Peilingen Tweede Kamerverkiezingen 2023

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 22:58

Het politieke landschap in Nederland is altijd in beweging, en dat geldt zeker in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Terwijl we ons voorbereiden om onze stem uit te brengen en de koers van ons land te beïnvloeden, worden we geconfronteerd met een overvloed aan peilingen die ons proberen te vertellen welke partij de grootste kans heeft om te winnen. Maar hoe moeten we deze peilingen interpreteren en hoe kunnen ze ons helpen bij het maken van onze stemkeuze? En natuurlijk laat ik je de laatste peilingen zien. Op wie ga jij stemmen?

op de afbeelding staat een computerscherm met een gekleurde tabellen

Inhoudsopgave

Laatste peilingen Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023

Peilingen Maurice de Hond

De peilingen van Maurice de Hond op 4 november 2023:

  • 30 Nieuw Sociaal Contract
  • 26 VVD
  • 25 GroenLinks-PvdA
  • 19 PVV

Peilingen Ipsos 

De peilingen van Ipsos op 31 oktober 2023:

  • 28 VVD
  • 26 Nieuw Sociaal Contract
  • 22 GroenLinks-PvdA
  • 17 PVV
peilingen maurice de hond

I&O Research 24 oktober 2023

  • 27 Nieuw Sociaal Contract
  • 26 VVD
  • 25 GroenLinks-PvdA
  • 19 VVD

Peilingwijzer 17 oktober 2023

  • 27 VVD
  • 27 Nieuw Sociaal Contract
  • 23 GroenLinks-PvdA
  • 18 PVV

Peilingen Tweede Kamerverkiezingen 2023: Wat zeggen de polls van september?

Op 24 september zijn de peilingen van de Peilingwijzer gepubliceerd. De Peilingwijzer voegt de peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag samen. Op de eerste afdeling zie je verschil tussen het aantal zetels volgens de peilingen op 24 september 2023 en het werkelijke aantal zetels in de Kamer op dit moment. Bijvoorbeeld: VVD zou volgens de peilingen op 24 september 2023 27 zetels in de Kamer hebben. Dat zijn er 7 minder dan dat ze er nu werkelijk hebben.

Op deze afbeelding zie het verschil tussen het aantal zetels volgens de peilingen op 26 september 2023 en 5 september 2023. 

Tweede Kamerverkiezingen 2023: Wie zijn de kanshebbers volgens Maurice de Hond?

Maurice de Hond publiceert elke zondag zijn peiling op zijn website

 

Wat zijn peilingen?

Peilingen zijn momentopnamen van de publieke opinie. Ze worden uitgevoerd om te meten hoe kiezers op een bepaald moment denken over politieke partijen en kandidaten. Peilingen worden vaak gebruikt als voorspellingstool voor verkiezingen, maar ze zijn geen garantie voor de uiteindelijke uitslag.

De betrouwbaarheid van peilingen Tweede Kamerverkiezingen

Peilingen hebben hun beperkingen, want ze zijn afhankelijk van steekproeven. En de kwaliteit van een peiling hangt af van factoren zoals de:

  • grootte van de steekproef
  • representativiteit van de steekproef
  • manier waarop de vragen worden gesteld

Soms kunnen peilingen sterk fluctueren, en kleine verschuivingen in de antwoorden van respondenten kunnen grote gevolgen hebben voor de voorspellingen.
Daarom is het niet verstandig om blindelings te vertrouwen op de peilingen als de enige leidraad voor je stemkeuze. In plaats daarvan kunnen peilingen nuttig zijn om trends en verschuivingen in de publieke opinie te identificeren, maar ze moeten worden aangevuld met andere informatie.

Op wie moet ik stemmen?

Het antwoord op deze vraag is complex en persoonlijk. Het gaat om jouw waarden, overtuigingen en welke beleidsmaatregelen je het belangrijkst vindt voor Nederland. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het maken van een geïnformeerde stemkeuze:

Informeer jezelf

Lees verkiezingsprogramma's, bekijk debatten en stel vragen aan vertegenwoordigers van politieke partijen. Begrijp waar elke partij voor staat en welke beleidsmaatregelen ze willen implementeren. Wil je iets over een politieke partij of een bepaald onderwerp weten? Stuur me dan een bericht via het Contactformulier.

Reflecteer op je waarden

Wat vind je echt belangrijk? Welke kwesties zijn voor jou het meest urgent? Stemmen gaat niet alleen over de populariteit van een partij, maar ook over de principes die ze vertegenwoordigen.

Denk lokaal

Hoewel de Tweede Kamerverkiezingen op nationaal niveau plaatsvinden, kunnen lokale kwesties ook van invloed zijn op je stemkeuze. Denk na over hoe de standpunten van partijen zich vertalen naar jouw regio.

Peilingen als richtlijn, niet als beslissende factor

Gebruik peilingen als een van de vele hulpmiddelen om inzicht te krijgen in de politieke dynamiek, maar laat ze niet de enige factor zijn bij je beslissing.

Stem met overtuiging

Uiteindelijk is het jouw stem. Stem op de partij waarvan je denkt dat die het beste je visie voor Nederland vertegenwoordigt. Je kunt ook een stemhulp gebruiken als je nog niet weet op wie je wilt stemmen, bijvoorbeeld:

Conclusie

De peilingen die we zien in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 zijn waardevolle indicatoren van de publieke opinie op een bepaald moment, maar ze zijn geen definitieve voorspellingen van de uitslag. Stemmen is een persoonlijke keuze, gebaseerd op je eigen waarden en overtuigingen. Neem de tijd om jezelf te informeren, te reflecteren en een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw visie voor de toekomst van Nederland.
Op 22 november 2023 is het aan jou om je stem te laten horen en de richting van ons land mede te bepalen. Laat je stem tellen!

Hoe kun je deelnemen aan de peilingen?

Iedereen kan deelnemen aan de peilingen van Maurice de Hond

Iedereen kan deelnemen aan de peilingen van Maurice de Hond. Je kunt je aanmelden op zijn website Peil.nl en je politieke voorkeur aangeven. Vervolgens krijg je wekelijks een uitnodiging om deel te nemen aan de peilingen.

Bij Ipsos kun je meedoen als panel lid

Als lid van het Ipsos Panel heb je de kans je (politieke) mening te geven, kritiek te uiten en suggesties te doen door mee te doen aan enquêtes en producten te testen. Je kunt beslissingen beïnvloeden, en vorm geven aan  producten en diensten die je elke dag gebruikt. 

Hoe kun je lid van het Ipsos panel worden?

Heel gemakkelijk! Neem contact met Ipsos op en ontdek het I-say platform.

I&O Research werft panelleden

Panelleden voor het I&O Research Panel worden via aselecte steekproeven en actief door ons geworven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.