage aan de Europese klimaatdoelstellingen. De overeenkomst is ondertekend door demissionair minister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie en minister Lars Aagaard van Klimaat, Energie en Utiliteiten uit Denemarken.

minister van Klimaat en Energie Rob Jetten

Afbeelding: Martijn Beekman / D66

Wat bereik je met CO2-opslag onder de zeebodem?

Een van de oplossingen om klimaatverandering te stoppen is de CO2-uitstoot zo snel mogelijk terugbrengen naar nul.

Omdat olieraffinaderijen, staal- en kunstmestfabrieken nog steeds veel CO2 uitstoten, is CO2-opslag een makkelijke oplossing  in de klimaatcrisis om de CO2-uitstoot naar nul terug te brengen.

Met CO2-opslag onder de zeebodem stoppen we de uitstoot van CO2 niet, maar vangen we het op voordat het in de lucht kan komen. Vervolgens slaan we dat op onder de zeebodem in lege gasvelden. Zo kan de CO2-uitstoot niet bijdragen aan klimaatverandering.

CO2-opslag is geen echte oplossing voor het verduurzamen van de industrie, omdat de verbranding van fossiele brandstoffen door blijft gaan.

Waarom hebben we CO2-opslag alsnog nodig?

Sommige bedrijven in de industrie kunnen nog niet meteen van fossiele brandstoffen af en overstappen op duurzame energie en processen.

Schone alternatieven zoals groene stroom en groene waterstof moeten eerst flink worden opgeschaald. We kunnen daar niet op wachten, want dan halen we de klimaatdoelen niet. Om de uitstoot snel omlaag te brengen, hebben we dus tijdelijk CO2-opslag nodig.

Subsidie voor CO2-opslag

Om te zorgen dat er genoeg geld overblijft voor maatregelen die de uitstoot wel stoppen, zijn in het Klimaatakkoord randvoorwaarden gesteld aan de subsidie voor CO2-opslag. Alleen bedrijven die echt niet anders kunnen, krijgen subsidie voor CO2-opslag.

Zij moeten tegelijkertijd ook investeren in echte verduurzaming, zoals technieken die werken op groene elektriciteit en groene waterstof. Alleen zo komen we af van fossiele brandstoffen en wordt de industrie straks duurzaam.

Uitleg in video van CO2-opslag onder de zeebodem

Natuur en Milieu legt in deze video uit hoe CO2-opslag in zijn werk gaat. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.