Stopt Overijssel met de stikstofplannen?

Gepubliceerd op 17 december 2023 om 11:11

Op 17 december 2023 bericht de NOS dat de provincie Overijssel dreigt te stoppen met de uitvoering van de stikstofplannen als demissionair minister Van der Wal van Natuur en Stikstof (VVD) niet met geld over de brug komt. Ook andere provincies maken zich zorgen nu de financiering van hun plannen zo lang op zich laat wachten. Boeren en andere betrokkenen zijn de dupe, zeggen de provincies.

koeien in weiland

Stopt de provincie Overijssel met de plannen voor het stikstofbeleid?

Voor het provinciebestuur van Overijssel is de maat nu vol. De overheid wekt verwachtingen door boeren, natuurbeheerders en landeigenaren plannen voor een stikstofbeleid te laten maken. Dan moet de overheid ook geld geven om de plannen uit te voeren, schrijft de provincie in een brief aan de demissionair minister.

Het provinciebestuur waarschuwt daarbij het demissionaire kabinet: Overijssel gaat geen geld meer voorschieten. Als er vanuit het ministerie geen geld komt, zal de provincie "noodgedwongen moeten stoppen" met het stikstofbeleid.

Demissionair kabinet-Rutte IV

In december 2023 bestaat het demissionaire kabinet-Rutte IV uit ministers en staatssecretarissen van de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Ook andere provincies willen geld zien

Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat meer provinciebestuurders zich zorgen maken over het uitblijvende geld. De provincies willen aan de slag, maar dan moet er wel geld komen. De Zuid-Hollandse provinciebestuurder Mariëtte van Leeuwen (BBB) laat weten: "Financiële inzet vanuit het Rijk is een belangrijke voorwaarde: it takes two to tango."

Boeren bang voor afstel

Overijssel vreest dat betrokken boeren, natuurbeheerders en landeigenaren de "energie om aan de slag te gaan" verliezen als het geld nog lang op zich laat wachten. Boeren zijn bang dat van uitstel afstel komt. Bij sommige boeren zakt de moed in de schoenen.

Is er nog steun voor een duur stikstofbeleid in de nieuwe Kamer?

Het kabinet-Rutte IV wilde de provincieplannen betalen uit een stikstoffonds van 24 miljard euro, maar voordat dat geregeld was viel het kabinet op 7 juli 2023. De provincies waren begonnen met het uitvoeren van de plannen, maar het demissionaire kabinet gaat niet langer over het budget.

Na de verkiezingen van 22 november 2023 is het aan de nieuwe Tweede Kamer om te bepalen of er steun is voor een duur stikstofbeleid. Een deel van de provincies is bang dat de verkiezingsuitslag ertoe leidt dat er veel minder geld beschikbaar komt voor hun plannen. "Maar de wettelijke opgaven moeten we wel halen", zegt een gedeputeerde uit Noord-Brabant. 

De meeste provincies maken zich zorgen over de gevolgen van de vertraging. "Perspectief voor de landbouwsector, verbeteren en herstellen van de natuur en de PAS-melders zijn de urgentste problemen", zegt een woordvoerder van de Utrechtse gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) "Het zal niet vanzelf opgelost worden."

Wat is de reactie van demissionair minister Van der Wal?

Demissionair minister Van der Wal (VVD) zegt tegen de NOS dat de provincieplannen op dit moment worden beoordeeld. Als ze inderdaad stikstofwinst opleveren, beslist de Tweede Kamer mogelijk volgende maand (januari 2024) over geld om een begin te maken, zegt Van der Wal. Maar of er dan ook budget komt om de rest van de plannen uit te voeren, is de vraag.

De bal ligt nu dus bij de Tweede Kamer. Demissionair minister Van der Wal is optimistisch dat er op korte termijn al een deel van het geld vrijgemaakt kan worden. Hoe het daarna verdergaat, weet Van der Wal niet. "Ik heb geen glazen bol."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.