Adviesraad Migratie: de aanbevelingen

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 om 21:54

De Adviesraad Migratie heeft op 23 augustus 2023 aanbevelingen gepresenteerd voor de programmacommissies van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. De Adviesraad Migratie is een onafhankelijk adviescollege, dat is ingesteld bij wet. De raad adviseert de regering en het parlement in brede zin over migratie. In dit artikel lees je aanbevelingen van de adviesraad.

Afbeelding Levi Zoutendijk

Aanbevelingen Adviesraad Migratie 2023

 De aanbevelingen luiden als volgt:

  • Nederland moet streven naar een toekomstgericht, samenhangend en maatschappelijk ingebed migratiebeleid om een betere controle over de migratie te krijgen.
  • "Toekomstgericht" betekent dat Nederland proactief, realistisch en op feiten gebaseerd moet werken aan de uitdagingen van migratie, zowel voor de nabije toekomst als voor op lange termijn.
  • Het advies benadrukt dat migratiebeleid verbonden moet zijn met arbeidsmarktbeleid, integratiebeleid, woonbeleid en buitenlandbeleid. Het migratiebeleid moet dus niet een op zichzelf staand beleid zijn.
  • Het beleid moet op verschillende schaalniveaus worden uitgevoerd, inclusief lokaal, nationaal, Europees en internationaal.
  • "Maatschappelijke inbedding" houdt in dat het beleid moet voldoen aan de wensen en voorkeuren van de ontvangende samenleving en moet streven naar wederkerige relaties tussen burgers, maatschappelijke organisaties en nieuwkomers.

Minister van Migratie en Samenleven

Het artikel stelt voor om een "minister van Migratie en Samenleven" aan te stellen om dit migratiebeleid vorm te geven. Momenteel zijn de verantwoordelijkheden voor migratie verdeeld over verschillende ministeries en commissies, wat leidt tot inefficiëntie en gebrek aan samenwerking. Deze minister zou ook de mogelijkheid moeten bieden voor burgers om meer inspraak te hebben in het migratiebeleid, onder andere door het opzetten van pilotprojecten voor burgerberaden.

Doe onderzoek naar afspraken met landen van herkomst

Er bestaan internationale afspraken over asielmigratie, zoals het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar er kunnen betere afspraken gemaakt worden met landen van herkomst. De aanbeveling van de Adviesraad Migratie is om zulke afspraken te onderzoeken.

Vormen van migratie

Migratie kent veel vormen. Zoals arbeidsmigratie, studiemigratie, asielmigratie en gezinsmigratie. De grootste groep, namelijk 51% van de migranten in Nederland komt uit andere EU-landen. 18% is gezinsmigratie. En asielmigratie vormt met gemiddeld 12% per jaar een kleiner deel van de totale migratie naar Nederland, maar krijgt veel politieke en media-aandacht. 

De adviesraad pleit voor een langetermijnvisie voor het migratiebeleid in Nederland. De raad benadrukt dat het migratiedebat niet mag worden gedomineerd door asiel, want asiel is maar 12% van de totale migratie.

In onderstaand filmpje legt het ministerie van Justitie en Veiligheid de asielcijfers uit. Ten tijde van dit filmpje was Dilan Yesilgöz (VVD) minister en Eric van den Burg (VVD) staatssecretaris van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.