Asiel- en Arbeidsmigratie

September 2024

Duitsland houdt grenscontrole, PVV wil dit ook

Duitsland bewaakt vanaf medio september voor minimaal een halfjaar de grenzen streng, met ouderwetse visum- en paspoortcontroles. Dit om illegale immigratie en criminaliteit terug te dringen. De PVV ziet zulke grenscontroles in Nederland wel zitten. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) onderneemt onmiddellijk actie.

Lees meer »
Januari 2024

Spreidingswet: alles over de dwangwet

De spreidingswet of de dwangwet is een wetsvoorstel genaamd 'Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen'. Het wetsvoorstel is een initiatief van de staatssecretaris Justitie en Veiligheid Eric van der Burg van de VVD. Het doel van het wetsvoorstel is een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Want het is niet eerlijk om het dorpje Ter Apel alle asielzoekers op te laten vangen. 

Lees meer »

BBB ontdekt vertrouwelijke asieldeal gemeente Amsterdam

BBB ontdekt vertrouwelijke asieldeal tussen gemeente Amsterdam en het kabinet waarin minister De Jonge (CDA) en staatssecretaris Van der Burg (VVD) doen alsof de Spreidingswet al is aangenomen die nog moet worden goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. De afspraak zou zijn dat Amsterdam, op kosten van het kabinet, 1200 extra asielzoekers opvangt en in ruil daarvoor de huisvesting van 1200 statushouders naar kleinere gemeenten in Noord-Holland mag afschuiven. De wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen in de rest van Noord-Holland zullen hierdoor verder oplopen.

Lees meer »
December 2023

Asielcrisis: Hoe lost EU asielcrisis op?

Het heeft zes jaar geduurd, maar er komen nieuwe Europese regels voor asiel en migratie. Migranten krijgen volgens het akkoord vanaf 2026 aan de buitengrenzen van de EU te horen of ze naar binnen mogen. De regels maken deel uit van een groter pakket dat in 2020 is voorgesteld door de Europese Commissie als reactie op de migratieproblemen in de EU. Deze migratiepact is gesloten op 20 december 2023. Lost dit akkoord de asielcrisis op?

Lees meer »

Asielcrisis: Heeft Nederland grenscontroles?

In het najaar van 2023 kan Nederland de instroom van asielzoekers weer niet aan. Asielzoekerscentrum Ter Apel is wederom overvol; de mensen slapen in stoelen in de wachtruimte. In de maanden oktober kwamen er 6036 asielzoekers naar Nederland en in november vroegen er 5374 mensen asiel aan.

Lees meer »

Asielzoekerscentrum Ter Apel krijgt hulp van Rode Kruis

Het is weer druk in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Al bijna twee maanden worden asielzoekers opgevangen in de wachtkamers van het IND. Mensen slapen soms op stoelen of op de grond. Het Rode Kruis levert dekbedden, luchtbedden en douchespullen voor asielzoekers die worden opgevangen bij het IND-aanmeldcentrum in Ter Apel. Ook wordt een tent met mobiele douches geplaatst op het terrein. Die is niet bedoeld om in te slapen.  Daarom komen er nu luchtbedden, laat het IND weten.

Lees meer »
November 2023

Asielzoekerscentrum Ter Apel krijgt meer bewaking

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid onder druk staat, meldt NOS op 29 november 2023. Er komt extra bewaking en er wordt ingezet op het werven van extra personeel. Volgens het COA is de druk op het aanmeldcentrum zeer hoog en zit de locatie al maanden over de maximumcapaciteit. "Op locatie zijn elke avond alle bedden, matrassen en ook de stoelen in de wachtruimte in gebruik", meldt de organisatie.

Lees meer »

Asielzoekers mogen het hele jaar door werken

Asielzoekers mogen met onmiddellijke ingang het hele jaar door werken, berichtte NOS op 29 november 2023. De Raad van State deed uitspraak over de zogeheten '24 wekeneis', die asielzoekers beperkt op de arbeidsmarkt. Het demissionaire kabinet past de regels gelijk aan. Daarmee komt het Nederlandse beleid voor asielzoekers in lijn met de Europese Opvangrichtlijn. Daarin staat dat asielzoekers toegang moeten krijgen tot de arbeidsmarkt als hun asielaanvraag langer dan zes maanden in behandeling is.

Lees meer »

Weigergemeenten krijgen verzoek om statushouders en asielzoekers op te vangen

Bestuurders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaan zelf 45 gemeenten bellen die weinig tot niets doen aan de huisvesting van statushouders en asielopvang. De huisvesting van statushouders is een wettelijke taak van gemeenten. Maar nu gaan het ministerie van Justitie en het COA zelf ingrijpen. Gemeenten die minder dan 30 procent doen van wat zou moeten, kunnen een telefoontje verwachten van COA-bestuurders en van ambtenaren of bewindspersonen van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken.

Lees meer »

Hart voor Den Haag en PVV over asielzoekers in Kijkduin

In het hotel aan de kust in Scheveningen zijn zondag 26 november 2023 100 asielzoekers opgevangen, omdat er in asielzoekerscentrum Ter Apel geen plaats meer was. De inwoners van Den Haag zijn woest, omdat de gemeente zonder overleg met de inwoners deze beslissing heeft genomen. Omroep PowNed ging een kijkje nemen en sprak inwoners en gemeenteraadsleden.

Lees meer »