Klimaatscenario's van KNMI

Gepubliceerd op 9 oktober 2023 om 11:51

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft op 9 oktober 2023 een rapport gepresenteerd met vier klimaatscenario's. Aan het rapport hebben veertig KNMI-onderzoekers zo'n zes jaar lang gewerkt. Het doel van het rapport: weten wat we kunnen verwachten in de toekomst. Directeur van KNMI Maarten van Aalst zegt: "Zodat we ons kunnen aanpassen." "Onze keuzes van vandaag bepalen de risico's waar huidige en toekomstige generaties mee te maken krijgen."

Klimaatscenario's KNMI 2023

Het KNMI doet wetenschappelijk onderzoek naar klimaat, het weer en seismologie. In dit rapport werd voornamelijk gekeken naar de uitstoot van CO2.

  • Als we de uitstoot van CO2 kunnen verminderen, dan zal 40 graden in Nederland een uitzondering blijven. Ook zullen we op de lange termijn de stijging van de zeespiegel in toom kunnen houden. 
  • Maar als de CO2-uitstoot zo hoog blijft als nu, dan zal het in het jaar 2100 40 graden worden. We zullen dan tot 35 tropische dagen in een jaar krijgen. Nu hebben we ongeveer 5 tropische dagen in een jaar.

In onderstaande grafiek zie je de zomerse temperaturen, die gemeten zijn in 2019. De rode lijn zijn de temperaturen als de aarde wereldwijd met 2 graden opwarmt. 

De uiteindelijke temperatuurstijging hangt af van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het KNMI heeft het gunstigste en somberste scenario doorgerekend. Natuurlijk kan de werkelijkheid ook ergens daartussenin zitten.

Foto: Bart-Jan Dekker, NU.nl

Vier klimaatscenario's in het nieuwe rapport van KNMI

Het KNMI bespreekt vier klimaatscenario's, namelijk:

  1. een droger klimaat met een hoge CO2-uitstoot
  2. een natter klimaat met een hoge CO2-uitstoot
  3. een droger klimaat met een lage uitstoot
  4. een natter klimaat met een lage uitstoot

Dat droger óf natter heeft het KNMI zo geformuleerd, omdat we in Nederland op een scheidslijn zitten. In het noorden van Europa wordt het namelijk steeds natter door het veranderende klimaat. En in het zuiden steeds droger. Wij zitten er tussenin.

"De winters worden steeds regenachtiger en de wind zal dan vaker uit het westen waaien." De zomers worden steeds droger. Hoeveel droger ze precies worden, is nog onzeker." "Noord-Europa wordt veel natter, maar Zuid-Europa veel droger", legt KNMI-onderzoeker Karin van der Wiel uit. 

Toch kan juist ook in de zomer de wateroverlast toenemen. Het aantal lichte zomerbuien neemt af, maar het aantal stortbuien neemt verder toe. Ook zijn in een warmer klimaat grotere hagelstenen mogelijk. Dat komt doordat wolken 's zomers krachtiger stijgende luchtstromen krijgen.

Stijging zeespiegel

De zeespiegel zal hoe dan ook gaan stijgen, maar ook daarop hebben we met onze uitstoot nog invloed.

Scenario's zijn hoekpunten

KNMI-directeur Van Aalst legt uit: "De vier scenario’s geven als het ware de hoekpunten waarbinnen het Nederlandse klimaat in de toekomst waarschijnlijk zal veranderen." "Zo weten we hoe door klimaatverandering het Nederlandse weer zal veranderen."

Veel mensen denken bij klimaatverandering aan hogere temperaturen. Dat komt doordat de gevolgen van de zeespiegelstijging op dit moment nog niet al te groot zijn. Voor de Europese kust stijgt de zeespiegel met ongeveer 2,5 millimeter per jaar.

Oceanograaf Sybren Drijfhout stelt dat de zeespiegel gaat stijgen. "Voor ons heeft het misschien nu weinig impact, maar voor onze kinderen en kleinkinderen maakt het alles uit."

De oceanograaf heeft een grafiek gemaakt, waarop je ziet dat bij lage CO2-uitstoot de stijging van de zeespiegel ook beperkt blijft. Bij een hoge CO2-uitstoot wordt de situatie heel anders:

  • in 2100 is de stijging voor onze kust ongeveer 80 centimeter
  • rond 2300 is de zeespiegel met 2 tot 6 meter gestegen
  • er is zelfs een scenario in het rapport opgenomen, waarin de zeespiegel met 17 meter is gestegen in het jaar 2300. Dat is als ook zogenoemde 'onzekere ijskap-processen op Antarctica' worden meegenomen.

Toekomst van Nederland afhankelijk van Antarctica

Dat gaat dan bijvoorbeeld over de Thwaites-gletsjer, ook wel de doomsday-gletsjer genoemd. Als die in zijn geheel in de oceaan zou belanden en zou smelten, zijn de gevolgen enorm. Oceanograaf Sybren Drijfhout: "De toekomst van Nederland is afhankelijk van wat er op Antarctica gaat gebeuren." "Je kunt je voorstellen wat er met Nederland gebeurt als de zeespiegel met 17 meter stijgt."

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5411027/knmi-klimaat-rapport-scenarios-warmer
https://www.nu.nl/klimaat/6284004/nederlands-klimaat-wordt-extremer-nattere-winters-drogere-en-hetere-zomers.html

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.