Wetsvoorstel Wet collectieve warmte

Gepubliceerd op 23 november 2023 om 21:33

"Om klimaatverandering tegen te gaan moeten Nederlandse woningen en gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn. In de komende jaren moet er daarom veel gebeuren om zo’n 2,6 miljoen extra aansluitingen op collectieve warmtesystemen te verwezenlijken als alternatief voor gas. Met het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw) staat de groei en verduurzaming van deze collectieve warmtesystemen centraal", schrijft Rijksoverheid.nl in de nieuwsbrief van 23 november 2023.

Toekomstige warmtebedrijven grotendeels in handen van overheid

Belangrijke uitgangspunten zijn hierbij om burgers zo veel mogelijk zekerheid te bieden, collectieve warmte te verduurzamen en de inrichting en sturing van collectieve warmtesystemen te moderniseren. Zo zorgt de wet voor bescherming van consumenten tegen onnodig hoge tarieven, biedt het meer transparantie en komen toekomstige warmtebedrijven voor meer dan 50% in handen van (lokale) overheden. Op deze manier is er meer publieke sturing die bijdraagt aan de duurzaamheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid van de warmtelevering aan huishoudens en bedrijven.

Minister Rob Jetten: "We moeten van het gas af."

Minister Rob Jetten van D66: “Als we betaalbare en duurzame warmte willen voor Nederlandse burgers en bedrijven dan moeten we van het gas af. Het regelen van extra aansluitingen op collectieve warmtesystemen is dan een belangrijke voorwaarde. Met de Wet collectieve warmte kunnen we hiermee aan de slag: we zetten consumenten centraal, vergroten de publieke sturing bij de uitvoering van deze transitie en dragen zo bij aan de betaalbaarheid, duurzaamheid en leveringszekerheid voor alle huishoudens en bedrijven”.

minister Rob Jetten van Klimaat en Energie D66

Minister Rob Jetten D66

Input van betrokkenen meegenomen

De Wcw raakt aan belangen van burgers, bedrijven, lokale overheden en warmtebedrijven. Daarom is input van deze betrokkenen meegenomen bij het opstellen van het wetsvoorstel, onder andere via verschillende stakeholderbijeenkomsten, een internetconsultatie en de mogelijkheid voor koepels om te reageren op conceptvoorstellen.

Wetsvoorstel voor advies naar Raad van State

Het wetsvoorstel Wet collectieve warmte zoals dat voor advies aan de Raad van State is aangeboden is vanaf vandaag openbaar. Na advisering van de Raad van State zal het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden worden.

Klimaatweb.nl

Wil je meer weten over het wetsvoorstel Wet collectieve warmte? Lees dan eens de blog op klimaatweb.nl. Maar ook in de YouTube-video van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vind je meer informatie over dit wetsvoorstel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.