Asielcrisis en migratie: Verkiezingsdebat CDA, PVV en VVD

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 23:21

De lijsttrekkers Dilan Yesilgöz van de VVD, Henri Bontenbal van het CDA en Geert Wilders van de PVV zijn bij Radio 1 om te debatteren over het onderwerp asiel. Want 'asiel en migratie' is toch een van de grote thema's tijdens deze verkiezingen. Maar waar hebben we het dan over? Want in de verkiezingsprogramma's wordt er niet alleen over asielzoekers gesproken, maar ook over arbeidsmigranten en internationale studenten. In dit debat verwijt Bontenbal dat de VVD uit opportunistische redenen kabinet-Rutte IV heeft laten vallen, Wilders blijft bij zijn standpunt dat Nederland op nummer 1 gezet moet worden en Yesilgöz zoekt naar oplossingen om de echte asielzoekers op te vangen en Nederland sterker te maken.

Verkiezingsdebat VVD, CDA en PVV over de asielcrisis en migratie

Naar de mening van Geert Wilders zijn alle drie de groepen migranten het probleem. De asielzoekers zijn een probleem, omdat die mensen het langste blijven en het meeste geld kosten. De VVD en het CDA hebben de afgelopen tien jaar 400.000 asielzoekers binnengehaald, aldus Wilders. Nederland is Nederland niet meer. Want we hebben een woningtekort van bijna 400.000 woningen. En dan hebben we het nog niet over de kosten en de criminaliteit. De PVV wil de Nederlanders weer op één zetten en pleit daarom voor een asielstop. 

Henri Bontenbal zegt dat hij het verhaal van Wilders al 25 jaar aanhoort. Wilders is een van de langstzittende Kamerleden en zit al die tijd met de handen in de zakken langs de zijlijn, aldus Bontenbal.

Strategische blunder van de VVD

Tegen Dilan Yesilgöz zegt Bontenbal dat hij het een strategische blunder vindt van de VVD om de stekker uit het kabinet te trekken. Want er lag een vrij vergaand migratieplan klaar, waar heel veel maatregelen in stonden. Het CDA vindt het onbegrijpelijk dat de VVD om opportunistische redenen de stekker uit het kabinet heeft getrokken. Als de VVD écht iets aan migratie wil doen, dan hadden ze de stekker er niet uit moeten trekken. 

Dilan Yesilgöz stelt vast dat er te veel mensen naar Nederland komen. De instroom is te hoog en die moet omlaag. Dat geldt zowel voor asiel als voor arbeid als voor internationale studenten. Yesilgöz denkt dat er twee vragen niet beantwoord worden:

  1. Wie heeft ons nodig? Dus we nemen geen goede besluiten voor de echte vluchtelingen
  2. Wie hebben wij nodig op de arbeidsmarkt?

Als je op deze vragen geen antwoord geeft, geen beslissingen neemt en zegt 'Kom allemaal maar', dan kom je in de situatie waarin we nu zitten. Dat betekent dat je de echte vluchtelingen in de steek laat en de Nederlanders in de steek laat. En die situatie is niet houdbaar.

De migratiedeal van Rutte IV, niet haalbaar met GroenLinks-PvdA

Yesilgöz reageert op het verwijt van Bontenbal: "Ik heb het voorstel waar we op eindigden voor de zomer gedetailleerd in mijn hoofd zitten. Het had geen enkel verschil gemaakt voor de hoge instroom. En uiteindelijk moet je dan kiezen: gaan we terug naar de kiezers of vind je het belangrijker om in je stoel te blijven zitten."

Henri Bontenbal is van mening dat de VVD geen deal met dezelfde maatregelen zal kunnen sluiten met GroenLinks-PvdA. Hij blijft bij zijn standpunt dat de VVD een goedkope uitweg heeft gezocht. En wat hem ook stoort is, dat staatssecretaris Van den Burg (VVD) zich het zweet in de naad heeft gewerkt in zijn poging om de asielzoekers over Nederland te spreiden. Dat zijn eigen fractie hem dan tegenwerkt, vindt Bontenbal verbazingwekkend.

VVD tegen spreidingswet

Dilan Yesilgöz wijst Henri Bontenbal er eerst op dat de staatssecretaris werkt namens het demissionair kabinet, niet alleen namens de VVD. Vervolgens zegt ze dat de VVD tegen de spreiding is, omdat je de instroom naar beneden moet brengen. En als er minder mensen het land binnenkomen, dan is het fair om deze over het land te verdelen. Er zijn partijen die zeggen 'wij nemen geen verantwoordelijk, laat iedereen maar komen' en dan gaan we ze over het land verdelen. Dat vindt de VVD niet fair. Het CDA heeft stoere praatjes aan de talkshowtafels als het gaat om migratie, maar tijdens onderhandelingen is het CDA er nooit. Yesilgöz hoopt dat dit met de nieuwe leider van het CDA verandert.

Bontenbal verwijt Yesilgöz nogmaals dat het de VVD was, die de uitgang heeft gezocht als het even moeilijk wordt. En dat hoort niet bij een middenpartij. Want vroeger was de VVD een middenpartij en nu beweegt de VVD richting PVV. Bontenbal vindt dat jammer en had gehoopt dat de VVD meer verantwoordelijkheid zou nemen. 

VVD sluit geen kiezers uit

Dilan Yesilgöz maakt eerst duidelijk dat ze niemands richting op beweegt, maar dat ze geen kiezers uitsluit. Daarna zegt ze dat het gaat om het oplossen van problemen. En het voorstel dat voor de zomer op tafel lag, had geen klap uitgemaakt voor dit land.

Samenwerking PVV VVD

Wilders mengt zich in het gesprek, maar wenst eerst staatssecretaris Van den Burg beterschap. "Want hij is ziek, ondanks alles dat hij gedaan heeft." Daarna richt hij zich tot mevrouw Yesilgöz: "U spreekt grote woorden richting het CDA en dat mag van mij natuurlijk. Maar u bent wel degene geweest, althans uw partij, die de afgelopen jaren het D66-verkiezingsprogramma heeft uitgevoerd en de grenzen heeft open gezet. U verwijt het CDA dat de partij grote woorden heeft aan talkshowtafels, maar dat is precies wat u de afgelopen tien jaar hebt gedaan. Aan de talkshowtafel zegt u dat we strenger moeten zijn op asiel, maar u hebt record na record verbroken. Als de VVD echt iets wil doen en als u wilt dat mensen de VVD serieus nemen, dan zal de VVD met de PVV moeten samenwerken."

Yesilgöz verwijt Geert Wilders dat de PVV geen één concreet voorstel doet, dat Nederland vooruit brengt. Dilan Yesilgöz ziet in het programma van de PVV niets staan wat ervoor zorgt dat er minder mensen naar Nederland komen en dat we tegelijkertijd Nederland sterker maken. 

Geert Wilders wijst Yesilgöz erop dat er een asielstop in het verkiezingsprogramma staat, dat overigens ook in het programma van de VVD staat.

PVV wil asielstop

De PVV moet de VVD bij de les houden, want ze totaal onbetrouwbaar, aldus Wilders. Ze zeggen al vijf verkiezingen achter elkaar dat ze streng zijn, maar ze voeren gewoon het verkiezingsprogramma van mevrouw Kaag of van de heer Timmermans van GroenLinks-PvdA met alle grenzen open. Alleen mijn partij zegt 'grenzen dicht'. We sturen de mensen die geen vluchteling zijn terug. "Je kunt een asielstop morgen invoeren, dat staat in uw eigen verkiezingsprogramma."

Yesilgöz zegt dat Wilders beter moet lezen. Als we de grenzen sluiten, dan gaan Nederlandse bedrijven failliet. PVV maakt dan het land kapot. Wilders weet dat het helemaal niet kan op die manier, volgens Yesilgöz. Dilan Yesilgöz vindt het jammer dat de PVV zijn kans niet neemt, nu er zoveel nieuwe leiders opstaan. Maar dat de PVV alleen zijn mantra blijft herhalen. 

"PVV wil de grenzen sluiten voor gelukzoekers. Dat is iets wat andere landen doen en wat Nederland al lang had moeten doen", reageert Wilder. 

Wedstrijdje 'ver plassen'

Henri Bontenbal vindt de discussie tussen Yesilgöz en Wilders een wedstrijdje 'ver plassen', wie het meest rechts is. Het CDA wil een twee-statussenstelsel. Daar zijn Yesilgöz en Bontenbal het over eens en Bontenbal denkt dat er wel meer dingen zijn waar ze het over eens kunnen worden. Het CDA wil niet dat de bootsmokkelaars gaan bepalen wie er hier komt. Europa moet gaan selecteren: wie is kansrijk en wie niet. Niet-kansrijke asielzoekers moet je meteen terugsturen en de rest moet je solidair in Europa verdelen. En voor Nederland geldt inderdaad de introductie van dat twee-statussenstelsel, dus de vreemdelingen die hier echt kunnen blijven vanwege vervolging enzovoorts en die andere moet je een tijdelijke status geven. "En vervolgens moet je ook iets doen aan een eerlijke verdeling over Nederland, want het kan niet zijn dat ze in Ter Apel en Budel alle shit hebben. En dat Bloemendaal en andere bepaalde grote steden die andere gemeentes de rotzooi laten opruimen", aldus Bontenbal.

Yesilgöz blij met maatregelen Bontenbal

Yesilgöz is blij met de inhoudelijke maatregelen van Bontenbal. Tegen Wilders zegt ze dat niet geïrriteerd raakt, maar dat ze vermoeid raakt van het geblèr. Als andere partijen nog andere maatregelen eraan kunnen toevoegen, allemaal welkom. Yesilgöz vindt het ontzettend belangrijk dat we echte vluchtelingen kunnen helpen. "Want de partijen die zeggen 'Kom allemaal maar, we nemen daar geen moeilijke besluiten over' die slapen misschien zelf beter. Maar als je dan kijkt waar de mensen nu belanden, in het gras in Ter Apel, dat kan je de mensen niet aandoen, je kunt de mensen het in Ter Apel niet aandoen: de mensen die daar wonen, die daar werken en de mensen die daar binnenkomen. Dus leiderschap is ook moeilijke besluiten nemen, die ook goed kunnen uitleggen en vervolgens ook daarop doorgaan. En ik ben het ontzettend ook met heer Bontenbal eens. Want uiteindelijk wil je dat er minder mensen naar Europa komen en daarmee naar Nederland. De buitengrenzen moeten beter beschermd worden en er moeten afspraken met landen in de regio gemaakt worden. Zodat je opvang in de regio echt vorm kunt geven." 

95% asielzoekers komt uit veilig land

Wilders benadrukt dat de meeste mensen over land komen, vanuit Duitsland of België. En dat zijn veilige landen, dus dat zijn geen zielige mensen. 95% van de mensen die hiernaartoe komen, komt uit een veilig land. We kunnen aan de grens vragen: "Heeft u een verblijfsvergunning?". Zo niet, dan gaat u terug.

Zo doen de Hongaren het, zo doen de Polen het en zo doen de Slowaken het. Zo doen heel veel Europese landen dat, waar geen VVD-achtige partij aan de macht is. En zo zouden wij dat ook moeten doen. Dan krijgen we niet die overlast in Ter Apel. Ik ben er geweest, het is verschrikkelijk wat daar gebeurt. Door het beleid van de CDA en de VVD.  "U zou er uw excuses voor moeten aanbieden. Er is een enorme overlast in Nederland met criminaliteit. Waarom? Omdat de dame en heren hier niet bereid zijn om de grenzen te sluiten, zoals andere landen in Europa wel doen", zegt Wilders.

Nederland discrimineert Nederlanders

Geert Wilders claimt dat hij milder is geworden, omdat hij graag mee wil regeren. "Maar dit is, denk ik, ons grootste probleem van Nederland op dit moment. We kunnen het niet aan. Kijkt u nou eens we hebben: 390 000 woningen tekort en we laten zomaar iedereen binnen. We hebben een probleem met criminaliteit. Het kost ons tientallen miljarden per jaar. En onze eigen mensen, de helft daarvan, heeft moeite om rond te komen, omdat ze een vaste lasten niet kunnen betalen. Waarom geven wij dat geld uit aan aan asiel? Waarom laten we iedereen binnen? We discrimineren onze eigen Nederlanders, die moet wachten op een huis!"

Henri Bontenbal woont nu 40 jaar in Rotterdam-Zuid. Hij ziet dat er misgaat met integratie. Hij ziet dat allemaal gebeuren, gewoon in de wijken waarin hijzelf heeft gewoond. Tegen Wilders zegt Bontenbal: "Maar kom dan met constructieve politiek om echt iets op te lossen. Wat u steeds zegt is toch niet haalbaar?'

"Natuurlijk is dat haalbaar!" reageert Wilders.

Art. 111 Vreemdelingenwet

Bontenbal: "We moeten uiteindelijk ook naar een soort balans tussen enerzijds barmhartigheid en anderzijds rechtvaardigheid. En het CDA zegt steeds om op de lange termijn ook barmhartig te kunnen zijn naar vluchtelingen, die het echt gewoon nodig hebben.

Geert Wilders wijst op de vreemdelingenwet. "Artikel 111 zegt dat je in uitzonderlijke omstandigheden kan doen wat ik wil. Inmiddels is het een structureel probleem in Nederland wat al jaren duurt. Dus ik durf de stelling aan, dat wij met artikel 111 van de vreemdelingenwet op dit moment kunnen zorgen dat we mensen niet allemaal toelaten in Nederland."

Met oneliners los je geen problemen op

Dilan Yesilgöz zegt nogmaals dat ze geen kiezers uitsluit, dat ze luistert naar de zorgen van de kiezers. Maar ook zegt ze dat ze helemaal niets heeft met het verkiezingsprogramma van de PVV. Met oneliners schreeuwen los je de problemen in Nederland niet op, aldus Yesilgöz. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.