Asielcrisis: Heeft Nederland grenscontroles?

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 19:31

In het najaar van 2023 kan Nederland de instroom van asielzoekers weer niet aan. Asielzoekerscentrum Ter Apel is wederom overvol; de mensen slapen in stoelen in de wachtruimte. In de maanden oktober kwamen er 6036 asielzoekers naar Nederland en in november vroegen er 5374 mensen asiel aan.

Grenscontroles van Nederland

Steeds meer Europese landen voeren grenscontroles uit om de instroom van asielzoekers te beperken. De asielzoekers worden door mensensmokkelaars naar de Europese landen gebracht. Eenmaal aangekomen in een land vragen ze asiel aan. De instroom van asielzoekers is inmiddels zo groot, dat de Europese landen de instroom niet kunnen verwerken. 

Op het nieuws horen en zien we dat bijvoorbeeld Duitsland zelf grenscontroles uitvoert om de instroom van asielzoekers te beperken. Europarlementariër Assita Kanko zegt hierover: "Ik ben er geen voorstander van als de landen hun eigen grenzen gaan bewaken, want dan halen we het hele Europese project onderuit. Maar ik heb er wel begrip voor, want wat moeten de lidstaten anders doen als de buitengrenzen niet functioneren?"

Grenscontroles om grip op instroom te krijgen

Heeft Nederland ook grenscontroles ingezet om grip op de instroom te krijgen?

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) geeft 12 december 2023 in de Tweede Kamer het antwoord.

"Wij hebben op voorstel van de motie Ruben Brekelmans (VVD) de mobiele toezicht langs de grenzen vergroot. Er is echter wel een probleem. Op een moment dat wij een busje of vrachtwagen met asielzoekers aanhouden, dan kunnen we de mensensmokkelaar pakken en vervolgen. Maar de mensen in het busje die asiel willen aanvragen, moeten we opnemen en daarvoor moeten we de asielprocedure starten."

Asielinstroom in België

"Als ik kijk naar de landen om ons heen, dan zie ik wel dingen gebeuren. In België leven op dit moment 2500 mensen op straat, omdat men het werk niet aankan. Ook in België wordt er gedweild met de kraan open."

Asielinstroom in Duitsland

 "Als ik naar Duitsland kijk, zie ik dat daar stappen gezet worden. Maar in instroom van asielzoekers in Duitsland is nog veel hoger dan in Nederland."
 

Afspraken over asielcrisis op Europees niveau

"Daarom moeten we op Europees niveau afspraken maken. En dat is de oproep die ik twee maanden geleden gedaan heb in het Europees Parlement om snel tot overeenstemming te komen. Ik hoop echt dat we voor het nieuwe jaar onder het Spaanse voorzitterschap op Europees niveau afspraken kunnen maken over de instroom van asielzoekers." 

Wat is het Europees Parlement?

Het Europees Parlement is de wetgevende arm van de Europese Unie en een van de 7 EU-instellingen. Het is samengesteld uit 705 parlementsleden uit alle lidstaten.

Het Europees Parlement beslist over de EU-wetgeving - waaronder de Europese meerjarenbegroting - samen met de Raad van de Europese Unie (regeringen van EU-lidstaten).

Het Parlement kan ook de andere instellingen, zoals de Europese Commissie, ter verantwoording roepen.

Het verkiest de voorzitter van de Europese Commissie en speelt een sleutelrol bij het beoordelen van kandidaat-commissarissen tijdens individuele hoorzittingen. Het college van commissarissen moet door het Europees Parlement goedgekeurd worden.

Leden van het Europees Parlement worden iedere vijf jaar verkozen en vertegenwoordigen zo'n 446 miljoen inwoners van de EU. Over de jaren heen heeft het Parlement als gevolg van de opeenvolgende wijzigingen van de Europese verdragen aanzienlijke wetgevings- en begrotingsbevoegdheden verworven.

6 juni 2024 Verkiezingen Europees Parlement

Op 6 juni 2024 vinden de verkiezingen van het Europees Parlement plaats.

Laat je stem ook in Europa horen en ga stemmen op 6 juni 2024.

Meer informatie over de verkiezingen vind je in dit artikel

Statushouders binnen drie maanden na vergunning een woning

Als een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, verbindt het COA de vergunninghouder binnen 2 weken aan een gemeente waar diegene de beste kans heeft om in te burgeren.

Gemeenten hebben 10 weken de tijd om woonruimte te vinden. Gemiddeld duurt het nu langer voor ze een woning aangeboden krijgen, omdat er te weinig woningen zijn. Als de gemeente een woning heeft gevonden, hebben vergunninghouders 2 weken de tijd om te verhuizen. 

Statushouders weigeren woning

Twee statushouders hebben twee weken de tijd om gedwongen te vertrekken uit het asielzoekerscentrum aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort. Het tweetal weigerde een aangeboden woning in Eemnes en de rechter heeft het COA in zijn gelijk gesteld, meldt het AD op 30 november 2023.

In Nederland is het zo geregeld dat je als statushouder recht op opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebt, tot zij een passende woning hebben gevonden. Nu dit in dit specifieke geval is gebeurd en het duo weigert te vertrekken, is het COA naar de rechter gestapt.

Statushouders geen recht op plek in asielzoekerscentrum

Het tweetal heeft volgens het COA geen recht meer op een plek in het asielzoekerscentrum, omdat hen een woning is aangeboden. Hierdoor vervalt het recht op opvang in het azc en daarin krijgt het COA van de rechter gelijk.

,,Gedaagde partijen (de statushouders, red.) hebben een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd gekregen, en hebben een aanbod van de gemeente Eemnes tot een passende woonruimte geweigerd”, staat te lezen in de uitspraak van de rechter. ,,Het COA heeft er belang bij dat deze onrechtmatige situatie zo snel mogelijk wordt beëindigd, ook met het oog op de beperkte capaciteit van de asielzoekerscentra.”

Waarom de twee de woning in Eemnes hebben geweigerd, is niet bekend. Het duo was niet aanwezig bij de uitspraak. Wel is hen inmiddels medegedeeld dat ze binnen veertien dagen het azc moeten verlaten. Ook moeten zij de proceskosten van ruim 1600 euro betalen aan het COA.

opwiemoetikstemmen.nl schrijft ✍ geschiedenis.
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.