Stikstofcrisis: veehouderij vs industrie

Gepubliceerd op 20 september 2023 om 13:51

In Nederland hebben we een stikstofprobleem, want er zit teveel emissie in de lucht dat neerdaalt op onze natuur. De overheid legt de schuld voornamelijk bij de boeren. In dit artikel legt Fleur Maartje Bakker het verschil tussen boeren en industrie uit.

Boer Bewust

"In Nederland hebben we een stikstofprobleem. Dit betekent dat er teveel emissie in de lucht is wat neerdaalt op onze natuur. Hier krijgen voornamelijk de boeren de schuld van. Er zijn twee soorten stikstof:

  1. ammoniakale stikstof voor de landbouw
  2. stikstofoxide voor de infra en  industrie

1 kilogram ammoniak staat gelijk aan 2,73 kilogram stikstofoxide

Reduceren stikstofemissie

Via het coalitieakkoord ligt de focus voornamelijk op het reduceren van stikstofemissie. En laten we die inzichtbaar maken voor Noord-Holland. 

Intensieve veehouderij in Noord-Holland

Noord-Holland bevat weinig intensieve veehouderij. Wel zijn er zo'n 89.000 melkkoeien gehouden in 2020. Deze koeien produceren ammoniakemissie tijdens stalperioden, in de weide en bij het bemesten van de percelen. 

Voor het gemak rekenen we met het roostervoer, een hogere emissie per koe en komen dan in totaal op 25 kilogram ammoniakemissie per koe. Totaal komen we dan aan 89.000 x 25 = 2 miljoen 225 ton ammoniakemissie. 

Industrie in Noord-Holland

In Noord-Holland hebben we ook grote industriële bedrijven, zoals Tata Steel. De laatst geregistreerde meting van stikstofemissie bij Tata Steel was in 2019. En dit was nog maar de gerapporteerde uitstoot. De vergunde was nog veel groter. Dus kun je stikstofemissie niet een op een vergelijken met ammoniak, maar moet deze gedeeld worden door 2,73. 

Voor Tata Steel betekent dit dat ze 14.890 kilogram ammoniak hebben uitgestoten en 6.034.000 stikstofoxiden. Dus gaat de berekening er als volgt uitzien voor Tata Steel:

6.034.000 / 2,73 = 2 miljoen 225 ton en 146 kilogram.

De stikstofemissie van de 900 boeren gezinnen in Noord-Holland staat gelijk aan de stikstofemissie van 1 industrieel bedrijf, zoals Tata Steel.

Tata Steel mag zijn stikstofemissie de komende jaren reduceren middels maatwerkaanpak. Bij boeren wordt er gesproken over beëindiging en zelfs onteigening", aldus Fleur Maartje Bakker.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.